Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Încă o țară vest-africană este interesată de comerțul cu Rusia în monede naționale

© Sputnik / Александр Демьянчук / Accesați arhiva multimediaRubla rusă, monede
Rubla rusă, monede - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Abonare
Ghana dorește utilizarea monedelor naționale în comerțul său cu Rusia și ar putea adopta sistemul de plată rusesc MIR.
CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik, Doina Crainic. Ghana dorește utilizarea monedelor naționale în comerțul său cu Rusia și ar putea adopta sistemul de plată rusesc MIR, a declarat luni, pe marginea Forumului Internațional de la Ialta, președintele Consiliului pentru Dezvoltarea Afacerilor Ghana-Rusia, Lawrence Awuku-Boateng.
Se relatează că se desfăşoară negocieri pentru introducerea cardurilor MIR în a doua cea mai populată ţară din Africa de Vest.
„Banca Centrală din Ghana cooperează cu Banca Centrală a Federației Ruse și intenționăm să efectuăm tranzacţii comerciale în monedele naționale printr-o bancă din China. Acest lucru simplifică foarte mult procesul”, a spus Awuku-Boateng, potrivit RT.
Răspunzând la o întrebare despre utilizarea cardurilor MIR în Ghana, șeful Consiliului pentru afaceri a declarat: „Am solicitat Băncii Centrale din Ghana să deschidă această fereastră pentru noi, dar încă negociem.”
Sistemul de plată MIR, alternativa Rusiei la Visa și MasterCard, a fost dezvoltat de Moscova ca răspuns la sancțiunile occidentale. Cardurile MIR au intrat în circulație în decembrie 2015, iar băncile rusești au emis de atunci peste 200 de milioane de carduri.
În afara Rusiei, Cardurile MIR sunt în prezent acceptate în 10 țări, inclusiv în statele Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU) și în Cuba, care au început să le accepte în martie. Aproximativ 15 alte state și-au exprimat interesul pentru adoptarea MIR.
Cifra de afaceri comercială între Rusia și țările africane a crescut cu 43,5% în primele opt luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă de acum un an. Ministrul Economiei din Rusia, Maksim Reshetnikov, a prezis, în această lună, o dublare până în 2030 a comerțului cu continentul.
Presă, camere de luat vederi - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Internațional
A fost publicat programul de activitate al Forumului Media al țărilor CSI
Fluxul de știri
0