Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Consiliului European: Câţiva lideri UE sunt de acord cu autonomia faţă de SUA

© Sputnik / Rodion ProcaCharles Michel
Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2023
Charles Michel
Abonare
Câţiva lideri europeni consideră că blocul ar trebui să se distanțeze de luptele SUA, dar nu vorbesc, a spus președintele Consiliului European.
BUCUREŞTI, 13 apr – Sputnik. „Câțiva lideri europeni” sunt de acord cu președintele francez, Emmanuel Macron, care consideră că UE nu ar trebui să se alinieze la politicile Washingtonului, mai ales când vine vorba de China, chiar dacă nu spun asta public, a declarat marţi președintele Consiliului European Charles Michel, potrivit RT.
Săptămâna trecută, Macron a îndemnat Europa de Vest să îşi urmărească propria „autonomie strategică”, astfel încât să nu fie „prinsă în crize care nu sunt ale noastre”. El s-a referit la tensiunile dintre SUA şi China cu privire la Taiwan.
„Cel mai grav lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepții [SUA] pe acest subiect și să ne stabilim reperele după agenda SUA și suprareacția Chinei”, a spus liderul francez în timpul unei vizite în China.
„Unii lideri europeni nu spun lucrurile la fel cum a făcut Emmanuel Macron”, a comentat Michel miercuri. Dar „cred că sunt câţiva care chiar gândesc ca Emmanuel Macron.”
Michel, care a făcut observațiile într-un interviu într-o emisiune de televiziune franceză, a menționat că „a fost făcut un salt înainte în sensul autonomiei strategice în comparație cu situaţia de acum câțiva ani.”
Alianța dintre SUA și UE rămâne puternică, a estimat el. Dar „dacă această alianță cu Statele Unite ar presupune să urmăm orbește, în mod sistematic, poziția Statelor Unite cu privire la toate chestiunile, nu [ar fi în regulă]”, a adăugat oficialul.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2023
Internațional
Macron nu e singur: SUA e un ”aliat” riscant
Discuțiile în UE cu privire la creșterea autonomiei blocului faţă de SUA, inclusiv prin crearea unei forțe militare pan-europene, au trecut pe locul doi pe fondul crizei din Ucraina. Bruxelles-ul a susținut cu fermitate măsura Washingtonului de a pedepsi Rusia cu sancțiuni și de a înarma Ucraina împotriva acesteia, chiar dacă decuplarea de economia rusească a dus la creşterea inflației și a afectat competitivitatea companiilor europene.
Potrivit evaluărilor unor specialişti de la Moscova, UE s-a abătut de la scopul său inițial de integrare economică și a devenit o extensie a NATO, punând obiectivele geostrategice ale SUA înaintea propriilor interese.
Relațiile SUA-China s-au deteriorat de ani buni, întrucât Washingtonul a acuzat Beijingul că ar fi subminat „statul de drept”. Guvernul chinez a declarat că conducerea SUA este blocată într-o „mentalitate a Războiului Rece” și a perceput echilibrul de interese între puterile globale drept un „joc cu miză nulă”.
Fluxul de știri
0