Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Românii și bulgarii protestează împreună

CC BY 2.5 / Ronline / Canalul Dunăre - Marea Neagră
Canalul Dunăre - Marea Neagră - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2023
Abonare
Proteste pe ambele maluri ale Dunării: cetățenii din Giurgiu și Ruse protestează împotriva construirii unui incinerator pentru deșeuri biologice
BUCUREŞTI, 3 sep - Sputnik. Un protest împotriva planurilor de construire a unui incinerator pentru deșeuri biologice în Giurgiu a adunat manifestanți din ambele părți ale Dunării. Oamenii din orașele Ruse și Giurgiu au exprimat opoziția lor față de intenția de a incinera deșeuri biologice și medicale pe terenul fostului combinat Verachim din orașul românesc.
Incineratoarele produc emisii extrem de toxice, inclusiv metale grele, dioxine şi derivaţi ai acestora, precum dioxine clorurate şi bromurate, furani, eteri bifenilici policloruraţi (PCB) şi naftalenă policlorurată şi polibromurată (PCN). Majoritatea acestor toxine persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Cea mai toxică dioxină este 2,3,7,8 - tetraclorodibenzo-para-dioxina (TCDD). "Trebuie să acţionăm pragmatic şi decisiv, nu mâine, nu poimâine, ci acum. Doar noi ne putem proteja copiii!", susţin organizatorii protestului.
Primarul oraşului bulgar Ruse, Pencho Milkov, s-a adresat ministrului român al Mediului, Mircea Fechet, căruia i-a transmis îngrijorările cetăţenilor din Ruse cu privire la construirea unui incinerator pentru deşeuri medicale şi animale în oraşul Giurgiu (situat pe malul opus al Dunării faţă de Ruse).
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
România
Buzunarele românilor au soarta decisă la Bruxelles
O scrisoare a fost trimisă zilele trecute şi ministrului bulgar al Mediului şi Apei, Julian Popov, în care sunt anexate toate declaraţiile împotriva construcţiei depuse la sediul primăriei, precum şi petiţia lansată de cetăţeni, la care au participat aproape 1.700 de locuitori din Ruse.
Primăria din Ruse a informat că o altă petiţie împotriva construcţiei incineratorului a fost adresată municipalităţii. Au fost primite, de asemenea, şi alte opinii negative. Toate acestea vor fi transmise ministrului bulgar Popov.
Directorul Inspectoratului Regional pentru Mediu şi Apă din Ruse, Tsonka Hristova, a anunţat în urmă cu câteva zile că inspectoratul a emis un aviz negativ asupra unei propuneri de proiect privind construcţia unei instalaţii de incinerare a deşeurilor medicale şi animale, întrucât evacuările de la această instalaţie ar putea ajunge la oraşul Ruse de peste Dunăre.
Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, susţine un proiect de hotărâre prin care să existe o rază de o mie de metri faţă de orice imobil destinat locuirii, ca răspuns la propunerea unui agent economic de a construi în municipiul Giurgiu un incinerator de deşeuri periculoase.
"Pentru a proteja cetăţenii municipiului, şi nu doar pe cei din municipiu, în ceea ce priveşte influenţa factorilor de mediu, şi, mai concret, pentru înlăturarea riscului de poluare, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a propus spre aprobare un proiect de hotărâre privind stabilirea unor distanţe minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerări umane. Proiectul de hotărâre vine ca urmare a vidului legislativ existent şi doreşte a crea cadrul legal de siguranţă publică pentru cetăţeni.” a declarat primarul municipiului Giurgiu.
Viceprimarul din Ruse a fost prezent la şedinţa CLM Giurgiu, îngrijorat de construcţia unui incinerator în municipiu.
Consilierii municipali au votat joi proiectul de hotărâre privind stabilirea distanţelor minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerările urbane, în contextul în care în municipiul Giurgiu ar putea fi construit un incinerator de produse spitaliceşti.
Marea Neagră, furtună - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2023
Internațional
Alertă din Bulgaria: Marea Neagră ar fi contaminată
La şedinţă a fost prezent şi viceprimarul municipiului Ruse, Bulgaria, Dimitar Nedev, care s-a arătat îngrijorat de construirea unui incinerator la Giurgiu. Punctele de vedere ale municipalităţii şi societăţii civile din Ruse au fost transmise în scris şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi au fost prezentate şi în şedinţa CLM Giurgiu de joi.
”Biroul municipalităţii din Ruse a primit 32 de avize negative de la cetăţeni şi asociaţii care îşi exprimă dezacordul cu privire la acest proiect de construcţie a unui incinerator în municipiul Giurgiu. (...) Vă rog să luaţi în considerare nemulţumirea civilă faţă de proiectul de mai sus pentru a proteja sănătatea şi viaţa rezidenţilor din Ruse prin toate măsurile prevăzute de lege şi tratatele internaţionale”, a declarat Dimitar Nedev.
Fluxul de știri
0