Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Avioanele F-16 pentru FAU: cel care se înecă se agață și de un fir de pai

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПразднование Дня независимости Латвии
Празднование Дня независимости Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2023
Abonare
Livrarea avioanelor de luptă F-16 către regimul de la Kiev arată concomitent ca un șantaj al Occidentului în privința Rusiei și ca un pai de care se agață SUA și NATO care se îneacă în teatrul de operațiuni ucrainean.
Avioanele Washingtonului îi vor aduce Ucrainei doar noi victime, Europei – degradare economică și geopolitică în continuare, Americii – „riscurile colosale” ale unui conflict militar direct cu Rusia, a priori – unul nuclear.
Pe 19 mai, administrația SUA le-a permis aliaților săi europeni să transmită către FAU avioane de luptă F-16 de generația a patra de fabricație americană și a promis să „susțină eforturile comune... privind instruirea piloți ucraineni”. Eforturile comune cuprind Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia, Danemarca (lista nu este completă). SUA și partenerii lansează în Europa programul de recalificare a piloților FAU pentru F-16. În paralel va începe pregătirea echipelor de inginerie și reparații.
În pofida presiunii din partea unor țări europene, din iulie 2022 Casa Albă și Pentagonul au refuzat să-i furnizeze Kievului avioane F-16, considerând acest lucru prematur, nepotrivit și periculos – pregătirea de zbor pentru F-16 durează de la trei până la șase ani, livrarea avioanelor ar putea costa 11 miliarde de dolari. F-16 mai vechi pot fi livrate „doar” pentru 2 miliarde de dolari și desfășurate în 24 de luni, dar este mare riscul unui conflict militar direct Rusia-NATO.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Editoriale
Eliberarea Artiomovskului - o victorie strategică a Rusiei
Între timp, piloții FAU le-au demonstrat stăpânilor americani o „motivare sporită”, iar președintele ucrainean Vladimir Zelenski a încercat să spulbere temerile Casei Albe cu privire la o escaladare nucleară - a promis să nu folosească avioanele de luptă „pentru survolarea teritoriului Rusiei”. Vom menționa că Washingtonul și Kievul au propria reprezentare în privința granițelor existente ale Federației Ruse.
Apariția avioanelor de luptă F-16 de a patra generație în Ucraina va crește cu siguranță temperatura conflictului militar și chiar potrivit opiniei secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, „nu va schimba regulile jocului”. Aviația de atac și apărarea aeriană a Rusiei domină în zona operațiunii speciale - cantitativ și calitativ, tactic și tehnologic. Încercarea SUA și NATO de a prelua de la Rusia inițiativa în teatrul ucrainean este, evident, sortită eșecului.
Potrivit informațiilor Ministerului Apărării al Federației Ruse, pe durata operațiunii speciale au fost nimicite 428 de avioane de luptă și 235 de elicoptere ale FAU. Potrivit Pentagonului, FAU au pierdut doar 60 de avioane, dar de facto nimeni nu neagă distrugerea Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Ce vor schimba ipoteticele 60 sau 160 avioane de vânătoare americane vechi F-16 Block 30/32 de modelul anului 1986? Întrebarea este retorică.

