Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țările UEEA pot înlocui o serie de mărfuri importate cu propriile lor produse

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaContainere de mărfuri
Containere de mărfuri - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2023
Abonare
Experții au întocmit o listă de bunuri occidentale (și nu numai) care ar putea fi înlocuite în curând cu propria lor producție din UEEA.
Sputnik, Vadim Pavlov. Academia Rusă de Comerț Extern (ARCE) din subordinea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse, a stabilit, în cadrul unor cercetări proprii, o listă de produse potrivite pentru înlocuirea importurilor în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA).
Mai multe despre ce bunuri, care au anterior erau achiziționate în volume mari din străinătate, țările UEEA le pot înlocui cu propriile produse – aflați în materialul Sputnik.

Avantaj eurasiatic comparativ

Una dintre sarcinile cheie ale UEEA, care se reflectă și în planurile naționale ale țărilor membre ale Uniunii, este creșterea potențialului industrial al Uniunii. Nu în ultimul rând în implementarea acestui plan este înlocuirea importurilor.
Astfel, în Armenia și Kârgâzstan se iau măsuri pentru sprijinirea și dezvoltarea producției de textile, îmbrăcăminte și bunuri industriale, precum și pentru lansarea unei noi producții industriale. În Belarus, Kazahstan și Rusia au fost întocmite liste extinse de industrii și mărfuri planificate pentru a înlocui importurile, iar în cadrul acestor planuri sunt introduse diverse măsuri de sprijin.
Pe baza documentelor strategice și de politică adoptate în țările UEEA, analiștii ARCE a stabilit o listă de produse potrivite pentru a înlocui importurile în Uniune.
Astfel, experții au selectat 462 de articole de mărfuri (la nivelul a 6 semne TN VED), a căror valoare de import în UEEA a fost de cel puțin 100 de milioane de dolari în 2021, iar cota lor pe piața eurasiatică a depășit 50%.
În 2021, aceste bunuri au fost importate în UEEA pentru un total de 189 de miliarde de dolari, cele mai multe dintre ele se referă la inginerie mecanică, echipamente electrice, vehicule și produse farmaceutice.
Din 462 de bunuri, conform ARCE, țările UEEA au un avantaj comparativ în 59 de poziții. Adică produc deja aceste produse, care sunt competitive pe piața mondială.
Pentru astfel de bunuri este posibil, în primul rând, să se dezvolte cooperarea pentru a satura piața unională, precum și pentru a minimiza importurile din exterior.
Printre aceste mărfuri se numără autoturisme și piese de schimb pentru acestea, motoare cu turboreacție, diverse aparate electrocasnice (de exemplu, cuptoare), conductori electrici, produse textile și multe altele.
O pondere semnificativă este acordată complexului agroindustrial. Țările UEEA au un avantaj comparativ în producția a 28 de mărfuri, al căror import din țări neprietenoase a fost estimat la aproximativ 4,5 miliarde USD în 2021. Acestea includ combine, alte mașini de recoltat, mașini de curățat, sortat sau calibrat semințe, cereale sau leguminoase uscate, alți compuși organici-anorganici, bulbi și multe altele.
În 2021, importurile în întreaga Uniune pentru 59 de poziții de mărfuri, în producția cărora țările UEEA au un avantaj comparativ, s-au ridicat la 20,6 miliarde USD. Cu alte cuvinte, a noua parte din producția planificată de Uniunea Economică Eurasiatică pentru a fi înlocuită la importuri cu bunuri de producție proprie este real să se realizeze în viitorul foarte apropiat.
Marek Sawicki - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2023
Internațional
Un fost oficial polonez cere interzicerea importurilor din Ucraina
Pentru a determina lista cu 59 de produse, experții ARCE au folosit indicele NCA (Net Comparative Advantage - un indice de avantaje comparative nete). Se crede că, cu un indicator peste 0,5, produsul este competitiv pe piața mondială - în toate cele 59 de poziții, indicele NCA al producătorilor eurasiatici depășește acest punct.

