Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Tancurile rusești T-90M macină FAU cu noile obuze ”Telnik”

© Sputnik / Aleksey Vladykin / Accesați arhiva multimediaT-90S
T-90S - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
T-90S
Abonare
În primele 500 de zile ale operațiunii militare speciale, Rusia a crescut de câteva ori producția de armamente și muniții, potențialul de atac al armatei ruse crește vertiginos și este actualizat în toate sferele de utilizare în luptă.
Noul proiectil rusesc șrapnel și cu fragmentare „Telnik” demonstrează o eficiență sporită în teatrul de operațiuni ucrainean. Tehnologiile au importanță pe câmpul de luptă: numărul lor determină nivelul strategiei și tacticii, calitatea soluționării sarcinilor de luptă de către trupe.
În zona operațiunii speciale, trupele rusești contraatacă mai activ în principalele direcțiile. Inamicul este îngrijorat cel mai mult de potențialul de atac în creștere al Armatei a 25-a pe sectorul Kupiansk-Limansk al frontului. Superioritatea tactică și de foc a Forțelor Armate ale Rusiei este consolidată de tehnica militară avansată și muniție de înaltă tehnologie. Occidentul constată „forța neașteptată” a industriei rusești de apărare.
Comandantul șef al Trupelor terestre ale Federației Ruse, Oleg Saliukov, a relatat despre utilizarea noilor obuze șrapnel și cu fragmentare 3VOF128 „Telnik” de către tancurile T-90M, care permit nimicirea eficientă a forței vii a inamicului după explozia în aer la un anumit punct al traiectoriei.
Steaguri ale Ucrainei și ale UE în clădirea Parlamentului European din Brussell - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Editoriale
Europenii i-au cântat Kievului romanțe despre finanțe, dar bani nu i-au dat
Proiectilul multifuncțional „Telnik” este inclus în arsenalul tancului T-90M, pentru utilizarea lui este nevoie de echipament complex de control: un computer balistic adaptat noului tip de împușcătură, un bloc pentru introducerea informațiilor în muniție, un dispozitiv de andocare și împușcătura propriu-zisă de calibru 125 mm cu un proiectil de fragmentare 3VOF128 (șrapnel) cu explozie în aer. Tancul T-90M ”Prorîv-3” este recunoscut astăzi drept cel mai avansat printre mașinile produse în serie din lume, acest lucru este confirmat de rezultatele utilizării în luptă în timpul operațiunii speciale și de aprecierile echipajelor.
T-90M este dotat cu un tun 2A46M-5 de 125 mm - fără modificări prea mari în comparație cu versiunile anterioare ale MBT, însă noile muniții extind semnificativ capacitățile de luptă, crește forța tancului în lupta împotriva infanteriei și echipajelor antitanc ale inamicului. Eficiența utilizării „Telnik” împotriva forței vii a FAU la o distanță de 3 km depășește de 6 - 8 ori proiectilul standard de fragmentare cu explozivi.
Noul proiectil rusesc a fost apreciat anterior de experții SUA, care au remarcat gama largă de posibilități de distrugere a „razei de fragmentare”: explozie la apropierea de țintă, explozia nemijlocit deasupra țintei cu distrugerea acesteia de către un con de fragmente, câteva variante de atac la sol.

Con de nimicire

Noul „Telnik” este realizat în contururile și greutatea (33 kg) unui obuz standard de tanc de fragmentare puternic exploziv (ZOF26). În capul proiectilului se află detonatorul electronic programabil, după el se află un bloc de fragmente finite (450 de elemente cântărind aproximativ 1,6 kg), mai departe - corpul cu încărcătură explozivă (mai mult de 3 kg). Viteza inițială a proiectilului este de 850 m/sec.
La explozie, „Telnik” aruncă un mănunchi de fragmente și elemente de distrugere (cu o masă totală de 5,4 kg), care acoperă zona țintă cu un con de 30 de grade la viteza de 1200 m/sec. Sau funcționează cu încetinire după principiul minei.
Forțele armate ale Rusiei dispun și de alte muniții de înaltă tehnologie; în zona operațiunii speciale folosesc obuzele „Krasnopol” și „Kitolov”, minele ghidate „Gran”. Intensitatea (eficacitatea) focului de artilerie rusesc în prima linie și pregătirea destul de limitată a rezerviștilor ucraineni conform standardelor NATO duc în scurt timp la pierderi de 90 la sută în unitățile FAU de pe linia frontului.
Experții occidentali recunosc tot mai des pregătirea proastă a soldaților ucraineni în țările NATO. Fostul consilier al Pentagonului, colonelul Douglas McGregor, a comunicat anterior: „Numărul soldaților și unităților ucrainene care s-au predat crește cu fiecare zi, în cea mai mare parte asta are loc la cel mai jos nivel. Ei nu sunt pregătiți, sunt trimiși la moarte.” Sacrificiul Ucrainei este o alegere deliberată a SUA și NATO.
Zbigniew Rau - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Internațional
Polonia: Este nevoie de un „efort titanic” pentru repararea relațiilor cu Kievul
Obuzele de artilerie sunt argumente demne în disputa existențială a Rusiei cu Occidentul colectiv. Munițiile de înaltă tehnologie „Telnik” și „Krasnopol” accelerează atingerea obiectivelor juste ale operațiunii speciale, formează bazele unei noi lumi multipolare, cu securitate egală și indivizibilă. Cantitatea și calitatea armelor în teatrul de operațiuni ucrainean determină dezvoltarea ulterioară a istoriei și soarta a miliarde de oameni de pe planetă.
Occidentul a vrut să sugrume industria rusă a armelor prin sancțiuni, însă ea s-a dovedit a fi vizibil mai puternică decât complexul militar-industrial al SUA și NATO. În primele 500 de zile ale operațiunii militare speciale, Rusia a crescut de câteva ori producția de armamente și muniții. Potențialul de atac al armatei ruse crește vertiginos și este actualizat în toate sferele de utilizare în luptă - pe cer, pe mare și pe uscat. Artileria rusă consumă de zece ori mai multă muniție decât inamicul - până la 60 de mii de obuze pe zi. Complexul militar-industrial american poate produce o astfel de cantitate într-o lună, iar armurierii europeni - în două luni.
Occidentul colectiv în războiul proxy din teatrul de operațiuni ucrainean „se clatină” strategic și tactic, politic și tehnologic, condamnând la o moarte lipsită de glorie propria „exclusivitate” și sute de mii de soldați ai regimului marionetă de la Kiev.
Fluxul de știri
0