Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Asistența” militară NATO pentru Kiev: uraniu britanic deasupra Varșoviei

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaAtac cu bombe
Atac cu bombe - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Abonare
Norii de uraniu și dispozițiile panicarde au acoperit Varșovia și au ajuns la București - există toate motivele pentru panică.
Atacurile americane asupra teritoriului Serbiei în 1999 cu bombe cu uraniu sărăcit au dus la o creștere bruscă a îmbolnăvirilor în rândul populației civile - aproximativ 800 de persoane mor aici în fiecare an din cauza bolilor oncologice.
Polonia și România au observat începutul apocalipsei nucleare în Europa. După atacul rusesc cu rachete asupra arsenalului FAU cu muniție britanică cu uraniu în regiunea Hmelnițk din Ucraina, norul radioactiv s-a deplasat în două zile cu 400 km spre vest. Din voia vântului, motive de îngrijorare au de asemenea Ungaria și Slovacia. A venit timpul ca vecinii agresivi de pe planetă să-și amintească de avertismentul istoric al Marelui cneaz și comandant de oști rus Aleksandr Nevski: „Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri”.
Senatorul român Diana Șoșoacă a declarat într-un interviu pentru BZI că după lovitura rusească cu „Kinjalul” și exploziile apocaliptice de la arsenalul FAU de lângă Hmelnițk (pe 14 mai), peste 48 de ore un nor de praf radioactiv de la obuzele britanice cu uraniu sărăcit a acoperit Polonia. Și este mai nimerit ca Varșovia să ceară în instanța internațională despăgubiri de la Londra, dar nu reparații de război de la Berlin. Senatorul Șoșoacă a precizat: „În acest depozit au fost obuze cu uraniu sărăcit pentru tancuri, furnizate Ucrainei de Marea Britanie. Muniții în valoare de 500 de milioane de dolari”. La prețuri medii, ar fi aproximativ 100 de mii de obuze.
Флаги Украины, США и округа Колумбия у здания Капитолия в Вашингтоне. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Editoriale
Defaultul s-a strecurat pe neobservate: Ucraina va răspunde pentru dolar
Anterior, despre apropierea dinspre Ucraina a unui nor radioactiv de uraniu sărăcit le-a comunicat europenilor secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev. Moscova a avertizat în repetate rânduri despre pericolul enorm al utilizării muniției NATO cu nucleu perforant de uraniu sărăcit de către Forțele Armate ale Ucrainei. Londra și Washingtonul răspundeau că utilizarea unor astfel de obuze și bombe aeriene este „un lucru obișnuit” și au pus întreaga responsabilitate pe seama utilizatorului final, adică a Kievului.
Detonarea în apropiere de Hmelnițk a zeci de mii de muniții cu uraniu sărăcit nu echivalează cu o explozie nucleară. Și totuși, drept urmare, în atmosferă au fost aruncate multe tone de praf metalic dispersat toxic-radioactiv. În această formă, izotopii de uraniu U-235 și U-234 se propagă cu masele de aer pe sute de kilometri, se sedimentează în apă, sol, în plămânii oamenilor și prezintă pericol practic pentru totdeauna (timpul de înjumătățire - 4,5 miliarde de ani). Este dificil să neutralizezi praful de uraniu radioactiv și toxic; este imposibil să îl eliminați din aer, sol, apă și din organismul uman. În regiunile de utilizare activă a muniției cu uraniu sărăcit, după aproximativ cinci ani se observă o creștere bruscă a bolilor oncologice, mortalității și anomaliilor congenitale la copii (Serbia, Irak).

Norii de uraniu și dispozițiile panicarde

Uraniul este un metal foarte dens și refractar, însă la un șoc semnificativ (detonarea arsenalului), uraniul sărăcit arde bine (fierbe) cu eliberarea de compuși toxici care pot contamina atmosfera și un teritoriu vast. Praful de uraniu ajunge în stratul de nori cumulus, „călătorește” un timp îndelungat și se întoarce pe pământ cu ploile. Nu întâmplător, expertul rus Alexei Anpilogov a comparat consecințele distrugerii muniției britanice lângă Hmelnițk cu incendiul de la centrala nucleară de la Cernobîl din 1986.
După atacul cu rachete al Forțelor Armate ale Rusiei asupra arsenalul FAU, locuitorii Hmelnițkului și Ternopolului au fost alertați de „patrulele dozimetrice”, departe de zonele adiacente centralei nucleare Hmelnițk. A început evacuarea spontană a populației din regiunile Hmelnițk și Ternopol. În estul Poloniei a fost înregistrată o creștere bruscă a nivelului de bismut - de 7 ori (bismutul este un produs toxic de descompunere a uraniului sărăcit). Norii de uraniu și dispozițiile panicarde au acoperit Varșovia și au ajuns la București. Există toate motivele pentru panică. Fiecare împușcătură cu un proiectil cu uraniu creează până la un hectar de teritoriu otrăvit. Detonarea arsenalului de uraniu al FAU înseamnă o contaminare garantată a câtorva regiuni ucrainene, cel puțin.
Atacurile americane asupra teritoriului Serbiei în 1999 cu bombe cu uraniu sărăcit au dus la o creștere bruscă a îmbolnăvirilor în rândul populației civile - aproximativ 800 de persoane mor aici în fiecare an din cauza bolilor oncologice, inclusiv copii. Au avut de suferit mii de soldați NATO care au participat la operațiunea ”Forța Aliată”, sute dintre ei au murit - legătura dintre oncologie și uraniul sărăcit toxic a fost dovedită de experți și în instanță.
Празднование Дня независимости Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Editoriale
Avioanele F-16 pentru FAU: cel care se înecă se agață și de un fir de pai
Potrivit datelor ONU, în timpul invaziei Irakului (2003-2004), trupele americane au folosit aproximativ 300 de tone de uraniu sărăcit, drept urmare, situația privind radiația în orașul Fallujah a devenit mai proastă decât la ​​Hiroshima și Nagasaki. Din 2009, populația pașnică din orașele irakiene Amara, Bagdad, Basra, Karbala a început să sufere și ea de boli rare și necunoscute anterior.
Pe fundalul norilor proaspeți de uraniu de deasupra Europei, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev a amintit încă o dată pe 23 mai că livrările de armamente ale Occidentului către Kiev sporesc probabilitatea unei apocalipse nucleare. Dacă avertismentele nu vor ajuta, Rusia va fi nevoită să readucă țările NATO la realitatea dură a lumii multipolare prin alte mijloace.
Fluxul de știri
0