Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lukaşenko susține că Occidentul pregătește o lovitură de stat în Belarus

Alexandr Lukaşenko - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2023
Alexandr Lukaşenko
Abonare
Președintele Belarusului acuză Polonia, Lituania și Ucraina de faptul că instruiesc grupuri „extremiste” armate pentru a se infiltra în țară.
BUCUREŞTI, 2 iun – Sputnik.Țările occidentale împreună cu Ucraina pregătesc o lovitură de stat în Belarus, a susținut președintele Alexander Lukaşenko. El a insistat că forțele de securitate ale Minskului sunt pregătite pentru amenințare și nu vor lăsa să se materializeze un astfel de scenariu.
Vorbind joi la o ședință a șefilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Lukaşenko a declarat că se pregătește o „schimbare violentă a regimului” în Belarus.
El a adăugat că „în Polonia, Lituania și, din păcate, Ucraina, sunt instruiți membri ai unor grupuri armate ilegale.” Operatorii, potrivit lui Lukaşenko, intenționează să creeze „celule extremiste” în Belarus.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2023
Rusia
Lavrov: Rusia nu poate tolera regimul nazist la granițele sale
Președintele s-a referit la operațiunile comune recente cu forțele de securitate rusești, în timpul cărora au fost neutralizaţi explozibili.
„Aceasta înseamnă că nu ne vor lăsa în pace”, a spus Lukaşenko, citat de RT.
Lukaşenko a susținut că cetățeni belaruşi care se opun guvernului luptă pentru Ucraina și dobândesc experiență de luptă acolo.
De asemenea, el a spus că, spre deosebire de protestele din 2020, Occidentul solicită acum opoziției din ţară să se angajeze în acte de violență armată și finanțează astfel de activități.
Lukaşenko a avertizat alte state membre din CSI că pot întâmpina amenințări similare în viitor și a cerut o mai mare cooperare în domeniul securităţii.
Ajutor de arme, muniții și echipamente militare a fost adus la Chișinău pentru Moldova din partea Poloniei - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2023
Internațional
Polonia i-a trimis Moldovei 6 avioane cu arme și muniții
Apărând la canalul TV Polsat din Polonia la sfârșitul lunii trecute, generalul pensionar Waldemar Skrzypczak a cerut autorităților din Varșovia să se „pregătească pentru o revoltă în Belarus”, insistând că „se va întâmpla”.
„Trebuie să fim pregătiţi să sprijinim trupele care vor efectua operațiunea împotriva lui Lukaşenko. Avem motive să-i ajutăm, la fel cum ajutăm Ucraina”, a declarat generalul, care a fost ministru adjunct al Apărării în Polonia pentru armamente.
Comentând observațiile generalului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că Rusia are obligația de a asigura securitatea Belarusului, „pe care o vom asigura în fața unor astfel de amenințări evidente.”
Fluxul de știri
0