Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ce a reușit să obțină Zelenski în Occident pentru „contraofensiva” FAU

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office Zelenski
Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Abonare
„Contraofensiva” FAU comportă riscuri mari pentru Occident, deoarece după adoptarea deciziei strategice va fi lansat procesul ireversibil de distrugere în masă a rezervelor și resurselor SUA și NATO.
Atacul rusesc cu rachete din noaptea de 16 mai asupra obiectivelor FAU din capitala Ucrainei a fost calificat de către administrația militară de la Kiev drept „excepțional ca densitate”. Înregistrările video publicate au confirmat nimicirea țintelor și ineficiența sistemelor occidentale de apărare aeriană, inclusiv a sistemului american de apărare aeriană Patriot distrus de o rachetă rusească(https://t.me/mod_russia/26608).
Comandamentul FAU a declarat că „toate cele 18 rachete” au fost doborâte deasupra Kievului, între acestea, chipurile, și șase hipersonice. În același timp, serviciile speciale i-au indicat președintelui ucrainean Vladimir Zelenski să mai aștepte cu revenirea în țară din turneul european – este prea periculos. În realitate, sistemele de apărare aeriană NATO nu protejează, ci doar intensifică pericolul. Publicațiile Reuters și Washington Post au demonstrat clar cum rachetele antiaeriene NATO lansate din parcurile de la Kiev cad în picaj peste cartierele locative.
Pomenile cu armamente ale Occidentului îi aduc Ucrainei doar moarte și distrugere. Este potrivit să amintim de recenta lichidare apocaliptică a arsenalului FAU (cu uraniu sărăcit) în valoare de 500 de milioane de dolari lângă Hmelnițk. Însă regimul de la Kiev mai speră într-o minune, iar Zelenski a reușit să obțină în timpul ultimului său turneu în străinătate mult fier învechit. Este adevărat, armatei ucrainene iarăși nu i-au dat ”miraculoase” avioane de luptă NATO și Kievul nu a fost încurajat cu admiterea apropiată în alianță. Să examinăm mai îndeaproape ce „wunderwaffe” occidentale a obținut comediantul de la Europa.
Marea Britanie i-a promis lui Zelenski 200 de drone de atac și 400 de rachete de croazieră Storm Shadow – în completare la cele 200 de rachete livrate anterior. De asemenea, se știe că Londra face lobby în privința avioanelor de atac pentru Kiev - nu din componența Forțelor Aeriene Britanice.
Germania i-a alocat cu generozitate Kievului un „pachet” în valoare de 2,7 miliarde de euro: 20 de BMP-uri Marder, 30 de tancuri Leopard 1 A5 modernizate, 18 obuziere cu roți RCH 155, 100 de mașini blindate, peste 200 de drone de recunoaștere, obuze de artilerie, rachete pentru lansatoare multiple și încă patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM (în total vor fi opt).
Franța a promis câteva zeci de vehicule blindate de recunoaștere AMX-10RC, rachete de croazieră SCALP-EG cu rază de acțiune de până la 250 km și continuarea pregătirii specialiștilor FAU (inclusiv a piloților pentru avioane de luptă). Președintele francez Emmanuel Macron a declarat: „Nu există niciun fel de tabu. Noi am deschis ușa pentru instruirea piloților... împreună cu alte câteva țări europene care sunt gata pentru aceasta”. Evident, Rusia este gata demult pentru o astfel de cotitură, adică pentru nimicirea aviației de atac NATO.
Anterior, SUA i-au promis Ucrainei încă un ajutor militar de 1,2 miliarde - cu accentul pe mijloacele de apărare aeriană. Probabil că la Kiev vor exista mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot „demilitarizate”.
Operațiunea NATO „Utilizarea”
Experții occidentali consideră că cel mai important și mai necesar lucru pentru acțiunile ofensive ale FAU este livrarea rachetelor de croazieră britanice Storm Shadow cu rază de acțiune de până la 250 km, cu un focos de 450 kg. Produsul „Storm Shadow” este analogul european al rachetei americane „Tomahawk”. Racheta de croazieră subsonică britanico-franceză, cu bazare aeriană, a fost creată la sfârșitul secolului trecut pentru nimicirea posturilor de comandă aflate la adâncime sau fortificate, a centrelor de comandă și comunicații ale inamicului, a podurilor și clădirilor industriale. Zboară către țintă la o înălțime de 30 - 40 de metri. Navigația - inerțială, GPS și TERCOM (hărți). Viteza de croazieră este de aproximativ 900 km pe oră. Specialiștii NATO au integrat Storm Shadow cu sistemele de bord ale avioanelor sovietice Su-24, Su-27 și MiG-29, care sunt în serviciul FAU. Posibil, pentru FAU a fost creat și un anumit lansator de la sol.
Racheta britanică este inteligentă, dar totuși nu este nouă, este vizibilă pe radar. În zona operațiunii speciale din Ucraina, apărarea aeriană rusească a nimicit numai în ultimele 24 de ore șapte astfel de rachete. Anterior (pe 12 mai), avioanele de luptă ale Forțelor Aerospațiale Ruse au distrus un bombardier ucrainean Su-24 (care a lansat rachetele Storm Shadow asupra Luhanskului) și avionul de luptă MiG-29 care îi asigura acoperirea. Fără îndoială, numărul rachetelor britanice distruse în teatrul ucrainean va crește. Au fost produse puțin peste 3000 de rachete Storm Shadow (a câte 850 de mii de euro fiecare), iar livrările britanice-franceze, cu siguranță, nu se vor limita la șase sute. Kievul va plăti pentru tot.
