Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Aproape 50 de state africane vor participa la summitul din Rusia

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimedia Президент России Владимир Путин и его коллега из Намибии Хейдж Гейнгоб на экономическом форуме "Россия - Африка" в Сочи
 Президент России Владимир Путин и его коллега из Намибии Хейдж Гейнгоб на экономическом форуме Россия - Африка в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Abonare
49 de țări africane și-au confirmat participarea la summit-ul Rusia-Africa, ce va avea loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg.
BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik. 49 de țări africane și-au confirmat participarea la summit-ul Rusia-Africa, ce va avea loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, a anunțat marți directorul adjunct al Departamentului pentru Africa al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Poliakov.
Poliakov a spus că decizia de a participa demonstrează angajamentul ferm al ţărilor africane de a dezvolta relații cu Moscova, în ciuda presiunilor occidentale.
„Până în prezent, am primit confirmarea participării a 49 de delegații africane, aproximativ jumătate din țările africane urmând să fie reprezentate la cel mai înalt nivel: la nivelul șefilor de stat și de guvern”, a declarat Poliakov, citat de RT.
Al doilea summit Rusia-Africa este programat să se desfăşoare în perioada 27-28 iulie, având loc alături de Forumul Economic și Umanitar, care va oferi o platformă pentru întâlniri de afaceri și sesiuni de panel.
Liderii africani  în capitala Kenyei, Nairobi, participă la cel de-al 5-lea summit de coordonare al Uniunii Africane (AU) - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2023
Internațional
Guvernele africane fac eforturi pentru a obţine independența financiară
Prima întâlnire la nivel înalt a avut loc la Sochi în 2019, cu tema „Pentru pace, securitate și dezvoltare”. Atunci au participat aproape 50 de preşedinţi africani.
Poliakov a spus că pregătirile finale pentru eveniment sunt în desfăşurare, fiind stabilit şi un program de întâlniri cu președintele Vladimir Putin.
„Documente bilaterale și multilaterale ale cooperării noastre cu ţările africane sunt pregătite pentru semnare”, a adăugat diplomatul.
Luna trecută, ministrul adjunct rus de Externe, Mihail Bogdanov, a declarat că evenimentul constituie un „prim pas serios” către „întoarcerea economică și politică a Moscovei către Africa”.
Numele țărilor care participă la conferință nu au fost publicate, dar președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a declarat în martie că va fi prezent.
De asemenea, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a acceptat invitația lui Putin la summit, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei Pretoriei la Moscova.
Kremlinul a menţionat că o inițiativă africană de pace care vizează soluționarea conflictului din Ucraina va fi discutată la summit.
Fluxul de știri
0