Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA și Marea Britanie gestionează „regimul terorist” în Ucraina

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2023
Abonare
Ministerul rus de Externe a criticat Washingtonul și Londra după ce doi civili au fost uciși într-un atac asupra podului Crimeei.
CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik, Doina Crainic. SUA și Marea Britanie sunt, în esenţă, responsabile pentru ultimul atac asupra podului Crimeei, a afirmat Ministerul rus de Externe. Moscova a acuzat luni dimineață Ucraina că s-a aflat în spatele incidentului, în urma căruia cel puțin doi civili au murit, iar legătura principală de transport între peninsulă și Rusia continentală a fost închisă pentru traficul auto.
„Acest regim [guvernul ucrainean] este terorist și are toate caracteristicile unui grup internațional de criminalitate organizată”, a declarat ministerul pe social media, potrivit RT.
„Oficialii ucraineni și personalul militar [din Ucraina] iau aceste decizii cu contribuția directă din partea serviciilor speciale americane și britanice și a politicienilor [din cele două ţări]. SUA și Marea Britanie gestionează o structură teroristă similară statului”, se menţionează în comunicatul ministerului.
Ministerul a atașat în comunicat un videoclip care arată că ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, recunoaşte că Ucraina s-a aflat în spatele atacurilor pe solul rusesc.
Videoclipul a fost publicat inițial în octombrie anul trecut de către jurnalişti ruşi care realizau farse, care au spus că l-au păcălit pe diplomatul ucrainean că vorbește în mod privat cu fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul. Americanul ajută în prezent guvernul ucrainean cu idei pentru noi sancțiuni anti-Rusia.
În timpul discuţiei, Kuleba poate fi auzit spunând: „Ei bine, dacă mă întrebi cine aruncă în aer lucruri în Crimeea sau Belgorod, atunci, vorbind în mod privat, ... v-aș spune că da, am fost noi.”
Ministerul rus de Externe a citat o declarație a Comitetului de investigaţii al Rusiei, care a descris incidentul de peste noapte din Crimeea ca fiind un „act terorist comis de serviciile speciale ucrainene”.
Podul Crimeei a fost anterior deteriorat într-o explozie puternică în octombrie 2022. Moscova a acuzat Kievul că a introdus în mod clandestin o bombă deghizată în marfa obișnuită și a detonat-o în timp ce camionul traversa strâmtoarea Kerch. Șoferul și mai multe persoane dintr-o mașină din apropiere au fost ucise.
La începutul acestei luni, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Anna Maliar, a confirmat rolul ţării sale în atac, scriind într-o postare pe reţelele de socializare, pe 8 iulie, că acum 273 de zile Ucraina a efectuat „primul atac pe podul Crimeei pentru a deteriora logistica rusească”.
Intrarea pe Podul Crimeii - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2023
Rusia
Reacția oficială a Kremlinului după al doilea atac asupra Podului Crimeii
Fluxul de știri
0