Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi în Moldova sunt organizate alegeri generale locale

© Sputnik / Alexey Maishev / Accesați arhiva multimediaДосрочные парламентские выборы в Молдавии
Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2023
Abonare
Cetățenii sunt așteptați, astăzi, să participe în acest scrutin electoral unde vor vota pentru viitorii primari și consilieri din localitățile țării.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. În Moldova au loc astăzi alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la cele 1958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00.
În urma acestui scrutin electoral, urmează a fi aleși 898 de primari și 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcții candidează peste 3900 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și peste 56 de mii de cetățeni care vor să fie consilieri.
Comisia Electorală Centrală pentru acest scrutin a tipărit 7 669 667 buletine de vot în limbile română și rusă, fiind cheltuiți în acest scop 5,7 mln de lei.
Buletinele de vot se disting după culoare. Astfel, buletinul pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) este de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2023
Politică
Sandu: noi am ales calea europeană, statele UE vor avea și ele de făcut o alegere
Potrivit CEC, numărul de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 2 octombrie 2023, este de 3 302 399. Din numărul total, 2 762 125 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.
Pentru alegerile locale generale din acest an au fost alocate din bugetul de stat peste 154 de milioane de lei.
Scrutinul va fi monitorizat de peste 1500 de observatori naționali și internaționali.
Ultimele alegeri locale generale s-au desfășurat pe 20 octombrie 2019. Mandatul aleșilor locali este de patru ani.
Fluxul de știri
0