Ce pot produce țările UEEA

Aproape jumătate din mărfurile de mai sus sunt din Republica Belarus, conform analizei ARCE, singură sau alături de alte state ale Uniunii, este capabilă să producă 27 din 59 de bunuri pentru care țările UEEA au un avantaj comparativ.
Cele mai mari importuri din afara Uniunii în ceea ce privește mărfurile pe care Republica Belarus le poate importa sunt piesele de schimb și accesoriile pentru tractoare și vehicule pentru transportul a 10 sau mai multe persoane, mașini cu o capacitate a motorului de cel mult 1500 cmc, cuptoare electrice, sobe, etc., precum și încălțăminte.
Mai mult de o treime din mărfurile determinate a avea un avantaj comparativ în țările UEEA, pot fi produse de Rusia.
În același timp, cel mai mare articol de marfă din punct de vedere al valorii poate fi produs în Federația Rusă, care în viitorul apropiat poate fi înlocuit cu importuri în UEEA - dispozitive pentru țevi, corpuri de cazane, rezervoare, cuve etc. În 2021, acestea au fost importate în Uniune pentru un total de 2,16 miliarde USD.
Printre cele mai mari poziții de mărfuri, în producția cărora produsele armene au un avantaj comparativ, se deosebesc tricotajele, puloverele, cardiganele, vestele și produsele similare din fibre chimice.
În 2021, acestea au fost importate din afara UEEA în Uniune pentru un total de 561,4 milioane USD. Cota produselor importate pe piața eurasiatică este estimată la 95%.
De asemenea, sunt evidențiate radiatoarele (și piesele acestora) pentru tractoare și mașini, plus bunuri din domenii precum textile și diverse îmbrăcăminte.
Situația legată de producția în Kârgâzstan este aproximativ aceeași. Experții ARCE identifică o serie de articole de bază pentru îmbrăcăminte și țesături pe care Republica este capabilă să le producă.
Cele mai scumpe mărfuri în ceea ce privește importurile în 2021 care pot înlocui importurile pentru piața unională a Kârgâzstanului sunt dispozitivele de distilare sau de rectificare.
Conform rezultatelor anului trecut, valoarea importurilor din întreaga Uniune din afara UEEA este estimată la 610,8 milioane USD, iar ponderea dispozitivelor importate pe piața eurasiatică este de 99%.
Kazahstanul, la rândul său, este capabil să înlocuiască importurile de oxid de aluminiu, altul decât corindonul artificial (utilizat într-o serie de sectoare industriale).
A doua Conferință Parlamentară Internațională „Rusia-Africa”în care a participat președintele legislativului din Zimbabwe, Jacob Mudenda - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2023
Internațional
Zimbabwe mulțumește Rusiei pentru ajutorul în lupta împotriva sancțiunilor occidentale
Aceasta este marfa nr. 2 printre cele mai mari poziții din punct de vedere valoric, pe care țările UEEA o pot înlocui în importurile în viitorul apropiat. În 2021, a fost achiziționat din afara Uniunii pentru un total de 1,65 miliarde USD, ponderea importurilor este de 90%.
De asemenea, o poziție marfară mare, pe care Kazahstanul este capabil să o producă în volume mari, dar din care 73% este acum cumpărat în afara UEEA, sunt bateriile utilizate pentru pornirea motoarelor cu piston.
Potrivit analiștilor ARCE, pentru a dezvolta cooperarea și a produce produse competitive pe piețele interne și mondiale, în viitorul apropiat va fi necesar să se ofere un sistem cuprinzător de susținere a acestor proiecte, să fie eliminată crearea de capacitate în exces și să se creeze lanțuri de valoare adăugată la costuri minime.

Necesitatea de investiții

Pentru a organiza producția în scopul înlocuirii importurilor sunt necesare investiții serioase, consideră Alexandr Ilinski, director științific al Institutului de Studii Globale al Universității Financiare din cadrul Guvernului Federației Ruse.
Potrivit acestuia, afacerile private în condițiile unei posibile recesiuni globale nu pot, prin definiție, să rezolve această problemă și, prin urmare, este nevoie de un parteneriat public-privat eficient, cu garanții de stat și finanțare de proiecte.
„Este destul de dificil să determinăm volumul investițiilor necesare astăzi”, a spus Alexandr Ilinski. „Cred că vorbim de valori de ordinul a 2-5% din PIB-ul UEEA.”
Reamintim că, la sfârșitul anului 2022, PIB-ul UEEA se ridica la 173 de trilioane de ruble rusești (aproximativ 2,5 trilioane de dolari). În consecință, 2-5% din acesta este de 3,5-6,9 trilioane de ruble, sau 45,4-89,5 miliarde de dolari.
După cum a spus Nikita Pîjikov, șeful Centrului ARCE pentru Integrare Economică, solicitat de Sputnik, evaluarea indicelui NCA efectuată de Academie este doar prima etapă de lucru în acest domeniu.
„Țările UEEA au importat [mașini cu motoare de până la 1,5 litri] în valoare de 801 de milioane de dolari. Cât de mult din acest volum poate înlocui Belarusul în acest moment este o întrebare. Cu toate acestea, are o producție competitivă a acestui produs și ar putea face acest lucru. Dar pentru aceasta trebuie să înțelegeți cât de mult trebuie să „investiți” în Belarus și care este limita acesteia”, a explicat Nikita Pîjikov.
Acum, potrivit lui, ARCE efectuează un studiu suplimentar, ale cărui rezultate vor clarifica cantitatea necesară de investiții într-o anumită industrie dintr-o anumită țară membră a UEEA pentru a acoperi nevoile întregii Uniunii în acest produs. Studiul va fi finalizat până la sfârșitul anului.

