Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: cum va răspunde Rusia la obuzele cu dispersie ale SUA

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaMilitari ruși și tehnică din dotarea armatei ruse
Militari ruși și tehnică din dotarea armatei ruse - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi în teatrul de operațiuni ucrainean se observă o tendință maniacală a unor țări ale alianței de a spori prin livrările lor către FAU gradul escaladării, de a extinde zona operațiunii speciale.
Americanii îi livrează regimului de la Kiev obuze de artilerie cu dispersie din cauza lipsei celor obișnuire și din disperare - contraofensiva FAU a eșuat. Rusia are mult mai multe resurse de luptă și grade de libertate în alegerea armamentelor, inclusiv o linie de muniții cu dispersie eficiente - rachete tactice, bombe de aviație, rachete și obuze de artilerie. De aceea „răspunsul în oglindă” al trupelor rusești va fi zdrobitor.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia va răspunde în oglindă la utilizarea de către FAU a obuzelor americane de 155 mm și a amintit: „Până acum nu am făcut acest lucru , nu am aplicat și noi nu am avut o astfel de necesitate”. Potrivit lui Putin, SUA au decis în privința acestor livrări criminale nu de zile bune, ci pentru că se confruntă cu o lipsă acută de muniții.
Complexul militar-industrial american produce 15 mii de obuze de artilerie pe lună, toate țările europene NATO produc 25 de mii de obuze de 155 mm în aceeași perioadă, iar FAU consumă 40 de mii de obuze în opt zile. Occidentul nu este în stare să crească brusc capacitatea industriei militare, pentru aceasta este nevoie de ani. Pentagonul planifică să sporească producția de obuze de 155 mm de 6 ori până în 2028, dar ce se va întâmpla cu Ucraina în următorii cinci ani nu știe nimeni.
Armata rusă dispune de un arsenal important de muniții cu dispersie. Anterior, ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Şoigu, a subliniat că Rusia dispune de exemplare mai eficiente „pentru toate cazurile de viață”. Vom menționa că SUA, Rusia și Ucraina nu au aderat la Convenția de la Dublin din 2008 privind interzicerea munițiilor cu dispersie.
Forțele armate ale Federației Ruse dispun de obuze de artilerie cu dispersie pentru tunurile autopropulsate „Msta” și „Akația”, rachete ale sistemelor cu lansare multiplă „Smerci” și „Uragan”, bombe de aviație de câteva tipuri și calibre, precum și de focoase cu dispersie ale rachetelor ”Iskander”. De altfel, într-o cantitate disproporționat mai mare decât cea pe care o au la dispoziție SUA. „Răspunsul în oglindă” al Rusiei garantează o creștere multiplă a pierderilor FAU , deoarece cel mai mare efect distrugător este obținut prin utilizarea „casetelor” împotriva trupelor inamicului aflate în ofensivă - în spațiu deschis. Războiul proxy american cu Rusia „până la ultimul ucrainean” capătă o formă total sinistră pentru FAU, dar nu afectează scopurile și obiectivele inițiale ale operațiunii speciale. Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei este un proces ireversibil.

Ecoul fierbinte al războiului rece

Washingtonul îi transmite Kievului câteva sute de mii de obuze de artilerie cu dispersie M864 de 155 mm (pentru tunurile autopropulsate M109 Paladin și obuzierele M777 cu rază de tragere de până la 30 km), produse în urmă cu aproximativ 40 de ani. Raza de distrugere a unui proiectil cu 72 de submuniții (48 antipersonal și 24 antitanc) este de până la 150 de metri. Artileria ucraineană folosește din 2014 muniții cu dispersie de model sovietic, inclusiv rachetele ”Tocika-U”.
Anterior, Pentagonul a anunțat despre transmiterea de obuze cu dispersie către FAU de către alte țări NATO. Pe linia frontului au fost observate obuze antitanc franco-suedeze BONUS. Revista americană Foreign Policy a numit Turcia drept unul dintre furnizorii de muniție Dual-Purpose Improved Conventional Munition (DPICM), unde proiectilele cu dispersie DPICM au fost fabricate după licența SUA în timpul Războiului Rece. Toate aceste livrări nu vor schimba cursul acțiunilor de luptă (echilibrul de forțe) în teatrul de acțiuni ucrainean.
Armata SUA este inventatorul munițiilor cu dispersie, care au fost utilizate activ în Asia de Sud-Est și în alte regiuni ale planetei încă din anii 1960. Însă obuzele americane cu dispersie nu sunt un „wunderwaffe” și nu pot decât să accelereze demilitarizarea FAU, căderea regimului de la Kiev. Între timp, Pentagonul a estimat rebutul la o rată de 6% (pe câmpul de luptă vor rămâne neexplodate patru din 72 de submuniții antitanc și antipersonal din fiecare sută de mii de obuze). Specialiștii americani în deminare consideră că nu explodează până la 30%. Așa ori altfel, multe mii de „bombe adormite” vor lovi populația civilă după multe zile, luni și ani de la utilizarea lor în luptă. Vom menționa că munițiile cu dispersie rusești au un mecanism de autodistrugere în caz de greșire a țintelor.

