Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Dubai Airshow 2023: Rusia a prezentat 250 de cele mai bune exponate

© Пресс-служба ОАК / Accesați arhiva multimediaВ ОАЭ открылся авиасалон Dubai Airshow-2023
В ОАЭ открылся авиасалон Dubai Airshow-2023 - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Abonare
Expoziția internațională aerospațială Dubai Airshow 2023, cu participarea a peste 1.400 de producători din 95 de țări, confirmă statutul ridicat al Rusiei și cererea mare pentru produsele sale de apărare în lume.
Salonul avia Dubai Airshow 2023are loc în Emiratele Arabe Unite în perioada 13-17 noiembrie, unde sunt prezentate peste 250 de mostre de arme și echipament militar rusesc modern. Cele mai remarcabile sunt sistemul de rachete antiaeriene „Viking” capabil să doboare avioane de vânătoare F-15 și F-16, bombardiere strategice B-1B și B-52, elicopterul de recunoaștere și atac Ka-52 Alligator și racheta ușoară multifuncțională Izdeliye 305E, cu o rază de acțiune de peste 14 km, rachete ghidate aer-aer RVV-MD2 și RVV-BD, rachetă de croazieră Kh-69. Principala premieră mondială a sectorului rus în Dubai a fost aeronava de transport greu Il-76MD-90A(E). Rusia nu a prezentat aeronave din această clasă în străinătate din 1994.
„Bestseller-ul” de pe piața mondială a aviației de transport greu, Il-76MD-90A, este proiectat pentru transportul cu o viteză de 800 km/h și aterizarea cu parașuta a personalului și a echipamentelor militare în diferite condiții fizice și geografice, zi și noapte. Aceasta este o versiune profund modernizată a aeronavei Il-76MD. Aeronava a primit motoare PS-90A-76 mai puternice, care au îmbunătățit caracteristicile de decolare, aterizare și croazieră. Aripa întărită și șasiul modernizat cu o marjă mare de siguranță permit bazarea și operarea autonomă a Il-76MD-90A pe aerodromuri neechipate și piste neasfaltate. Aeronava de transport greu (greutate maximă la decolare 210 tone) este capabilă să transporte până la 60 de tone de sarcină utilă. Raza de zbor a crescut cu 18% (până la 5.000 km cu o sarcină de 52 de tone), iar consumul de combustibil a scăzut cu 15%. Multifuncționalul Il-76MD-90A este produs în serie din componente autohtone la Corporația de Stat „Rosteh”. Aeronava a stârnit un interes enorm la expoziția din Dubai.

Nu numai în domeniul baletului

Racheta ghidată ușoară multifuncțională „Izdeliye 305E” a devenit și ea una senzațională la Dubai Airshow 2023, ea și-a confirmat eficiența ridicată în zona de apărare aeriană și permite elicopterelor de luptă rusești să lovească structuri de inginerie, vehicule blindate, sisteme de rachete antiaeriene și alte ținte inamice la o distanță de până la 14,5 km.
Cel mai nou sistem rusesc de apărare aeriană cu rază medie de acțiune „Viking” este conceput pentru a proteja trupele și instalațiile de atacuri masive cu arme de atac aerian în condiții de suprimare electronică și a focului de către inamic prin sistemele de apărare antiaeriană. Este capabil să lovească ținte aerodinamice, rachete balistice tactice, obiecte cu contrast radio la sol și la suprafață. Distanța de nimicire a țintei (la altitudini de la zero la 25 km): avioane și elicoptere - până la 65 km, rachete balistice - până la 25 km, rachete de croazieră - până la 20 km. În integrare cu sistemul de rachete antiaeriene Antey-2500 - până la 130 km. Sistemul de apărare antiaeriană „Viking” poate trage simultan la șase ținte și nu are concurenți pe piața mondială.
De asemenea, companiile ruse de apărare au prezentat pentru prima dată la Dubai cel mai recent sistem de înaltă precizie de detectare și distrugere a dronelor. Versiunea portabilă construită de uzina „Radiozavod” din Penza constă dintr-un modul de control automat (tabletă a comandantului cu software, instrumente de navigație, echipamente de comunicație cu fir și fără fir pentru controlul țintașilor care trag din sistemele portabile de apărare antiaeriană, aflați în subordine) și un kit de automatizare individual (tabletă, ochelari de protecție cu microdisplay încorporat, care afișează ținte, precum și echipamente de comunicații radio și de navigație pentru țintaș). Complexul permite urmărirea până la 100 de ținte, emiterea desemnării de ținte și coordonarea acțiunilor a nouă trăgători antiaerieni.
Sistemele rusești de parașute „Dalnolet” și „Berkut 2” au stârnit un mare interes în rândul oaspeților și specialiștilor din Dubai. Primul este destinat aterizării de la altitudini de la 900 de metri la 8 km de forțe speciale de luptă cu un set de echipamente necesare (raza de zbor la aterizare de la 8 km poate ajunge la 60 km). Al doilea sistem special, „Berkut 2”, permite aterizarea de pe aeronave de toate tipurile de la altitudini de până la 10 km, iar „aripa” vă permite să atașați un container cu o greutate de până la 50 kg cu arme și muniție la un dispozitiv suspendat. Sistemul de parașută asigură o aterizare precisă pe o zonă limitată de un metru pe un metru.
Încântarea tradițională a specialiștilor și vizitatorilor expoziției aerospațiale este datorată acrobației „Cavalerilor ruși” pe avioanele de luptă grele rusești Su-35C și Su-30SM, precum și de incredibilele zboruri demonstrative ale Ka-52 „Alligator” elicopter de recunoaștere și atac. Care este rezultatul preliminar?
În ciuda tuturor eforturilor lor, Occidentul colectiv nu a reușit să scoată industria rusă de apărare de pe piața globală a armelor de înaltă tehnologie. Rusia este de neînlocuit aici. Permiteți-mi să vă reamintesc că la expoziția precedentă Dubai Airshow 2021, Rosoboronexport a semnat contracte în valoare de peste 1,3 miliarde de dolari și a primit oferte pentru furnizarea de avioane de toate tipurile pentru 2,5 miliarde de dolari. Actualul salon din Dubai se anunță a avea un succes cel puțin la fel.
Pe de altă parte, producătorii israelieni de arme lipsesc de la Dubai Airshow 2023, iar acest lucru confirmă teza veteranului lider al politicii externe americane Henry Kissinger despre pericolul prieteniei cu Statele Unite, care poate fi mai periculoasă decât dușmănia.
Fluxul de știri
0