Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE contra statelor suverane

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDUrsula von der Leyen și Charles Michel
Ursula von der Leyen și Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șefii de la Bruxelles sunt nemulțumiți că statele membre ale UE au drept de veto. Sub pretextul că astfel nu se poate extinde Uniunea, voci din conducerea Uniunii cer modificarea tratatului constituțional.
BUCUREȘTI, 1 sep -Sputnik. Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv în această privinţă, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce declaraţia sa conform căreia UE trebuie să fie gata pentru a primi noi membri până în 2030 a primit răspunsuri dure din partea guvernelor unor state membre.

''Stabilirea unei date pentru extindere forţează UE să se pregătească şi oferă Balcanilor de Vest un calendar concret pentru a obţine rezultate. Este evident că, dacă nu ne stabilim un obiectiv, nu vom fi niciodată pregătiţi”, a declarat Michel într-o discuţie cu un grup de corespondenţi de la Bruxelles.

El a adăugat că discursul său de la Forumului Strategic de la Beld, în care el a menţionat anul 2030, a fost un rezultat al numeroaselor consultări cu liderii UE şi Balcanii de Vest.
''Faptul că este necesar să se obţină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menţionat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetineşte şi în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor'', a spus Charles Michel.
De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimităţii poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcţionează UE.
Potrivit preşedintelui Consiliului European, UE trebuie să răspundă la trei întrebări înainte de a decide dacă va iniţia schimbarea tratatelor. ''Trebuie să găsim răspunsuri la trei întrebări: Ce vrem să realizăm împreună, care sunt priorităţile noastre? Cum le vom implementa? Cum le vom finanţa? Dacă găsim o abordare comune la aceste chestiuni, atunci vom vedea dacă avem nevoie să schimbăm tratatele'', a spus o sursă diplomatică europeană.
Fluxul de știri
0