Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Economie importantă din Africa va abandona dolarul în comerțul cu BRICS

© Fotolia / IrochkaAccording to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months.
According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2023
Abonare
Egiptul intenționează să înlăture dolarul american în comerțul reciproc cu mai multe state membre ale blocului economic BRICS.
BUCUREŞTI, 13 iun – Sputnik. Egiptul intenționează să înlăture dolarul american în comerțul reciproc cu mai multe state membre ale blocului economic BRICS, a declarat luni ministrul egiptean al Aprovizionării, Ali Moselhy, citat de Reuters.
Potrivit lui Moselhy, Egiptul urmăreşte să folosească monede locale pentru a-şi plăti importurile din India, China și Rusia – membri-cheie ai grupului BRICS, care include și Brazilia și Africa de Sud.
„Nu a fost încă implementat [acest plan], dar au loc discuții pentru a putea tranzacționa în monede locale din țări precum India, Rusia sau China”, a declarat Moselhy, potrivit RT.
Grupul BRICS constituie 40% din populația lumii și aproape o treime din economia globală. De asemenea, membrii blocului au depășit recent G7 în ceea ce privește creșterea economică.
În aprilie, 19 țări și-au exprimat interesul de a se alătura BRICS, care se pregătește să desfăşoare cel de-al 15-lea summit anual în Africa de Sud, în perioada 22-24 august. Emiratele Arabe Unite, Argentina, Algeria, Egiptul, Bahrain, Indonezia, Arabia Saudită și Iranul sunt printre țările care au solicitat oficial aderarea.
Совместная пресс-конференция глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Politică
Nicu Popescu a plecat în Egipt: Cu cine se va întâlni
În prezent, Egiptul încearcă să-și redreseze economia, care a fost afectată de o scădere semnificativă a veniturilor din turism și de o creștere a prețurilor la mărfuri. De asemenea, tensiunile geopolitice au determinat investitorii străini să scoată aproximativ 20 de miliarde de dolari de pe piețele financiare ale Egiptului.
Ţara a suferit o creștere accentuată a inflației în ultimul an, în urma mai multor valuri de devalorizări monetare, a unei penurii prelungite de monedă străină și a întârzierilor în obţinerea importurilor.
Egiptul a convenit recent cu privire la un acord de 3 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în timp ce aliații săi din Golf s-au angajat să vină în ajutorul Cairo cu investiții în valoare de miliarde.
Fluxul de știri
0