Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Elveția vrea să protejeze constituțional plățile cu numerar

© Pixabay / pasja1000franci elvețieni
franci elvețieni - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
franci elvețieni
Abonare
Elveția vrea să protejeze prin constituție folosirea de numerar. Inițiativa civică, intitulată ”Numerarul este libertate”, urmează să fie supusă la vot într-un referendum.
BUCUREȘTI, 1 sep -Sputnik. Guvernul elvețian a propus o dezbatere publică și consultări pe acest subiect. Aceasta reprezintă un răspuns la o inițiativă numită „Numerarul este libertate” pe care susținătorii săi au depus-o mai devreme în cursul acestui an autorităților,
Activiștii cer ca inițiativa să fie supusă unui referendum, la fel ca numeroase alte propuneri de politici în Elveția, țară cunoscută pentru sistemul său de democrație directă. În luna iulie a anului trecut Elveția a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex în urma unui astfel de referendum
Guvernul elvețian afirmă că a demarat consultări în privința inițiativei „Numerarul este libertate” întrucât propunerea depusă de activiști „nu este suficient de precisă”. Cu toate acestea, politicienii elvețieni au admis importanța punctelor ridicate de activiști și guvernul a propus o variantă proprie a amendamentului care să asigure prin Constituție protejarea folosirii numerarului.
Deși folosirea numerarului a scăzut în Elveția în ultimii ani, banii „lichizi” rămân a doua cea mai folosită metodă de plată, fiind folosiți în aproximativ 28% dintre tranzacții.
Fluxul de știri
0