Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia dezvăluie proiectele în Africa în domeniul energiei nucleare

© Sputnik / Alexei Danichev / Accesați arhiva multimediaEmblema corporației rusești ”Rosatom”
Emblema corporației rusești ”Rosatom” - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Gigantul nuclear rus în domeniul energiei nucleare Rosatom intenționează să înceapă extragerea uraniului în Namibia în 2029, a declarat miercuri compania.
BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik. Investițiile în proiect vor fi de până la 500 de milioane de dolari, estimându-se că producția de uraniu va ajunge la 3.000 de tone anual.
„Planificăm să finalizăm lucrările de explorare în 2026 și să începem extragerea de uraniu în 2029, cu o perioadă de exploatare minieră de peste 25 de ani”, a precizat compania, citată de RT.
Explorarea depozitelor de uraniu în Namibia va fi efectuată de Headspring Investments, parte a holdingului international al Rosatom, Uranium One Group.
De asemenea, compania a dezvăluit că un depozit mare a fost descoperit în timpul lucrărilor recente de explorare în sud-vestul ţării africane, unde sunt concentrate 7% din rezervele de uraniu ale lumii.
 Президент России Владимир Путин и его коллега из Намибии Хейдж Гейнгоб на экономическом форуме Россия - Африка в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Rusia
Aproape 50 de state africane vor participa la summitul din Rusia
Proiectul va crea noi locuri de muncă în regiune și va angaja direct până la 600 de persoane, stimulând, în acelaşi timp, Produsul Intern Brut al Namibiei (PIB) cu 1-2%, potrivit Rosatom.
De asemenea, compania urmează să înceapă proiecte-pilot de minerit și prelucrare a minereului de uraniu în Tanzania, în 2023-2025.
„În Tanzania, Rosatom lucrează la proiectul Mkuju River, la depozitul Nyota, care este unul dintre cele mai mari din lume, cu o rezervă de resurse de 152 de milioane de tone de minereu”, a declarat compania.
În stadiul pilot, Rosatom a menţionat că va extrage 5 tone de pulbere de concentrat de uraniu, cu o capacitate proiectată de 3.000 de tone pe an.
În 2022, Rosatom a extras aproape 7.000 de tone de uraniu, dintre care aproximativ 4.500 de tone au fost extrase de Uranium One Group.
Fluxul de știri
0