Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Varșovia îl avertizează pe Zelenski: „Să nu mai insultați niciodată Polonia”

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediaMateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2023
Abonare
Prim-ministrul polonez l-a avertizat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să nu mai insulte Polonia pe scena mondială.
BUCUREŞTI, 24 sept – Sputnik. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, l-a avertizat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să nu mai insulte Polonia pe scena mondială, în contextul în care Kievul și Varșovia continuă să se afle într-o dispută cu privire la exporturile de cereale.
„Vreau să-i spun președintelui Zelenski să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, așa cum a făcut-o recent în timpul discursului său la ONU”, a spus Morawiecki vineri la un miting în orașul Swidnik.
„Poporul polonez nu va permite niciodată acest lucru, iar apărarea bunei reputaţii a Poloniei este nu doar datoria și onoarea mea, ci și cea mai importantă sarcină a guvernului polonez”, a spus premierul polonez, potrivit RT. El a subliniat că Varșovia îşi va susține interesele sale „în contextul geopolitic actual”.
Vorbind la Adunarea Generală a ONU din New York, la începutul acestei săptămâni, Zelenski a spus că „unii dintre prietenii noștri din Europa au încheiat jocul solidarităţii pe teatrul politic, transformând chestiunea cerealelor într-un thriller”. Varșovia a reacționat la afirmaţiile lui Zelenski prin convocarea ambasadorului ucrainean.
Diferendul a avut loc după ce Varșovia a refuzat să ridice interdicția asupra cerealelor ucrainene, invocând necesitatea de a-și proteja fermierii de afluxul de produse ieftine din Ucraina. Între timp, Kievul a depus o plângere către Organizația Mondială a Comerțului, insistând că restricțiile impuse de către Polonia sunt ilegale. Problema este deosebit de sensibilă, întrucât Polonia este un centru logistic crucial pentru livrarea de arme străine în Ucraina și găzduiește instruirea soldaților ucraineni.
Președintele polonez Andrzej Duda a descris Kievul ca pe „un om care se îneacă” şi riscă să îi tragă sub apă şi pe cei care încearcă să-l salveze. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a cerut liderilor de la Varșovia să „lase deoparte emoțiile” și să se concentreze pe găsirea unei „căi constructive” pentru a rezolva disputa.
Fluxul de știri
0