Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China îl numeşte pe Biden „iresponsabil”

© AP Photo / Liu ZhengMao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe
Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe. Foto de arhivă
Abonare
Ministerul chinez de Externe a descris ca fiind eronată și iresponsabilă caracterizarea de către Joe Biden a preşedintelui chinez Xi Jinping drept „dictator”.
BUCUREŞTI, 16 nov – Sputnik. Președintele american şi-a întărit afirmaţia, la câteva ore după întâlnirea cu omologul său chinez în San Francisco, miercuri.
În timpul unei conferințe de presă solo, Biden a fost întrebat, în urma discuțiilor, dacă va folosi în continuare termenul de „dictator” pentru a-l descrie pe XI, așa cum a făcut în iunie.
„Uitaţi, el este [dictator]. Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a răspuns preşedintele american.
Când a fost întrebată cu privire la comentariile lui Biden joi, Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, a declarat, într-o conferinţă de presă, că afirmaţia a fost „absolut eronată” și că Beijingul se opune acestei „manipulări politice iresponsabile”. Ea a condamnat încercările de a „semăna discordie între cele două națiuni”.
Mao a reacționat miercuri, subliniind că respectul reciproc este „fundamental” pentru construirea relațiilor bilaterale. Ea a spus că toate ţările au unele probleme și și-a exprimat speranța că SUA își vor putea rezolva propriile probleme și îmbunătăți viața propriilor oameni.
Выступление президента США Д. Байдена в рамках саммита G20 на Бали - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Internațional
Biden a comentat viitoarea întâlnire cu Xi Jinping
Administrația Biden și-a construit politica externă pe baza promovării unei confruntări globale între „democrații” și „autocrații”, ultima categorie incluzând națiuni care se opun influenței Washingtonului, cele mai importante fiind China și Rusia.
În martie, Biden a găzduit un așa-numit „summit al democrației”, al doilea eveniment de acest fel. Insula chineză auto-administrată Taiwan s-a aflat pe lista de invitați, atitudine percepută drept o sfidare la adresa Beijingului.
Fluxul de știri
0