Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Au făcut propriul joc: Rusia și saudiții au pus SUA la punct

© AP Photo / Saudi Royal Palace / Bandar AljaloudMohammed bin Salman (d) îl salută pe președintele american Joe Biden (s)
Mohammed bin Salman (d) îl salută pe președintele american Joe Biden (s) - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2023
Mohammed bin Salman (d) îl salută pe președintele american Joe Biden (s)
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Saudiții le-au demonstrat iarăși americanilor că au propria lor politică - și de acest lucru va trebui să se țină cont.
Americanii au încercat mult timp să-i convingă pe saudiți să producă mai mult petrol pentru a scădea prețurile și a submina bugetul rusesc. Dar OPEC + a decis altfel - au redus producția. Acum Brent a crescut vertiginos și se apropie de 100 de dolari pe baril, pe piața se așteaptă un deficit. Iar Washingtonul se pregătește pentru răbufnirea inflației și creșterea prețurilor la combustibil, ceea ce este total inoportun înainte de alegerile prezidențiale. La o asemenea surpriză din partea Riadului Washingtonul cu siguranță nu s-a așteptat.

Surpriză totală

Invocând imprevizibilitatea de pe piața materiilor prime, câteva țări OPEC+ au redus producția de petrol. De exemplu, Moscova și Riadul - cu 500 de mii de barili pe zi. Reducerea totală, care a fost anunțată de asemenea de Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria, Oman și Gabon, este de 1,66 milioane de barili pe zi.
„În calitate de acțiuni responsabile și preventivă, Rusia realizează o reducere benevolă de 500 de mii de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023 față de nivelul mediu de producție din februarie, determinată în conformitate cu surse independente”, a declarat viceprim-ministrul Aleksandr Novak.
Aceasta a constituit o surpriză pentru piață: au contat că cartelul va menține producția la același nivel. Observatorii au fost surprinși și de faptul că decizia a fost luată neprogramat, nu în conformitate cu graficului de analiză a cererii și ofertei pieței.
Pe acest fundal, cotațiile petrolului au urcat imediat. Brentul se scumpea în cel mai rapid ritm de pe parcursul unui an, ajungând până la 87 de dolari pe baril.

Deficitul iminent

Astfel, numai Rusia și Arabia Saudită vor scoate suplimentar de pe piață un milion de barili pe zi. Și asta în situația în care este prognozată o creștere puternică a cererii de aur negru în contextul deschiderii complete a economiei chineze după restricțiile covid. Potrivit aprecierilor Wood Mackenzie, cererea globală de petrol va crește cu 2,6 milioane de barili pe zi, un milion dintre aceștia vor fi luați de China.
Combinată cu o reducere a producției cu două milioane din noiembrie anul trecut, noua decizie a OPEC+ afectează trei la sută din cererea globală. Declinul cumulat va constitui în cele din urmă 3,66 milioane de barili pe zi.
Брокеры на франкфуртской бирже   - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Editoriale
Occidentul se confruntă cu o criză bancară. Rusia se transformă într-un refugiu sigur
Manevra OPEC+ va duce la un deficit semnificativ de petrol în a doua jumătate a anului, la tensiuni pe piață și la scumpirea materiilor prime, sunt siguri analiștii.
Potrivit prognozei Goldman Sachs, Brentul din Marea Nordului va ajunge până în decembrie la 95 de dolari pe baril. "OPEC+ dispune de o putere foarte mare în privința prețului. Reducerea neașteptată corespunde cu noua lor doctrină de a acționa preventiv", au constatat experții băncii.
"OPEC+ vrea, în primul rând, să mențină prețurile la un nivel acceptabil pentru țările producătoare. De aceea, 85-90 de dolari în următoarele câteva luni sunt pe deplin reali", menționează Oleg Juravliov, directorul general al companiei ”VORMHOLS Vnedrenie” care dezvoltă tehnologii pentru ramura petrolului și gazului.

