Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Aliyev: Franța să își ceară scuze pentru trecut

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент Азербайджана Ильхам Алиев
Президент Азербайджана Ильхам Алиев - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2023
Abonare
Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, a vorbit de la prezidiul summitului Mișcării de Nealiniere (NAM), despre mentalitatea neocolonială a Occidentului colectiv și, în particular, despre politica și poziția Franței.
BUCUREȘTI, 5 iul -Sputnik. Prezent la summitul interministerial al Biroului de coordonare al NAM, președintele Aliyev a discutat despre mai multe probleme sensibile pentru statele membre ale organizației, cum ar fi nedreapta, în opinia lui Aliyev, organizare a comunității internaționale în ONU și în Consiliul de Securitate.
Aliyev, preluând poziția aliatului și prietenului său, președintele Turciei, Erdogan, a solicitat regândirea Consiliului de Securitate al ONU pe baze mai neutre și mai reprezentative, depășindu-se organizarea specifică perioadei ”războiului rece”. În opinia lui Aliyev, statele care dețin președinția rotativă a NAM, Uniunii Africane și Ligii Arabe ar trebui să aibă locuri în Consiliul de Securitate.
Însă nucleul discursului lui Aliyev a fost condamnarea Franței (ca și a altor state din Occidentul colectiv) pentru mentalitatea lor neocolonială și islamofobă.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele francez Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Internațional
Erdogan despre revoltele din Franța
Aliyev a atras atenția asupra evoluțiilor din Franța, unde revoltele din ultimele zile au arătat clivajele sociale și religioase din acea țară occidentală, dar și rasismul și islamofobia care caracterizează o parte a politicilor, instituțiilor și societății franceze.
Această mentalitate neocolonială, a mai spus Aliyev, a determinat Franța să pretindă rolul de arbitru în regiunea Caucazului, în conflictul dintre Azerbaijan și Armenia asupra enclavei Nagorno- Karabakh.
Deși alungată din regiunea Sahel, unde Franța cu pretenții hegemone asupra fostelor sale colonii a fost respinsă ca arbitru și actor important, Parisul a ales să se implice în criza din Caucaz, a spus Aliyev. De altfel probabil nu este o coincidență faptul că evenimentul găzduit la Baku de Azerbaijan are loc pe 4 iulie, când se comemorează ocuparea Algeriei și transformarea ei în colonie franceză, în 1830.
Aliyev a comentat, fără să menționeze explicit, declarațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, care acum o săptămână anunța că angajamentul său pentru cauza armeană nu poate fi pus în discuție. Diplomația azeră a condamnat deja declarațiile președintelui francez.
Eric Zemmour - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
Internațional
Ce înseamnă protestele din Franța
De asemenea, Aliyev a solicitat Franței scuze și asumarea pentru propriul trecut colonial, pentru crimele comise în imperiul său colonial, pentru abuzurile și jafurile din acea perioadă.
NAM trebuie să își găsească propriul loc în noua ordine mondială, a mai spus Aliyev, trebuind să devină o organizație cât mai activă în afacerile internaționale.
Fluxul de știri
0