Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele chinez a vorbit cu Zelenski prin telefon

© Photo : Bloomberg / SeongJoon ChoXi Jinping, China's president
Xi Jinping, China's president - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Abonare
Comversaţia telefonică cu președintele chinez va oferi un impuls „puternic” legăturilor bilaterale, a spus liderul ucrainean.
BUCUREŞTI, 26 apr – Sputnik. Președintele chinez Xi Jinping și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, au vorbit la telefon, în prima lor conversație oficială de când Moscova și-a lansat operațiunea militară în statul vecin în urmă cu mai bine de un an.
Zelenski a scris pe Twitter că dialogul a fost „lung și semnificativ”. El a spus că apelul, precum şi numirea unui ambasador în China, vor „da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.
Xi i-a spus lui Zelensky că „dialogul și negocierile sunt singura cale viabilă.”
„China nici nu va urmări focul din cealaltă parte, nici nu va adăuga combustibil pe foc, cu atât mai puțin să profite de oportunitate pentru a obține profituri", a spus Xi, citat de Global Times. Președintele chinez a cerut tuturor părților să rămână „calme și reţinute”, astfel încât conflictul să nu escaladeze într-o confruntare şi mai mare. „Nimeni nu câștigă un război nuclear”, a spus preşedintele chinez, potrivit RT.
Xi a promis că va trimite „un reprezentant special” în Ucraina și în alte țări pentru a „desfăşura discuţii aprofundate” cu privire la soluţionarea conflictului.
În februarie, Beijingul a dezvăluit un plan în 12 puncte pentru restabilirea păcii între Moscova și Kiev, exprimând disponibilitatea de a participa la medierea încheierii ostilităților. China, spre deosebire de multe ţări occidentale, a refuzat să condamne Rusia, partenerul său strategic, și să impună sancțiuni împotriva Moscovei.
Рабочая поездка В.Путина по Дальневосточному федеральному округу. День 7-й - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2023
Rusia
Rusia va creşte exporturile de gaze naturale către China
Xi a călătorit la Moscova luna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Liderii au promis să intensifice comerțul și relaţiile în alte domenii de cooperare. Xi a precizat că legăturile dintre cele două țări au „dobândit o importanță critică în peisajul global și pentru viitorul umanității”, potrivit Ministerului chinez de Externe.
De asemenea, președintele francez, Emmanuel Macron, a efectuat în această lună o vizită în China, unde a cerut lui Xi să poarte discuţii de convingere cu Moscova. Guvernul chinez a criticat Rusia pentru atacarea Ucrainei, dar, în acelaşi timp, a fost de acord cu Moscova că extinderea NATO în apropierea graniței de vest a Rusiei a fost una dintre cauzele principale ale conflictului.
Fluxul de știri
0