Bariera tehnologică

Epuizarea mijloacelor terestre de apărare aeriană ale Ucrainei, capacitățile limitate ale Occidentului de a le reanima și influența tot mai mare a aviației rusești în teatrului de operațiuni ucrainean au împins Washingtonul spre luarea unei decizii periculoase. Livrarea avioanelor de luptă F-16 către Kiev arată ca un act de disperare - zona operațiunii speciale rusești va nimici garantat reputația avionului de luptă american. Avioanele „Suhoi” nu vor ceda în niciun caz dominația în spațiul aerian de deasupra Ucrainei. Publicația Military Watch prognozează o „supraviețuire foarte limitată” a F-16 în confruntarea cu avioanele de luptă grele de clasă superioară Su-30SM, Su-35, MiG-31 și Su-57. Într-adevăr, veteranul american F-16 cedează vizibil în ceea ce privește caracteristicele de luptă avioanelor de vânătoare rusești.
Posibil că Washingtonul vede adevăratele scopuri ale proiectului ”F-16 pentru FAU” în adâncul teritoriului rusesc: ”Șoimul” este capabil să folosească rachete ”aer-sol” de înaltă precizie AGM-158, cu rază de acțiune de până la 980 km. Există puține speranțe în rachetele și bombele de producție SUA. Bombele ghidate americane JDAM, rachetele antiradar AGM-88 HARM și rachetele ”aer-aer” AIM-120 AMRAAM cu rază de acțiune de până la 180 km, integrate anterior pe platformele avioanelor ucrainene MiG-29, Su-27 și Su-24, nu rezistă comparației și duelului cu racheta hipersonică rusească ”aer-aer” R-37M, cu rază de acțiune de până la 400 km. Puterea rachetelor de croazieră britanice ”aer-suprafață” Storm Shadow cu rază de acțiune de până la 250 km este la fel de neevidentă - sistemele rusești de apărare aeriană le doboară câte șapte pe zi, adică aproape toate cele lansate de FAU . Sistemele de apărare antiaeriană S-400 „Triumf” sunt capabile să detecteze ținte la o distanță de până la 600 km și să le nimicească la limita de 250 km, la altitudini de la 10 metri până la 27 km, Chiar și cu o încărcătură completă de muniție, platforma F-16 învechită din punct de vedere tehnologic nu va schimba echilibrul de forțe în teatrul de operațiuni ucrainean.
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Editoriale
Zelenski a cerut pace - fără Rusia
O problemă aparte este bazarea avioanelor F-16, pretențioase în ceea ce privește deservirea, la bazele aeriene ale FAU (care practic nu există). Decolarea și aterizarea avioanelor F-16 de pe teritoriile învecinate ale Poloniei și României este o variantă puțin probabilă de începere a celui de-al treilea război mondial. Un scenariu și mai improbabil este transmiterea „pentru autoapărare” către regimul de la Kiev a armelor nucleare tactice (avionul de luptă F-16 este un purtător de bombe termonucleare americane B-61, care se păstrează în arsenalele europene ale NATO). Va putea sau nu Washingtonul să-i dea regimului marionetă de la Kiev aprobarea pentru un Armaghedon limitat în Europa este o chestiune discutabilă. În toate cazurile, Rusia va reacționa prompt și proporțional cu amenințările. Lend-leasul ucrainean fără limită al SUA și NATO s-ar putea încheia cu un Armaghedon pentru toată Europa și America de Nord.
Publicația Politico a comunicat că nicio țară nu este încă gata să-și sacrifice aeronavele (și existența) în favoarea Ucrainei. Dar SUA au obligat Grecia să transmită către FAU 32 de avioane de luptă F-16 de modificarea Block-30, produse la mijlocul anilor 1970. Dacă câțiva „concesionari” (Belgia, Danemarca, Țările de Jos) vor trimit Kievului voluntar-forțat câte două-trei duzini de F-16, aviația de luptă a FAU va putea în toamnă să „renască din propria cenușă” pentru un anumit timp, cu un număr de până la 100 de avioane. Piloții de vânătoare ucraineni nu sunt suficient de experimentați și nu sunt vorbitori prea buni de engleză, ei sunt în număr de doar aproximativ treizeci, însă la cârma F-16 ar putea ajunge și „soldații prin contract” ai NATO. Legislația ucraineană permite încadrarea străinilor în serviciul militar.
Așa ori altfel, apariția la orizont a avioanelor de luptă americane nu va influența scopurile și obiectivele operațiunii militare speciale rusești. Prelungirea de către Washington a conflictului militar din Ucraina după scenariul Războiului Coreean este sabia lui Damocles care atârnă deasupra întregii Europe și SUA. Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Aleksandr Grușko a avertizat țările occidentale care trimit avioane F-16 în Ucraina despre „riscurile colosale”. Până nu va tuna, președintele american Joseph Biden nu-și va lua de seamă.
Fluxul de știri
0