Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Zelenski a cerut pace - fără Rusia

© AP Photo / Efrem LukatskyПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Abonare
„Contraofensiva” FAU, despre care s-a tot vorbit încă din iarnă, a luat pe neașteptate o altă întorsătură. Comandantul Suprem al Ucrainei le-a cerut dintr-o dată stăpânilor săi din grupul G7 să organizeze un summit de pace și să discute „planul său de pace”.
Reuniunea G7 începe astăzi la Hiroshima și există pprobabilitatea ca acolo să aibă loc într-adevăr un fel de petrecere pașnică, deși semnificația acesteia rămâne neclară. Să discuți dorințele Kievului fără Rusia este un fel ipocrizie.
Liderii G7 pot lua orice decizii și pot emite orice directive, doar că acest lucru nu va avea nicio influență asupra acțiunilor Moscovei. Politicienii de frunte ai Occidentului vor arăta într-o astfel de situație ca nefericiții noștri emigranți: acelora tot le place și să se adune la niște summit-uri, să discute ce e de făcut cu Rusia, să ia decizii, însă nimeni nu-i ascultă și nimeni nu are nevoie de deciziile lor.
Militari ucraineni și NATO la exerciții militare - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Internațional
Un grup de țări, inclusiv Polonia, îi cer în secret lui Zelenski să încheie conflictul
De fapt, declarațiile lui Zelenski sunt doar un strigăt de ajutor. „Războiul său ciudat” pare să fi epuizat complet Ucraina. Economia țării - cândva una dintre cele mai bogată republici ale URSS - nu mai există. În locul ei, doar datorii care vor trebui plătite de încă o generație după. Și doar acolo credeau odată cu toată seriozitatea că, eliberându-se de Moscova, vor trăi „ca în Franța”.
Dar ce să vorbim de economie! Se epuizează cea mai importantă resursă a statului, cetățenii săi. Numai în străinătate au plecat 5,5 milioane de ucrainenii apți de muncă. Mai mult, acești cetățeni au luat cu ei persoane aflate în întreținere - copii și părinți. Astfel, în doar un an, a plecat aproape o treime din întreaga populație de dinainte de război a Ucrainei. Alte câteva milioane au mers cu cântec în Rusia, luând cu ei orașele și satele. Și asta fără a ține cont de pierderile armatei - în America se consideră că într-un an au murit peste trei sute de mii de soldați ai FAU.
Ceea ce se întâmplă astăzi cu fosta RSS Ucraineană este un exemplu clasic de prietenie cu America.Să te dușmănești cu ea este desigur neplăcut, dar să fii prieten este pur și simplu mortal. Și în ultimii treizeci de ani americanii i-au demonstrat în mod deschis acest lucru întregii lumi.
Au adus democrația în Iugoslavia - țara a dispărut de pe harta lumii. Au adus-o în Irak, Libia, Afganistan - acolo s-a instaurat un coșmar adevărat. Totodată, timp de decenii, acolo au fost la putere aliații și cei mai buni prieteni ai americanilor.
De fapt, americanii nu au planificat niciodată să construiască vreo democrație. Să ruineze,să cufunde țara în haos, să aducă populația până la starea când o va lua la sănătoasa de țară – asta da, cu plăcere.
Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Editoriale
Ce a reușit să obțină Zelenski în Occident pentru „contraofensiva” FAU
Absolut nesentimentalul ziar The Washington Post a contabilizat recent peste 4,5 milioane de „morți indirecte” în întreaga lume ca urmare a invaziilor americane de după 11 septembrie. Aceștia erau oameni pașnici obișnuiți. Adăugați la ele zecile de milioane de refugiați, industriile distruse, economiile ucise - acesta și va fi adevăratul rezultat al politicii externe a SUA. Ștergând state de pe fața pământului, ucigând milioane de oameni, americanii pur și simplu au susținut viața imperiului lor aflat pe moarte.
Din Ucraina au făcut tot un Afganistan, doar că au mers acolo mai cu viclenie - organizând o lovitură de stat în 2014. Ucrainenii, așa cum le este caracteristic, s-au gândit că îl vor putea șmecheri pe Unchiul Sam: și cu foloase se vor alege, și distrugerea o vor evita. Dar nu a mers așa – împotriva lor au jucat tipi prea experimentați.
Drept urmare, ”Independenta” zace astăzi în ruine, iar managerul ei principal le cere stăpânilor un moment de respiro: nu mai are cu cine să meargă la luptă. Și amânarea contraofensivei, și planul de pace, și solicitarea unui summit de pace - toate sunt din aceeași operă.
Dar stăpânii americani nu-l vor lăsa în pace atât de ușor pe Zelenski. În opinia lor, Ucraina mai poate fi folosită, mai ales că nu toate scopurile în Europa au fost atinse.
Aceste scopuri ale Washingtonului au fost explicate popular încă în 2015, la scurt timp după puci-ul de la Kiev, de către politologul George Friedman, fondatorul cunoscutului centru analitic Stratfor. Pentru a-și menține dominația, a spus el, americanii trebuie de urgență să distrugă relațiile dintre Germania și Rusia.
Acest punct a fost realizat deja. Mai întâi a fost ațâțarea conflictului din Ucraina, apoi exploziile la ”Nord Streams”, șantajarea Germaniei pentru a furniza arme regimului de la Kiev și, cireașa de pe tort - tancuri germane în Donbass.
Iar acum, conform planului lui Friedman, americanii ar trebui să construiască o zonă tampon între Germania și Rusia, unind în aceasta teritoriile limitrofe gata să lupte împotriva țării noastre. Acesta este proiectul de tristă faimă ”Intermarium” - americanii vor să unească în el Statele Baltice, Ucraina, Moldova și chiar Belarusul, sub stricta supraveghere a polonezilor.
Europa, potrivit lui Friedman, este „condamnată să lupte”. Și dacă țările Lumii Vechi încă se mai sustrag cumva de la mobilizare, atunci noi membri UE, în frunte cu Polonia, merg deja pe Frontul de Est. Iar asta înseamnă că estul Europei va repeta soarta Ucrainei - americanii o vor transforma exact la fel în ruine.
Cu mult timp în urmă, când piața de consum a SUA era cea mai bogată din lume, americanii într-adevăr le vindeau accesul la ea vasalilor lor. De aici și fenomenul creșterii rapide a Japoniei, Coreei de Sud și Germaniei postbelice.
Însă acum lucrurile stau prost cu economia în Statele Unite și toate planurile Marshall au fost date uitării.Astăzi americanii își transformă aliații și prietenii în „Ucraine” – devastate de război, umilite, teritorii sfâșiați în bucăți. Este simbolic faptul că summitul G7 are loc la Hiroshima.Acesta este un bun memento pentru toate țările, la ce să se aștepte de la Washington.
Fluxul de știri
0