Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În Rusia, circulația banilor în numerar, la cel mai mare nivel din toate timpurile

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры России
Денежные купюры России - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Abonare
Cifra a crescut cu peste 40 de miliarde de dolari în iulie faţă de anul trecut, potrivit Băncii Centrale a Rusiei.
BUCUREŞTI, 31 iul – Sputnik. Volumul numerarului în circulație în Rusia se ridica la 17,8 trilioane de ruble (198 miliarde dolari) la 1 iulie 2023, fiind o creștere cu peste 9% față de începutul anului, potrivit datelor publicate de Banca Centrală săptămâna trecută, date citate de RT.
Cifra este cu 42 de miliarde de dolari mai mare faţă de aceeași lună a anului 2022 și reprezintă un record din toate timpurile de când statisticile au devenit disponibile public.
Banca Centrală a declarat anterior că „cererea crescută” de numerar se datorează parțial nevoii suplimentare de monedă de hârtie în noile regiuni ale Rusiei, unde toate tranzacţiile au început să fie efectuate în bancnote în ruble din ianuarie. Rubla rusească a devenit moneda oficială a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie, foste teritorii ucrainene care au votat pentru unirea cu Rusia la referendumurile de anul trecut.
The Euro logo is pictured in front of the former headquarter of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on July 20, 2015. - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Internațional
Zona Euro rămâne sub presiunea inflației
De asemenea, Banca Centrală a menționat rolul plăților din sectorul public, sume pe care oamenii preferă să le retragă parțial în numerar, și nevoile turiștilor care vizitează Rusia.
Potrivit unui raport al Bloomberg de luna trecută, creșterea circulației banilor în numerar în Rusia ar putea indica o scădere a încrederii în băncile locale, o slăbire a conformității fiscale și o pondere în creștere a economiei subterane. Totodată, ziarul a legat creșterea utilizării numerarului de plățile efectuate către compania militară privată Wagner, care până de curând a avut un rol important în conflictul din Ucraina.
După revolta din iunie, membrilor Wagner li s-a oferit posibilitatea de a se pensiona, de a semna contracte cu armata rusă sau de a se muta în Belarus împreună cu fondatorul grupului, Evgeni Prigojin.
De asemenea, analiștii au atribuit circulația în creștere a numerarului în Rusia finanțării celor patru noi regiuni, inflației și tranziției populației către un model de comportament de economisire, preferând să păstreze numerarul acasă.
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Rusia
Rubla puternică atrage mai mulţi lucrători străini în Rusia
În plus, cererea pentru moneda națională a crescut în toată țara ca urmare a creșterii cursurilor de schimb ale dolarului și euro, mai spun experții.
Ponderea dolarului american și a euro în tranzacţiile Rusiei a scăzut de la 90% la începutul lui 2022 la mai puțin de 50% până la sfârșitul anului și va continua să scadă, a declarat luna trecută pentru RT ministrul-adjunct rus al Dezvoltării Economice, Vladimir Iliciv.
În funcție de diferite scenarii, Ministerul rus de Finanțe se așteaptă ca ponderea dolarului și a euro să scadă la 10-15% până la sfârșitul anului, a dezvăluit viceministrul.
Fluxul de știri
0