Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia: Este nevoie de un „efort titanic” pentru repararea relațiilor cu Kievul

© AFP 2024 / HENRY NICHOLLSZbigniew Rau
Zbigniew Rau - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Abonare
Va fi nevoie de un „efort titanic” pentru a repara diferendul dintre Varșovia și Kiev, a avertizat ministrul polonez de Externe.
BUCUREŞTI, 3 oct – Sputnik. Va fi nevoie de un „efort titanic” pentru a repara diferendul dintre Varșovia și Kiev, a avertizat luni ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, explicând de ce nu s-a alăturat colegilor săi din UE la un summitul de la Kiev.
Relațiile dintre cei doi vecini „intră într-o perioadă de criză, iar absența mea este parțial o expresie a acestei situaţii”, a declarat Rau pentru postul de radio polonez Polsat, fiind întrebat de ce a mers în locul său ministrul adjunct de Externe Wojciech Gerwel la întâlnirea ministerială a UE din capitala ucraineană, potrivit RT.
Relațiile cu Kievul depind de „trei aspecte”, a explicat Rau – geopolitică, interesele naționale și sprijin intern. Deşi Polonia este aliniată cu Ucraina în ceea ce priveşte geopolitica şi conflictul cu Rusia, Varșovia și Kievul au interese naționale diferite atunci când este vorba de importul și tranzitul produselor agricole ucrainene.
Steaguri ale Ucrainei și ale UE în clădirea Parlamentului European din Brussell - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Editoriale
Europenii i-au cântat Kievului romanțe despre finanțe, dar bani nu i-au dat
Faptul că Ucraina a ales să escaladeze această dispută comercială, adresându-se Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și Adunării Generale a ONU, „a făcut ca încrederea societății noastre în politica actuală a guvernului ucrainean în ceea ce priveşte Polonia să fie zguduită”, a adăugat Rau.
„După ceea ce s-a întâmplat, pentru revenirea la [relaţiile] dinainte vor fi necesare eforturi titanice”, a spus ministrul polonez de Externe.
Disputa privind importul de cereale și alte produse agricole ucrainene a provocat un dezacord diplomatic între Kiev și Varșovia în ultimele luni. Măsura UE de a suspenda tarifele la exporturile ucrainene – urmărind să sprijine Kievul în conflictul cu Moscova – i-a pus pe fermierii extrem de reglementați din țările vecine în imposibilitatea de a concura cu porumbul, grâul și uleiul de floarea soarelui ieftine din Ucraina.
Bruxelles-ul a răspuns, permițând doar tranzitul mărfurilor ucrainene prin Polonia, Ungaria, Slovacia și România. Când acest moratoriu a expirat pe 15 septembrie, aceste țări l-au reintrodus individual.
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2023
Internațional
Varșovia îl avertizează pe Zelenski: „Să nu mai insultați niciodată Polonia”
Ulterior, Ucraina a transmis o plângere către OMC, președintele Vladimir Zelenski acuzându-le pe cele patru țări că au sprijinit Rusia, în discursul său din 22 septembrie la Adunarea Generală a ONU. Discursul lui Zelenski a ofensat Polonia și a fost condamnat de către politicieni polonezi de top.
În interviul pentru Polsat, Rau a insistat că Varșovia își îndeplinește toate obligațiile „militare și politice” față de Kiev, inclusiv cele cerute de calitatea de membru al NATO. Polonia nu impune Ucrainei ce să facă, dar se așteaptă la acelaşi tratament în schimb, a adăugat ministrul polonez.
Fluxul de știri
0