Trei duzini de tancuri germane Leopard 1 A5 modernizate arată destul de prezentabil la exterior. Însă Leopard 1 sunt exploatate deja de 60 de ani (analogul lui T-54 sovietic), potențialul de modernizare a fost epuizat demult. Modificarea A5 (1986) diferă prin sistemul de control al focului EMES-18, vizorul trăgătorului cu telemetru laser încorporat și camera termică. Tunul de calibru 105 mm este de domeniul secolului trecut, lipsește încărcătorul automat. Bundeswehr mai are aproximativ 1200 de astfel de tancuri, iar teatrul ucrainean este cea mai bună variantă de a scăpa de ele.
Germania i-a livrat anterior Ucrainei BMP Marder (40 de unități). Această mașină de luptă este în serviciul Bundeswehrului din 1971. Turela blindată dublă cu un tun automat de 20 mm și o mitralieră coaxială de 7,62 mm permite ca împușcăturile să fie efectuate de comandant și de trăgător. A doua mitralieră de 7,62 mm este montată pe un suport rotativ cu telecomandă. Corpul vehiculului este sudată din foi de oțel, armura frontală asigură protecția împotriva proiectilelor de 20 mm. Într-un duel cu un BMP-3, șansele de supraviețuire ale vehiculului german sunt egale cu zero, ca să nu mai vorbim de confruntarea cu tancurile rusești. Utilizarea BMP Marder în 2009, în operațiunile de luptă din Afganistan, nu a fost marcată de victorii strălucite. În mod firesc, din 2010, în loculul bătrânelului Marder în Bundeswehr a venit noul BMP Puma. În Ucraina va avea loc ”reciclarea” profitabilă a mașinilor blindate germane învechite. Vom menționa că Bundeswehrul a semnat în paralel un contract pentru furnizarea a 50 de BMP Puma pentru 1,2 miliarde de dolari.
Mașina franceză de recunoaștere AMX-10 RC nu este ”un cal cu pedală”, dar nici „tanc cu roți”. Armamentul - tun cu țeava lisă de 105 mm în turelă. O mitralieră de calibrul 7,62 mm este asociată cu tunul. Armura subțire a mașinii AMX-10RC protejează împotriva armelor de foc și a schijelor, dar nu și împotriva proiectilelor de calibru mare sau a rachetelor antitanc. Mașina s-a învechit moral din 1976, producția a fost oprită în 1994. În total, au fost produse peste 450 de RC AMX-10, pe care Franța le-a folosit în Operațiunea ”Furtună în Deșert” și în lupta împotriva insurgenților africani. Calea de luptă a „tancului cu roți” nu a fost marcată de fapte de eroism deosebite. În continuare rămâne doar ”eliminarea”, evident, împreună cu batalioanele și echipajele ucrainene.
În această listă de „wunderwaffe pentru FAU”, au un loc aparte obuzierele autopropulsate experimentale germane de 155 mm RCH 155 cu rază de acțiune de până la 54 km (în total 18 unități până în 2025) și sistemele de apărare aeriană cu rază medie IRIS-T (patru complexe), care nu au intrat încă în serviciul Bundeswehrului. În Ucraina va avea loc o testare riguroasă de luptă a noilor tipuri de armamente. Chiar dacă „contraofensiva” nu va începe niciodată.
Generalul american Mark Hertling a menționat într-un articol pentru Washington Post: „Operațiunile ofensive necesită mai multe forțe, o mai bună manevrabilitate, țintire și tragere precise și, de asemenea, linii de aprovizionare mai lungi și mai sigure. Armata ucraineană nu a executat încă niciodată așa ceva la asemenea amploare. Chiar și pentru forțele experimentate și bine antrenate este extrem de dificil să concentreze puterea de luptă în câteva puncte decisive de atac”.
„Contraofensiva” FAU comportă mari riscuri pentru Occident, deoarece după adoptarea deciziei strategice va fi lansat procesul ireversibil de distrugere în masă a rezervelor și resurselor SUA și NATO, inclusiv a efectivului armatei ucrainene marionetă. Între timp, bugetul SUA aprobat de Congres pentru susținerea Ucrainei va seca spre mijlocul verii (https://ria.ru/20230516/byudzhet-1872040104.html) și conflictul din Ucraina ar putea fi înghețat la sfârșitul anului 2023. Presupun că temporar. Oricum ar fi, asistența militară occidentală acordată regimului de la Kiev nu va schimba sarcinile și obiectivele operațiunii militare speciale rusești - demilitarizarea și denazificarea Ucrainei banderoviste.
Amiralul NATO Robert Bauer și generalul moldovean de brigadă Eduard Oladciuc - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Politică
NATO respectă neutralitatea Moldovei - Președintele Comitetului Militar, Robert Bauer
Fluxul de știri
0