Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Marea Depresiune din SUA amenință întreaga lume

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2023
Abonare
13 martie a devenit lunea neagră pentru bursele occidentale. Mai întâi s-au prăbușit acțiunile americane
Ziua de 13 martie a devenit lunea neagră pentru bursele occidentale. Mai întâi s-au prăbușit acțiunile americane - astfel a acționat asupra pieții falimentarea în weekend a două mari bănci, iar după ele, prin efectul de domino, au scăzut și cotațiile europene.
Gaz pe foc a turnat Joe Biden. Înainte de deschiderea tranzacțiilor luni, el s-a adresat cu un mesaj către americani și i-a asigurat că banii lor sunt pe mâini bune și nu se va întâmpla nimic cu depozitele lor. „Puteți garanta că haosul nu se va extinde mai departe?”- s-au repezit la el cu întrebări jurnaliştii. Dar președintele SUA a evitat să dea un răspuns, ieșind imediat pe ușă.
Americanii au descifrat corect semnalul. Cu astfel de apeluri – „nu vă temeți pentru banii voștri” – conducătorii țărilor se adresează de obicei anume atunci când banii sunt în pericol. Rezultatul discursului lui Biden a fost prăbușirea de luni la bursă, când tranzacționarea acțiunilor băncilor a trebuit pur și simplu să fie oprită.
Surprinzător nu este cât de spectaculos au intrat în picaj acțiunile instituțiilor financiare sistemice ale SUA. Cea mai mare bancă, First Republic, de exemplu, a coborât cu până la 61,8% într-o singură zi. Este surprinzător că au reușit să reziste atât de mult.
Încă în vară, cunoscutul investitor Michael Burry – un personaj unic care a reușit nu doar să prezică prăbușirea din 2007-2008, ci și să scoată bani buni din asta - a declarat că în economie au apărut bule uriașe și și-a vândut practic toate acțiunile.
Tot anul trecut, analiștii pricepuți au prezis o recesiune de amploare - de obicei ea începe anume cu o astfel de dezumflare dureroasă a bulelor, când acțiunile se devalorizează de câteva ori în doar câteva ore.
Acum toată lumea se întreabă ce se va întâmpla mai departe. Este prognozată închiderea altor bănci mari - și americane, și europene. În paralel, este așteptată prăbușirea mai multor startup-uri IT care nu își pot deservi creditele - adică va fi ceva de genul „crizei dot-com” de la cumpăna secolelor. Zeci de milioane de americani își vor pierde economiile și acumulările pentru pensii. Donald Trump deja le-a promis concetăţenilor o nouă Marea Depresiune.
Chiar dacă astăzi sau mâine autoritățile americane vor reuși cumva să curețe urmările prăbușirii bursiere, acest lucru va întârzia doar pentru scurt timp catastrofa în deplinul sens al cuvântului. Premisele acesteia nu au dispărut nicăieri.
Trilioane de dolari turnați în economie din 2020, businessul și persoanele fizice încearcă să investească măcar undeva. De aceea se umflă bulele în economie. În paralel, Fed crește dobânda, ceea ce duce la falimentul companiilor care nu pot plăti pentru împrumuturile luate anterior. După un scenariu foarte asemănător s-au desfășurat evenimentele în 2005-2007, în ajunul „Mării Recesiuni”.
Și cel mai neplăcut - investitorii, învățați de experiența amară, văd toate acestea și încearcă să-și salveze economiile. Ce a dus la falimentul băncii Silicon Valley? Clienții băncii sunt în mare parte antreprenori din Silicon Valley, se cunosc foarte bine între ei și iau decizii similare. Despre SVB era clar că au acumulat datorii. Miercuri, deponenții au mers masiv să-și retragă bani din conturi. Deja vineri, banca nu a rezistat și s-a închis.
Iar acum deponenții își retrag bani din conturile bancare în toată țara. Au de suferit mai ales băncile din veriga medie. Conducerea băncii regionale PacWest a declarat că, doar la sfârșitul săptămânii trecute, deponenții acesteia au retras din conturi 700 de milioane de dolari.
Astăzi pare incredibil că un astfel de colos precum economia SUA s-ar putea prăbuși. Dar și prăbușirea URSS părea cândva incredibilă. Dar dacă privești lucrurile cu sinceritate, se poate vedea clar că fosta cândva prima economie din lume este înglodată astăzi în datorii.
Mai bine de 31 de trilioane de dolari – aceasta este datoria de stat a SUA, care a crescut de șase ori în ultimii 20 de ani. Aproximativ 17 trilioane este datoria gospodăriilor americane. Aproape un trilion - datoriile cetățenilor pe carduri de credit. Aceste cifre uluitoare vorbesc de la sine despre devalorizarea dolarului. Nu e de mirare că luni a coborât atât de vizibil în raport cu valutele mondiale.
Adăugați la asta dedolarizarea constantă a economiei mondiale, renunțarea treptată la valuta americană de către cele mai mari economii ale lumii – și soarta hârtiilor verzi cu portretele președinților decedați pare evidentă.
Sigur, nu prea ai de ce te bucura aici. Noua Mare Depresiune în SUA va avea repercusiuni în toate colțurile planetei. În primul rând, ea va trage după sine în prăpastie economia Europei. Recesiunea amplă va duce la scăderea prețului petrolului, ceea ce va afecta țările care comercializează resurse. Principalul export al SUA va deveni inflația - și oamenii se vor confrunta cu creșterea prețurilor în întreaga lume.
Singurul lucru care le rămâne de făcut altor țări în această situație este să urmeze exemplul Rusiei și să coboare cât mai repede de pe această corabie a proștilor în care s-a transformat economia occidentală. Să scape de dolar, să constituie propriile uniuni economice alternative, să reducă dependența de instituțiile financiare occidentale.
Dar chestiunea nu constă doar în riscurile economice. Americanii au reușit să iasă din prima Mare Depresiune abia după ce au sponsorizat războiul din Europa. Milioanele de morți de pe continent au constituit prețul pentru ca familiile americane simple să se pricopsească cu case în suburbii, mașini, frigidere, televizoare și să dea naștere generației baby boomers.
O altă cale de ieșire din noua Mare Depresiune nu se întrevede nici astăzi. Toate aceste discuții despre revenirea producției și reindustrializarea Americii rămân deocamdată doar vorbe. Iar „frontul de est” – el este gata deja, în Ucraina. Și în plus la acesta, milioane de europeni pe care stăpânii americani vor fi bucuroși să-i arunce în focul infernal: nothing personal, just business.
Fluxul de știri
0