Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia acuză Occidentul că transformă Ucraina în „depozit de deșeuri radioactive”

© AFP 2024 / ERIK KENNEYÎncărcarea armelor la bordul unei nave marine americane
Încărcarea armelor la bordul unei nave marine americane - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Încărcarea armelor la bordul unei nave marine americane
Abonare
Rusia a condamnat decizia Regatului Unit de a trimite obuze cu uraniu sărăcit (DU) în Ucraina, spunând că acţiunea înseamnă o „escaladare totală”.
BUCUREŞTI, 26 apr – Sputnik. Rusia a condamnat decizia Regatului Unit de a trimite obuze cu uraniu sărăcit (DU) în Ucraina, spunând că acţiunea înseamnă o „escaladare totală”, după ce Ministerul britanic al Apărării a confirmat că armele radioactive sunt deja în mâinile Kievului.
Ambasada Moscovei din Marea Britanie a emis o declarație marți, după ce înaltul oficial James Heappey a recunoscut că muniţiile DU britanice au ajuns pe câmpul de luptă, pentru a fi lansate de pe tancurile Challenger 2, furnizate, de asemenea, Ucrainei.
„Comentariile lui James Heappey sunt o dovadă sumbră a nemiloasei politici anglo-saxone de escaladare totală a conflictului prin procură pe care ei înșiși l-au dezlănțuit în Ucraina. Acesta a declarat în mod cinic că Londra nu monitorizează desfășurarea acestor arme și că nu are obligația de a elimina consecințele utilizării lor după sfârșitul conflictului”, se arată în declarație, citată de RT.
„Acum a devenit clar că Occidentul intenționează ca această țară să devină nu numai un poligon militar de tragere anti-Rusia, dar și un depozit radioactiv, cu toate consecințele grave asupra sănătăţii rezidenților locali și a mediului din regiune”, se mai arată în comunicat.
Ambasada a adăugat că guvernul britanic va fi responsabil pentru efectele „munițiilor toxice” și nu poate scăpa de responsabilitate, transferând-o asupra forțelor ucrainene.
Într-un interviu acordat RT săptămâna trecută, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a avertizat că muniţiile DU vor fi un „lucru teribil… pentru agricultură și pentru poporul” Ucrainei, spunând că reziduurile radioactive pot contamina apa și solul țării „pentru cel puțin șase generații”.
Atât oficialii din Marea Britanie, cât și cei din SUA au negat pericolele pentru sănătate asociate obuzelor cu DU – care au un nucleu de uraniu dens, care le îmbunătăţeşte capacitatea de a pătrunde prin blindate – și nu recunosc afirmațiile potrivit cărora aceste arme sunt corelate cu un vârf al ratelor de cancer și ale malformaţiilor nou-născuţilor din Irak.
Bombardierele B52 cu sediul la Fairford au fost folosite în campania de bombardare a NATO împotriva Iugoslaviei. - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2023
Internațional
Toxicolog: NATO a aruncat tone de uraniu epuizat asupra Iugoslaviei
Heappey a susținut că uraniul sărăcit nu are decât riscuri „scăzute” pentru sănătate și mediu, indicând un studiu guvernamental din 2007. El a adăugat că Ministerul Apărării nu va face niciun efort pentru a urmări locurile în care forțele ucrainene folosesc obuzele cu DU furnizate de britanici și nu are „nicio obligație” de a ajuta în eforturile de curățare după conflict.
Cu toate acestea, potrivit lui Doug Weir, un expert de la Observatorul de Conflicte și Mediu, munițiile cu uraniu generează „particule DU toxice din punct de vedere chimic și radioactive” atunci când se lovesc de ținte dure, adăugând că „există riscul ca praful să fie inhalat de oameni”. De asemenea, alte cercetări recente au arătat că armele cu DU ar putea avea efecte „adverse pentru sănătate”, având în vedere proprietățile „chimiotoxice și radiotoxice” ale DU.
Moscova a cerut puterilor străine occidentale să înceteze toate livrările de arme către Ucraina, argumentând că ajutorul nu va descuraja obiectivele sale militare, ci nu vor face decât să prelungească conflictul. După ce Marea Britanie și-a anunțat, luna trecută, decizia de a furniza Kievului obuze cu uraniu sărăcit, Ministerul rus de Externe a declarat că ţările occidentale vor să „vadă Ucraina complet distrusă” și să acționeze cu „o imprudență, iresponsabilitate și impunitate absolute”.
Fluxul de știri
0