Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia publică o declarație comună cu șapte preşedinţi africani despre criza din Ucraina

© Sputnik / Natalia SeliverstovaUn bărbat cu drapelul Rusiei, pe planul secund - o vedere asupra Kremlinului de la Moscova
Un bărbat cu drapelul Rusiei, pe planul secund - o vedere asupra Kremlinului de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Abonare
Kremlinul a publicat pe 4 august raportul cu privire la rezultatele discuţiilor dintre șapte lideri africani și Vladimir Putin.
BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Discuţiile au avut loc la Sankt Petersburg la Summit-ul Rusia-Africa și sunt dedicate restabilirii păcii în Ucraina, potrivit Sputnik Africa.
La 28 iulie 2023, în Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin și liderii celor șapte țări reprezentând Inițiativa Africană pentru Pace au continuat discuțiile începute la 17 iunie 2023.
Liderii africani prezenți în ședință au fost: Azali Assoumani (Comoros, președinte de exercițiu al Uniunii Africane), Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Denis Sassou Nguesso (Republica Congo), Abdel Fattah al-Sissi (Egipt), Macky Sall (Senegal), Yoweri Museveni (Uganda) și ministrul Afacerilor Externe din Zambia, Stanley Kakubo.
Preşedinţii au menţionat progresele înregistrate în ceea ce privește propunerile formulate la prima ședință din 17 iunie 2023 cu privire la problemele umanitare, în special cele referitoare la drepturile copiilor din zonele ostilităților și schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina. Ei au spus că eforturile umanitare vor continua să producă rezultate.
Maia Sandu și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Analize și opinii
La Est sau la West? Încotro se mișcă Moldova?
Liderii au recomandat măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor asupra exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, ceea ce va face posibilă reluarea implementării complete a inițiativei privind transportul prin Marea Neagră a secretarului General al Națiunilor Unite, aprobată la 22 iulie 2022 în Istanbul.
De asemenea, preşedinţii au cerut ONU să facă eforturi pentru a debloca cele 200.000 de tone de îngrășăminte rusești blocate în porturile din Uniunea Europeană, pentru a permite să fie livrate imediat și gratuit în țările africane.
Liderii au convenit să continue dialogul cu privire la Inițiativa Africană pentru Pace.
Fluxul de știri
0