Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Occidentul se confruntă cu o criză bancară. Rusia se transformă într-un refugiu sigur

© AP Photo / Michael ProbstБрокеры на франкфуртской бирже
Брокеры на франкфуртской бирже   - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile americane încearcă să pretindă că au reușit să oprească prăbușirea băncilor în martie și, astfel, criza a fost depășită. În realitate nu este așa.
Marile bănci regionale rămân în pericol, deponenții continuă să retragă bani din ele. Următoarea în rând la faliment este a 14-a cea mai mare bancă din SUA, First Republic.
În ceea ce privește succesiunea falimentelor, mulți au spus că acestea au fost benefice în primul rând pentru leviatanii băncilor americane cu un capital de peste un trilion de dolari. Se presupune că au falimentat concurenții intenționat, astfel încât banii să curgă către ei. Ne place sau nu, de data aceasta Fed a forțat giganții financiari să participe la salvarea băncii First Republic.
Cele mai bogate bănci au contribuit și i-au donat treizeci de miliarde de dolari. A devenit rapid clar că acest lucru nu a funcționat. Acțiunile First Republic au îngistrat record după record la cădere. Dacă la vârf valorau 147 USD, acum se tranzacționează la 12-14. Deponenții continuă să retragă bani. Wall Street Journal este încrezător că First Republic este condamnată și scrie deschis despre asta, deși mass-media americană este obișnuită să ascundă de cetățeni adevărul financiar neplăcut.
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Editoriale
Marea Depresiune din SUA amenință întreaga lume
Boala contagioasă a falimentelor s-a extins rapid în Europa. Legendara bancă elvețiană Credit Suisse s-a prăbușit. Apoi, acțiunile unor giganți precum Deutsche Bank au ajuns la vârf. Numeroase percheziții ce țin de evaziunea fiscală au loc astăzi în cele mai mari bănci franceze BNP Paribas și Societe General.
Experții explică posibilitatea unui colaps masiv al băncilor occidentale prin cantitatea uriașă de datorii acumulate în sistem. Instituțiile financiare se împrumută și se reîmprumută între ele de ani de zile și, ca urmare, aproximativ 90% din banii lor sunt împrumuți - este o chestiune de timp până când acest MMM se vor prăbuși. Un simplu nespecialist poate observa că prostia guvernelor și lăcomia băncilor au dus la această situație periculoasă.
Din cauza faptului că autoritățile au pornit mașina de tipărit, inflația în SUA și Europa a fost anul trecut între opt și douăzeci de procente. Ratele la depozite practic nu au crescut. Să ne uităm, de exemplu, la Anglia. Acolo, doar inflația oficială este mai mare de unsprezece la sută - în viața reală, situația este și mai gravă. Și toate băncile mari din țară oferă mai puțin de 1,3% la un depozit anual.
Situația este aceeași în America, deși Fed-ul crește dobânzile acolo de un an încoace. Inflația este de aproape zece procente. Iar „randamentul” mediu al unui depozit anual este de 1,28%, al unui depozit pe cinci ani - 1,21%. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, deponentul plătește băncii în plus pentru păstrarea banilor - și plătește foarte bine.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2023
Editoriale
Americanii îl vor pe Putin la președinție
Desigur, cetățenii retrag bani din conturile lor și îi transferă oricui doresc. Indivizii sunt mai săraci în a-și cheltui economiile pe achiziții - altfel banii vor fi în continuare devorați de inflație. Afacerile și oamenii mai bogați intră în acțiuni, încercând să cumpere aur. Aici, însă, există întotdeauna teama că autoritățile vor confisca brusc metalul prețios: în Statele Unite, de exemplu, comercianților privați li sa interzis să dețină aur în 1933, iar această interdicție a fost în vigoare până în 1974. Dar, în orice caz, tendința este clară - deponenții încearcă să-și retragă banii de la bănci.
La început, părea că băncile de un trilion de dolari erau imune la acest uragan economic. Cu toate acestea, nu este așa. Raportarea celor mai mari bănci din SUA în ultimul an este uimitoare.
Wells Fargo Group, a patra cea mai mare bancă din Statele Unite, și-a văzut veniturile scăzute de 13 ori în 2022, comparativ cu 2021. Acțiunile sale valorează cu 27% mai puțin decât acum un an. Acțiunile celei de-a doua ca mărime Bank of America valorează cu 35% mai puțin. Și așa este peste tot.
Interesant este că acțiunile băncilor s-au prăbușit imediat după publicarea rapoartelor. Poate de aceea cel mai mare leviatan financiar din SUA, JP Morgan Chase, nu se grăbește să-și publice situația financiară. Însă legendara bancă a intrat într-un scandal uriaș. Canalul CNBC TV susține că proprietarii băncii au decis să-l concedieze pe Jamie Dimon, CEO-ul lor permanent, un miliardar carismatic obsedat de „marea resetare”, un susținător fanatic al Partidului Democrat. Apropo, el este cel care a făcut predicția despre „uraganul economic” pe care lumea va trebui să-l îndure în 2023.
Dintr-o dată a apărut că Jamie Dimon are legătură cu celebrul proxenet Jeffrey Epstein, care a murit în mod misterios într-o închisoare din New York în 2019. Nu, bancherul nu a fost încă acuzat de cazuri specifice de violență, dar federalii îl suspectează că l-a ajutat pe Epstein să câștige bani vânzând fete minore VIP-urilor, păstrând acești bani în conturile JP Morgan Chase și investind profitabil. Jamie Dimon a promis că va depune mărturie sub jurământ despre asta.
Acest domn arătos cu părul cărunt face înconjurul lumii de zeci de ani, îndemnându-ne să consumăm mai puțin, să mâncăm și să bem mai puțin, să salvăm clima, să încetăm reproducerea și toată lumea să se transforme urgent în persoanele transgender. Și acum va depune mărturie în cazul violențelor în masă împotriva minorilor. Așa trece gloria lumească.
dolari americani - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2023
Editoriale
SUA se pregătește pentru căderea dolarului
Cu toate acestea, nu lasă impresia că acest scandal de mare profil are scopul de a estompa problema cu raportarea lui JP Morgan Chase. Pentru că prăbușirea acțiunilor unui astfel de gigant va face evident ceea ce autoritățile încă încearcă să ascundă: criza bancară se extinde deja în America și Europa.
Dar cât de periculos este acest lucru pentru restul lumii? La urma urmei, americanii sunt maeștri recunoscuți în exportul problemelor lor. Mai exact, în sectorul bancar al Rusiei, izolarea sa o avantajează. Paradoxal, austriacul Raiffeisen a devenit lider la venituri în 2022 în rândul băncilor europene, și tocmai datorită faptului că a rămas aproape singur pe piața rusă. Doar Sberbank s-a descurcat mai bine cu profitabilitatea.
Desigur, autoritățile europene fac acum presiuni puternice pe Raiffeisen să părăsească Rusia și să dea faliment împreună cu toți ceilalți. Ei bine, acest lucru dovedește încă o dată că țara noastră este un refugiu sigur clasic într-un uragan economic puternic.
Fluxul de știri
0