România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Cât de sigure pentru România ar fi avionale vechi F-16 norvegiene decât cele belgiene

© AP Photo / Toby Talbot F-16
 F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
F-16
Abonare
Bogdan Tiberiu Iacob a analizat anunțul făcut marți, 5 septembrie 2023 de armata belgiană și spune că acesta ar putea ridica serioase semne de întrebare pentru armata română. Care sunt punctele nevralgice identificate de jurnalistul român.
BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik. Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob spune că anunțul făcut de armata belgiană, potrivit căruia Belgia nu va trimite avioanele F-16 din dotare ucrainenilor, pentru că acestea sunt prea vechi și ar pune în pericol viețile piloților ar putea ridica semne de întrebare pentru armata română.
”Există o mică problemă, însă: cele achiziționate de România de la norvegieni sunt la fel sau chiar mai vechi. Oare viețile piloților români sunt mai puțin importante?” subliniază Bogdan Tiberiu Iacob.
În opinia comandamentului armatei belgiene este de neconceput ca avioanele F-16 belgiene să ajungă în Ucraina, dacă nu vor mai fi folosite în Belgia. Potrivit acestuia, este același raționament ca și în cazul medicamentelor expirate.
Bogdan Tiberiu Iacob menționează că flota de F-16 belgiene s-a constituit începând cu anii 80, ele fiind produse chiar de această țară, alături de Olanda singurele state europene producătoare. O parte din flotila belgiană de F-16 datează din anii 1982-83 (11 aparate), alta din 1984-85 (10 aparate), iar alta din 1988-91 (33 de aparate).
Spre comparație, spune sursa citată, avioanele F-16 norvegiene pe care le cumpără România au fost construite între 1982 și 1984 și, oricum, mai durează câțiva ani de aici încolo până la livrarea completă.
F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Avertisment cu privire la avioanele F16 deținute și de România
La vremea controversatei achiziții, multe voci spunînd că se cumpără tinichele ruginite, oficialii români au dat asigurări că respectivele avioane ar mai avea între 2.000 și 2.500 de ore de zbor. Foarte interesant, însă, nu au spus și cîte ore de zbor aveau la activ respectivele avioane. Presa occidentală consemna, însă, un aspect important: spre deosebire de avioanele luate de la portughezi, cele norvegiene fuseseră exploatate într-un mediu nordic mult mai dificil, o diferență, să zicem, ca între mașinile exploatate pe șosele și cele circulînde pe drumuri de țară.
Anunțul de azi al Belgiei ridică, deci, serios întrebarea cît de sigure pentru România ar fi niște F-16 norvegiene la fel de vechi ori chiar mai vechi decît cele belgiene, despre care aflăm acum că pot trimite la moarte piloți? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Fluxul de știri
0