Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Von der Leyen prezintă starea Uniunii Europene

© Sputnik / Rodion ProcaУрсула фон дер Ляйен
Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2023
Abonare
Ursula von der Leyen susține miercuri discursul despre starea Uniunii Europene, cu un an înainte de alegerile europarlamentare și încheierea mandatului Comisiei sale.
BUCUREȘTI, 13 sep -Sputnik. Manevrele politice au început în vederea alegerilor din iunie 2024, care vor declanşa o schimbare majoră în fruntea instituţiilor UE, iar zvonurile circulă privind dorinţa responsabilei germane conservatoare de a obţine un nou mandat de cinci ani.
În discursul său anual în faţa eurodeputaţilor reuniţi în plen, Ursula von der Leyen ar urma să insiste la fel de mult asupra acţiunilor sale - în faţa războiului din Ucraina, a crizei energetice sau pentru a reglementa giganţii digitali -, cât şi asupra problemelor aflate pe masă pentru sfârşitul mandatului său.
Însă subiectul principal va fi extinderea UE, provocarea care ar putea să ducă la falimentul Uniunii, dar pe de altă parte este deja condiționată de mai multe promisiuni politice făcute către Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest.
The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014 - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2023
Internațional
Lobby-ul IT de la Bruxelles nu se uită la bani
Între timp, ecologismul lui von der Leyen- politician de dreapta- este criticat de către social-democrații și ecologiștii germani, care o consideră prea ”radicală” pe șefa Comisiei Europene.
Ministrul german de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a criticat politicienii de la Bruxelles pentru că încearcă să adopte norme mai stricte privind energia curată pentru clădiri.
Lindner, șeful Partidului Liberal Democrat (FDP), partid pro-business, a vizat în special directiva UE privind performanța energetică a clădirilor, o parte esențială a pachetului de legi privind clima „Green Deal” al lui von der Leyen.
Directiva propusă impune renovarea clădirilor mai vechi din întregul bloc comunitar, cu scopul de a decarboniza complet fondul de clădiri al UE până în 2050.
„Cred că [planul UE privind clădirile] este extrem de periculos”, a declarat Lindner. Directiva, a adăugat el, ar putea pune în pericol „pacea socială”, deoarece „oamenii ar putea avea impresia că această politică le îngreunează viața în propriile case și că pot plăti pentru aceasta”.
Fluxul de știri
0