Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Serbia avertizează cu privire la escaladarea conflictului din Ucraina

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaАлександр Вучич
Александр Вучич - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2023
Abonare
Rusia ar putea răspunde şi mai ferm la atacurile intensificate de către forțele inamice, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic.
BUCUREŞTI, 13 iun – Sputnik. Încercările Ucrainei de a organiza o contraofensivă împotriva Rusiei ar putea adăuga și mai mult gaz pe foc în conflictul dintre cele două ţări, a avertizat luni președintele sârb Aleksandar Vucic, citat de RT.
Într-un interviu pentru radiodifuzorul Happy TV, Vucic și-a exprimat temerile că încercările Ucrainei de a încălca liniile stabilite de Rusia – încercări despre care Moscova spune că au eșuat până acum total – ar putea duce la escaladarea ostilităților și ar putea declanşa un răspuns puternic din partea Rusiei.
„Ucrainenii tocmai și-au început ofensiva și va fi de multe ori mai puternică”, a spus Vucic, adăugând că „răspunsul Rusiei, probabil, nu va fi unul slab”.
„Acest lucru va face ca atmosfera să se înfierbânte”, a avertizat liderul sârb, argumentând că distrugerea de către Rusia a armelor furnizate de către Occident contribuie la creșterea tensiunilor.
Vucic a menționat că, de la începutul conflictului din Ucraina, Serbia a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și şi-a menținut ferm această poziție de atunci.
Țara balcanică, care are în mod tradițional legături strânse cu Rusia, şi-a declarat neutralitate în conflictul dintre Moscova și Kiev. Totuşi, Vucic a spus, cu numeroase ocazii, că guvernul său a fost supus unei presiuni imense din partea Occidentului pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei.
Александр Вучич - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2023
Internațional
Vucic: Serbia nu va da arme direct Ucrainei
În ultimele zile, forțele ucrainene au încercat să lanseze atacuri pe scară largă împotriva Rusiei în mai multe secțiuni ale primei linii, dar fără succes, potrivit Ministerului rus al Apărării. Vestea contrafensivei a fost confirmată și de președintele rus Vladimir Putin, care a susținut că Kievul a suferit daune mult mai mari decât raportul „clasic” trei la unu, așteptat adesea în timpul operațiunilor ofensive.
Cu toate acestea, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a încercat să minimalizeze escaladarea, spunând că doar „acțiuni de contrafensivă și defensivă au loc în Ucraina”, reiterându-şi, în acelaşi timp, încrederea în comandanții săi militari.
Fluxul de știri
0