Inflația și benzina

SUA sunt extrem de nemulțumite. "Decizia OPEC + este regretabilă. În ceea ce privește cotațiile deocamdată nu sunt încă sigură", a declarat secretarul Trezoreriei Janet Yellen.
Și au ce să regrete. În țările din Vest și peste ocean continuă accelerarea inflației și scumpirii benzinei. Potrivit Clearview Energy Partners, combustibilul american va crește cu 26 de cenți pe galon. Către vară va fi patru dolari.
Anul trecut, inflația în SUA a accelerat până la 9,1%, - maximul din ultimii 41 de ani. În 2023 a încetinit, dar este încă departe de nivelul țintă.
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2023
Editoriale
Agonia finanțelor occidentale s-a strecurat pe neobservate
Analiștii prevăd o desfășurare în continuare a spiralei inflaționiste. Nu este exclusă activarea din nou de către Casa Albă a rezervei strategice de petrol, în care sunt acum 382 de milioane de barili. însă, după cum demonstrează practica, Washingtonul nu a reușit încă să coboare cotațiile prin aruncarea unei părți din rezervele sale pe piață.
"Brent este în stare să crească până la nivelul psihologic important de 100 de dolari, ceea ce, evident, va influența inflația care este și așa ridicată. În economia americană este posibilă o situație stagflaționistă", consideră Evgheni Șatov, partener la Capital Lab.
Toate acestea sunt absolut în defavoarea Partidului Democrat, mai ales în ajunul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024.
"Benzina și motorina se vor scumpi atât în ​​SUA, cât și în Uniunea Europeană. Crizele energetice vor izbucni cu o putere reînnoită, crescând inflația. Apoi va urma scenariul tradițional: creșterea prețurilor la toate, proteste în masă și greve - bătălii politice", este de părere economistul Leonid Hazanov.

Nu au ținut cont de indicații

Arabia Saudită a subliniat că decizia OPEC + se bazează exclusiv pe considerente economice. Însă este evident că cartelul acționează în propriile interese, care sunt de departe determinate nu numai de factorii de piață.
Rusiei îi este mai ușor acum să-și completeze bugetul. Washingtonului, desigur, nu-i convine deloc acest lucru. Americanii au încercat în mod repetat să-i aducă la „rațiune” pe saudiți.
După cum amintește Șatov, SUA și Arabia Saudită au semnat un acord-cadru comercial investițional. Tradițional, Riadul este principalul aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, una dintre cele mai puternice piețe de export din regiune, de asemenea, un creditor major.
În pofida acestui fapt, producătorii de aur negru din Orientul Mijlociu au luat în mod clar partea Rusiei. Ei nu mai țin cont de opinia americanilor, scrie Nihon Keizai, și cooperează cu Moscova pentru a menține stabilitatea pe piață.
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Editoriale
Marea Depresiune din SUA amenință întreaga lume
Dar iată relațiile Riadului cu Washingtonul s-au înrăutățit. În octombrie 2022, Joe Biden i-a acuzat deja pe saudiți și pe Rusia pentru prețurile mari la benzină în SUA. Încerca să-l convingă pe prințul saudit Mohammed bin Salman Al Saud să încheie o tranzacție secretă privind creșterea producției. Planul a eșuat și producția a fost redusă cu două milioane de barili pe zi.
Acum saudiții le-au demonstrat iarăși americanilor că au propria lor politică - și de acest lucru va trebui să se țină cont.
„Văzând cum se comportă SUA și Uniunea Europeană față de Rusia, Orientul Mijlociu a decis să-și facă propriul joc. Pe de o parte, pentru furnizorii arabi este profitabil să ocupe nișele concurenților ruși pe piața europeană, pe de altă parte, pentru ei nu are sens să livreze aur negru la prețuri mici”, spune Hazanov.
După ce și-au consolidat prezența pe piața europeană, partenerii Rusiei din Orientul Mijlociu, se pare, s-au înțeles să susțină Moscova și să nu admită prăbușirea cotațiilor, subliniază analistul. În acest fel, au jucat un gambit elegant și puternic care va ține încă mult timp Washington și Bruxellesul în stare de șoc.
Fluxul de știri
0