Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

„Nu s-au așteptat”. Occidentul a estimat pierderile în urma „Leoparzilor” arși

© AP Photo / Michael SohnТанк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия
Танк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
Abonare
Concernul Rheinmetall se va confrunta cu pagube din cauza pierderii de „Leoparzi” în Ucraina.
de Victor Jdanov
În pofida livrării celor mai bune exemplare de armamente americane și europene, Ucraina a eșuat în așa-numita contraofensivă. Imaginile cu tehnica distrusă au afectat dureros reputația companiilor occidentale de apărare. În același timp, pe piața armamentelor crește concurența. Cine câștigă, dar cine riscă să piardă - în materialul RIA Novosti.

Așteptări exagerate

Tancurile Leopard 2 ale concernului Rheinmetall nu au justificat statutul de „armă minune”.Potrivit presei germane, întreprinderea ar putea începe să se confrunte cu probleme pe piața internațională. După ce au primit tehnica la începutul anului 2023, Kievul și aliații au contat pe un moment de cotitură în conflict, în favoarea lor. Acest lucru nu s-a întâmplat.În același timp, Rheinmetall s-a recomandat ca un partener nesigur - de mai multe ori a încălcat programul și a întârziat livrările.
Mai mult decât atât, trupele rusești fac față cu succes ”Leoparzilor”. Chiar și în conformitate cu datele oficiale ucrainene, din luna iunie au fost scoase din luptă mai bine de zece la sută din numărul total de tancuri promise. Cifra reală este probabil mai mare. Până la sfârșitul anului, Kievului urmează să-i fie transmise 71 de mașini. Deocamdată FAU au primit doar 54, cu luarea în calcul a celor distruse.
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
România
Iohannis a reacționat pe tema presupuselor bucăți de dronă căzute în România
”Leoparzii” scoși din serviciu ar putea fi înlocuiți cu ”Abrams”. Primele zece tancuri vor fi livrate până la jumătatea lunii septembrie. Însă consilierii occidentali nu-i recomandă ca Kievul să le folosească în contraofensivă, deoarece analogii lor germani s-au dovedit a fi foarte vulnerabili pe câmpul de luptă. Potrivit The Wall Street Journal, viteza cu care FAU pierd tehnica primită a uluit nu doar autoritățile de la Kiev, ci și pe aliații acestora.
În același timp, șeful Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că Occidentul s-a dovedit a fi nepregătit pentru operațiuni militare în Ucraina cu folosirea armelor tradiționale. Rezervele se epuizează rapid. Pentru suplimentarea arsenalelor de muniție pentru tancuri va fi nevoie de cel puțin șapte ani. Acum conducerea companiei contează că în viitor va putea produce pentru Europa 800 de tancuri noi. Însă dacă cererea de ”Leoparzi” va scădea din cauza reputației pătate, concernul se va confrunta cu pierderi colosale.

”Panterele” împotriva ”Leoparzilor”

Zona conflictului a devenit pentru complexul militar-industrial occidental un soi de poligon și arenă concurențială. Cu ”Leoparzii”, de exemplu, concurează tancul britanic Challenger 2 de la BAE Systems. În ianuarie, Marea Britanie s-a angajat să-i livreze Kievului 28 de mașini. Se știe că „Challengers” sunt folosite deja în acțiunile de luptă. Unul dintre acestea a fost ars recent în regiunea Zaporojie.
Un concurent serios pentru tehnica occidentală ar putea deveni K2 sud-coreean „Pantera Neagră”. Seulul nu-i transmite Kievului arme letale, dar Polonia are în serviciu 28 de ”Pantere”, ceea ce nu exclude posibilitatea apariției lor pe teritoriul ucrainean. În total, Varșovia planifică să cumpere din Coreea de Sud o mie de tancuri către 2026. În cadrul trupelor, ele vor înlocui în totalitate Leoparzii” furnizați Ucrainei.
Între timp, BAE Systems încearcă să beneficieze cât mai mult posibil de pe urma conflictului. O filială a companiei operează acum în Ucraina. Directorul general, Charles Woodburn, s-a înțeles cu Zelenski în privința localizării producției, reparației și livrării pieselor de schimb. Kiev mizează pe producerea sistemelor de artilerie L119 și M777, precum și a BMP CV90.
În afară de aceasta, șeful Rheinmetall a declarat că concernul este gata să înceapă întreținerea și asamblarea tancurilor în Ucraina. În Germania au fost instruiți deja 12 specialiști ucraineni și tot atâția vor fi pregătiți mai târziu. „Acest lucru s-ar putea întâmpla rapid, acolo există multe uzine de tancuri bine echipate din epoca sovietică”, a explicat el.
În același timp, analiștii Politico sunt de părere că complexul militar-industrial al UE este interesat de victoria rapidă a Ucrainei din cauza temerilor de a fi scoși de pe propria piață. În pofida creșterii producției, UE nu are capacități pentru susținerea unui conflict prelungit.

Cui îi folosește

„Orice conflict este o demonstrare a posibilității de înarmare”, a menționat expertul militar Alexei Leonkov într-o discuție cu RIA Novosti. Potrivit acestuia, rezultatul nu este în favoarea tehnicii străine: "Tancuri impenetrabile nu există. Publicitatea occidentală a creat iluzia unei "arme-minune" a învingătorilor.
Operațiunea militară specială a pus toate lucrurile la locul lor".
 F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
România
Cât de sigure pentru România ar fi avionale vechi F-16 norvegiene decât cele belgiene
Leonkov consideră că ”Leoparzii” nimiciți sunt motivul căderii acțiunilor Rheinmetall. Acest lucru este benefic pentru companiile americane, care mai târziu vor putea cumpăra ieftin întregul concern sau o parte a lui. Acum SUA fac publicitate propriilor platforme industriale, pentru ca producătorii europeni să se redisloce peste ocean.
La rândul său, „Pantera Neagră” sud-coreeană ar trebui tratată de asemenea cu scepticism, adaugă expertul. "Tancul este bucșit de electronică. Există părerea că acest lucru oferă superioritate pe câmpul de luptă. Dar este o nuanță: vehiculul nu a participat la bătălii. Pe poligon sunt niște condiții, iar în lupta reală acestea sunt complet diferite”, subliniază Leonkov.
Șeful de secție la Institutul țărilor CSI, expertul militar Vladimir Evseev, este sigur că pierderile de reputație ale complexului militar-industrial occidental sunt deja destul de grave. "În primul rând, acest lucru îi privește pe producătorii de arme europeni, în particular pe cei germani. ”Leoparzii” ar putea înceta în general să mai fie cumpărați. Au ars foarte mulți dintre ei și toată lumea a văzut acest lucru", atrage atenția analistul.
În ceea ce ține de SUA, în această situație, consideră Evseev, ele au posibilitatea de a-și impune propriile arme europenilor. Din cauza ”Leoparzilor” și ”Challengerilor” distruși, întreprinderile de apărare vor suporta pierderi, iar Washingtonul le va vinde aliaților ”Abramși”.În acest fel, principalul beneficiar rămâne complexul militar-industrial american.
Fluxul de știri
0