Pentru toate cazurile de viață

Forțele armate ale Federației Ruse au o gamă largă de arme cu dispersie. Pentru a distruge tehnica blindată și rezervele din spatele frontului - cu mult înainte de desfășurarea operativă a inamicului în formațiuni de luptă - trupele rusești pot folosi ”Iskanderii” cu dispersie la o distanță de până la 500 km. Focosul ”Iskanderului” are cinci variante cu dispersie:
- cu 54 elemente de fragmentare de detonare fără contact, care se declanșează la înălțimea de 10 m;
- cu elemente de fragmentare cumulative perforante;
- cu submuniții auto-țintite, care sunt ghidate cu ajutorul propriului radar și căutător în infraroșu;
- cu acțiune volumetrică de detonare - pentru nimicirea forței vii și tehnicii în adăposturi;
- de minare la distanță cu mine autoinstalabile POM-2 „Otek”, mine magnetice antitanc PTM-3 și altele.
Rachetele cu dispersie ”Smerci” MLRS sunt în stare să distrugă forța vie și tehnica blindată a inamicului la o distanță de până la 120 km. Muniția reactivă puternică 9M55K1 este echipată cu elemente de orientare ”Motiv-3M” - cu o încărcătură de 4,5 kg și sistem de ghidare în infraroșu care corectează coborârea cu parașuta. Fiecare proiectil ”Smerci” poartă cinci produse antitanc, adică 60 de ”Motive” sunt ascunse într-un singur pachet. Pentru MLRS „Smerci” există de asemenea și o rachetă 9M55K7 cu douăzeci de muniții antitanc.
Nu mai puțin puternice și eficiente sunt bombele cu dispersie rusești. Astfel, caseta de bombă cu 14 submuniții RBC-500 SPBE-D cu o greutate de 478 kg este destinată distrugerii tuturor tancurilor moderne, BMP-urilor și altei tehnici blindate în condiții de interferență.
Zelenski la summitul NATO - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2023
Internațional
Expert occidental, despre oboseala de Ucraina și de război
Caseta de bombă unificată RBK-500U OFAB-50UD cu o greutate de 520 kg conține 10 elemente de luptă pentru distrugerea tehnicii blindate, forței vii, depozitelor de muniții, fortificațiilor, obiectivelor militar-industriale și comunicațiilor.
Caseta bombei RBK-500U BETAB-M cu o greutate de 480 kg este prevăzută pentru a distruge ținte din beton - adăposturi din beton armat, buncăre, construcții de aerodrom, autostrăzi.
Bomba modernă cu planare PBK-500U „Drel” de calibrul 500 kg cu submuniții auto-țintite și o rază de zbor corectată de până la 30 km de la punctul de lansare este un exemplu de înaltă tehnologie din clasa sa (style icon). La o altitudine de 250 de metri, caseta se deschide, fiecare dintre cele 15 elemente de luptă (cu greutatea de 15 kg fiecare) pornește capul de orientare a radarului în infraroșu sau activ și zboară către ținta prioritară . „Drel” este destinat distrugerii tehnicii blindate, a structurilor inginerești fortificate, radarelor sistemelor de apărare aeriană, posturilor de comandă. „Drel” este utilizat de toate avioanele aviației tactice - Su-25SM3, Su-24M, Su-35S, Su-34 și Su-30SM.
Pentru comparație, bomba americană similară JSOW (Joint Standoff Weapon) AGM-154 îi cedează celei rusești la un șir de parametri. Elementele de luptă ale „Drelului” sunt mult mai puternice și mai avansate decât cele americane - sunt în stare să lovească ținte în infraroșu și „reci”, să distingă în toiul bătăliei tehnica blindată a inamicului de cea proprie. De altfel, armata ucraineană practic nu dispune de avioane pentru a folosi bombele cu dispersie americane.
Această sucintă prezentare deschide doar puțin ușa către uriașul arsenal de muniții cu dispersie rusești (sovietice), destinate inițial „demilitarizării” NATO. Iar astăzi în teatrul de operațiuni ucrainean se observă o tendință maniacală a unor țări ale alianței de a spori prin livrările lor către FAU gradul escaladării, de a extinde zona operațiunii speciale, pentru a experimenta pe propria piele toată puterea armamentelor rusești (sovietice).
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2023
Internațional
SUA și Marea Britanie gestionează „regimul terorist” în Ucraina
Fluxul de știri
0