Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Toxicolog: NATO a aruncat tone de uraniu epuizat asupra Iugoslaviei

© AP Photo / Alastair GrantBombardierele B52 cu sediul la Fairford au fost folosite în campania de bombardare a NATO împotriva Iugoslaviei.
Bombardierele B52 cu sediul la Fairford au fost folosite în campania de bombardare a NATO împotriva Iugoslaviei. - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2023
Bombardierele B52 cu sediul la Fairford au fost folosite în campania de bombardare a NATO împotriva Iugoslaviei.
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Munițiile cu uraniu sărăcit (DU) au devenit un subiect fierbinte la sfârșitul lunii, după ce Londra și-a anunțat intenția de a furniza Kievului astfel de muniţii pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina.
BUCUREŞTI, 25 mart – Sputnik. În trecut, au fost formulate îngrijorări cu privire la pericolul pentru sănătate reprezentat de subprodusele acestor muniții, în urma utilizării obuzelor cu uraniu sărăcit de către forțele NATO în timpul mai multor conflicte din anii ‘90, printre care în războiul din Golf în 1991, războiul din Bosnia și Herțegovina și în atacul asupra Iugoslaviei în 1999.
Dr. Radomir Kovacevic, toxicolog și fost director al Centrului de Apărare Radiologică din Belgrad, a declarat pentru Sputnik că patru rapoarte cu privire la această problemă au fost publicate de diferite grupuri de experți, printre care Programul ONU pentru Mediu, doar unul dintre aceste rapoarte - al patrulea, care a inclus experți din Serbia – conținând date precise.
„Acest raport arată exact ceea ce s-a descoperit. Inclusiv faptul că uraniul a fost găsit în aer; a fost stabilită și prezența plutoniului. Au trebuit să recunoască că au lansat 31.000 de rachete, ceea ce înseamnă aproximativ nouă tone. Armata noastră a susținut că au fost de la 45.000 la 51.000 de rachete, ceea ce înseamnă 15 tone. Surse rusești susţin că au fost utilizate aproximativ 90.000 de rachete sau aproximativ 30 de tone de uraniu sărăcit”, a spus Kovacevic.
De asemenea, el a oferit câteva detalii înfiorătoare despre persoanele pe care le-a intervievat în zonele contaminate cu DU din Serbia.
„Îmi amintesc de un bărbat, un lăcătuș, din satul Borovac, care avea o concentraţie de 3.759 nanograme pe litru de urină, ceea ce înseamnă 3,7 miligrame. Cred că acest bărbat a murit de mult timp. Acestea sunt concentrațiile de uraniu pe care le-am găsit la ofițerii noștri, chiar dacă au fost complet echipaţi”, a spus expertul.
Kovacevic a amintit cum oamenii din satele de lângă Vranje aveau o concentrație medie a substanței toxice de 36-231 nanograme pe litru de urină, deşi nu ar fi trebuit să aibă. Și că mulți dintre experții din echipa sa care au fost implicați în cercetare au murit de cancer. S-ar putea spune că în Vranje există mai mult de o „stradă a morții”, a adăugat Kovacevic.
Fluxul de știri
0