Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus de Externe: Ţările occidentale „vor realmente să conducă lumea”

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA și aliații lor vor provoca mai multe probleme în viitor, dorind să menţină cu orice preţ o lume unipolară, care să le permită să exploateze alte ţări, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
BUCUREŞTI, 1 sept – Sputnik. Politica externă occidentală actuală „are ca scop încetinirea evoluţiei istoriei” și va „duce la noi confruntări, noi dificultăți pentru comunitatea internațională”, a avertizat înaltul oficial rus vineri. Va fi „rolul diplomaților să soluţioneze aceste situații”.
Lavrov s-a adresat studenților de la MGIMO, Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, o universitate rusească de la care Ministerul de Externe recrutează mulți dintre angajați. Ministrul i-a informat cu privire la starea actuală a afacerilor mondiale și la modul cum studenții prezenți se pot aștepta să lucreze în Corpul Diplomatic rus.
Ministrul a reiterat poziția Moscovei potrivit căreia ţările occidentale sunt o sursă majoră de instabilitate, susținând că „vor literalmente să conducă lumea, să impună ordinea mondială unipolară …, să continue extragerea de foloase din omenire.”
franci elvețieni - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Internațional
Elveția vrea să protejeze constituțional plățile cu numerar
Multe alte ţări, inclusiv Rusia, se opun acestei ordini și urmăresc o ordine mondială multipolară mai justă, iar tranziția către o astfel de ordine este inevitabilă mai devreme sau mai târziu, a mai spus Lavrov. Statele occidentale „creează obstacole” în acest sens, dar, prin aceasta, îşi subminează propria putere, a argumentat ministrul.
„Nu este vorba despre faptul că vrem să subminăm dolarul. SUA nu mai oferă asigurări că pot servi un rol care să fie avantajos pentru toată lumea”, a explicat Lavrov, citat de RT.
Utilizarea sancțiunilor financiare de către Washington face ca dolarul să fie nesigur ca monedă de rezervă mondială, astfel că, în mod natural, multe ţări se îndepărtează de acesta, a mai spus ministrul.
Ursula von der Leyen și Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Internațional
UE contra statelor suverane
Rusia a rezistat cu succes presiunilor occidentale până acum și nu se așteaptă ca relațiile să se îmbunătățească în curând, a menționat înaltul diplomat. Chiar dacă cealaltă parte ar căuta o îmbunătățire, Rusia nu şi-ar compromite niciun aspect al securității sale prin a se baza pe SUA și aliații lor, a adăugat diplomatul. Ţările occidentale au demonstrat în mod repetat duplicitate, a subliniat Lavrov.
„Nici un acord principal încheiat [între Rusia] şi Occident din 1991 nu a fost executat, nici măcar unul”, a subliniat ministrul.
Lavrov a negat ideea că Moscova a fost cumva „izolată”. Ţări reprezentând aproximativ 80% din populația mondială nu au susținut sancțiunile împotriva Rusiei, iar neluarea în considerare a opiniei acestora ca şi cum ar fi irelevantă este un lucru insultător, a mai spus ministrul rus de Externe.
Fluxul de știri
0