Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prognoză: dolarul american îşi va pierde poziţia dominantă la nivel global

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Abonare
Dolarul american își va pierde inevitabil poziția dominantă în sfera financiară la nivel global, consideră preşedintele unei bănci centrale.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Moneda americană îşi va pierde treptat poziţia dominantă în economia mondială, a declarat miercuri șeful Băncii Centrale din Filipine, Felipe Medalla, pentru RIA Novosti.
Medalla a cerut crearea unei lumi bazate pe utilizarea de monede variate, deși a menționat că dolarul mai are un avantaj la nivel mondial datorită pieței enorme pentru obligațiunile guvernamentale americane.
„Vrem o lume bazată pe utilizarea de monede variate, dar, până acum, alte monede nu au avut piețele internaționale necesare pentru a fi susținute. Acesta este avantajul dolarului american – faptul că există o piață foarte mare pentru titlurile guvernamentale”, a declarat Medalla în contextul sesiunii de primăvară de întruniri între Banca Mondială şi FMI, la Washington.
Xi Jinping și Mohammed bin Salman - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Internațional
Arabia Saudită, pregătită să renunțe la dolar în comerț
„Cred că, în timp, dolarul îşi va pierde tot mai mult dominaţia”, a prezis bancherul, potrivit RT.
Procesul de dedolarizare a câștigat un impuls pe tot globul, pe măsură ce mai multe țări caută alternative la moneda americană. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că dolarul și alte monede occidentale își vor pierde inevitabil poziția dominantă în tranzacțiile transfrontaliere globale, întrucât politicile actuale ale statelor occidentale subminează supremația dolarului și euro în plățile internaționale.
Potrivit ultimelor date de la FMI, ponderea dolarului în rezervele valutare globale a scăzut la 58,36% anul trecut, extinzând cel mai mare declin din ultimele două decenii. Ponderea dolarului a scăzut cu 0,44 puncte procentuale, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere a oricărei monede în compoziția rezervelor internaţionale oficiale, conform datelor urmărite de FMI.
Fluxul de știri
0