Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Arabia Saudită, pregătită să renunțe la dolar în comerț

© AP Photo / Saudi Press AgencyXi Jinping și Mohammed bin Salman
Xi Jinping și Mohammed bin Salman - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Abonare
Arabia Saudită este pregătită să discute despre tranzacționarea în alte monede decât dolarul american, potrivit ministrului de Finanțe al Regatului, Mohammed al-Jadaan, citat de Bloomberg.
BUCUREŞTI, 19 ian – Sputnik. Declaraţia lui Al-Jadaan vine la o lună după ce președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că Beijingul este gata să facă achiziții de energie în yuani în locul dolarului american în schimburile comerciale cu membrii Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), potrivit RT. Liderul Chinei a evidențiat necesitatea acestei schimbări în timpul summitului între reprezentanţii chinezi şi cei arabi găzduit de Arabia Saudită la începutul acestei săptămâni.
„Nu există probleme în a discuta modul în care vom soluţiona acordurile comerciale, fie că este vorba de dolarul american, euro sau rialul saudit”, a declarat Al-Jadaan marți în timpul unui interviu pentru Bloomberg la Davos, Elveția.
Regatul bogat în petrol intenţionează să-și aprofundeze legăturile cu partenerii comerciali vitali, printre care China. Pregătirea pentru discuțiile cu privire la problema exprimată de Riad poate semnala faptul că cel mai mare exportator de petrol din lume este deschis către îndepărtarea de dolarul american, după zeci de ani în care a stabilit în moneda SUA preţurile exporturilor de ţiţei brut.
Tendința către trecerea la monedele naționale, tendinţă care e tot mai accentuată în rândul participanților majori la lanțurile comerciale globale, este parțial atribuită politicilor sancțiunilor secundare pe care Washingtonul vrea să le aplice. Inițial, pașii către renunțarea la moneda americană în comerț, în special în sectorul energetic, au fost intensificați în urma sancțiunilor dure introduse de ţările occidentale împotriva Rusiei, unul dintre cei mai importanți exportatori şi producători de energie din lume.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2023
Internațional
Occidentul s-a săturat să ajute Ucraina, a constatat prim-ministrul Poloniei
Fluxul de știri
0