Susținerea Unională

„Rezultatele analizei efectuate de Comisia Economică Eurasiatică (CEE) mărturisesc potențialul ridicat de substituire a importurilor din statele membre UEEA pentru o gamă semnificativă de bunuri industriale importate pe teritoriul Uniunii, precum și existența competenței pentru localizarea produselor cu importuri dominante din țări terțe pe teritoriul său”, a declarat pentru Sputnik Nikolai Kușnarev, directorul Departamentului de Politică Industrială CEE.
Potrivit acestuia, lideri în ceea ce privește potențialul de substituire a importurilor în UEEA sunt astăzi industriile pentru producția de mașini și echipamente, calculatoare, produse chimice, produse electronice și optice, precum și industria auto. În total, acestea reprezintă mai mult de 60% din potențialul total de substituire a importurilor.
„Cel mai mare potențial de înlocuire a importurilor în UEEA în ceea ce privește mărfurile este prezentat de piese de mașini (4,3 miliarde USD), computere și caroserii pentru autovehicule (2,3 miliarde USD fiecare) și echipamente pentru prelucrarea materialelor într-un proces cu o schimbare de temperatură (2 miliarde USD), care în total reprezintă mai mult de 15% din potențialul de substituire a importurilor”, a spus Nikolai Kușnarev.
În ceea ce privește sprijinirea cooperării țărilor UEEA în industrie, CEE a dezvoltat o inițiativă privind finanțarea concesională, notează el.
„În octombrie anul trecut, șefii de guvern din țările UEEA au convenit să creeze un nou mecanism de cofinanțare a proiectelor de cooperare în industrie. Fondurile vor fi alocate de organizații comerciale și bancare, iar CEE va compensa rata împrumutului pe cheltuiala bugetului Uniunii în limita ratei de referință sau a ratei de refinanțare de bază. Astfel, va fi rezolvată și sarcina de a stimula creșterea investițiilor în proiecte multilaterale în UEEA”, a spus Nikolai Kușnarev.
Prioritățile cheie în selecția proiectelor, a spus el, vor fi participarea a trei sau mai multe părți la acestea și eficiența financiară a proiectului. Participarea companiilor la proiect va fi evaluată prin intermediul unor indicatori precum crearea de locuri de muncă, modernizarea sau crearea de noi capacități, volumul comerțului și investițiilor reciproce, furnizarea de servicii de proiectare sau inginerie.
„CEE va sprijini, de asemenea, inițiativele de afaceri ale părților atât în ​​ceea ce privește găsirea de parteneri pentru cooperare, cât și în ceea ce privește pregătirea și fundamentarea cererilor necesare pentru finanțare concesională. Pentru a face acest lucru, am creat grupuri de lucru sectoriale de experți”, a declarat directorul Departamentului Politică Industrială a CEE.
Mecanisme suplimentare și măsuri de sprijin la nivel interstatal (cum ar fi măsurile de reglementare a comerțului exterior, ajustarea mecanismelor de protecție etc.) pot fi discutate și convenite la sediul comisiei înființate în 2022 privind cooperarea și substituția importurilor în mod prioritar și înalt. industriile tehnologice în cadrul EAEU, a remarcat Nikolai Kușnarev.
De asemenea, potrivit acestuia, astăzi pe site-ul UEEA au fost întocmite și postate liste ale întreprinderilor din țările Uniunii care sunt pregătite pentru cooperare în industrie.
Listele au fost create în sectoare precum inginerie feroviară (110 întreprinderi din toate țările Uniunii), construcții navale (173 întreprinderi și fabrici de reparații navale din Armenia, Belarus și Rusia), producția de cabluri și sârmă (85 de întreprinderi din Armenia, Belarus, Kazahstan). și Rusia), microelectronica (39 de întreprinderi din toate țările Uniunii), producția de ciment (85 de întreprinderi din toate țările Uniunii) și industria aeronautică civilă (79 de întreprinderi din toate țările Uniunii).
„Listele de întreprinderi vizează înlocuirea importurilor de produse industriale în Uniune. Orice întreprindere interesată, prin ministerul de resort din țara lor, poate fi inclusă în lista relevantă”, a concluzionat Nikolai Kușnarev.
Караван транспортных судов в сопровождении ледоколов проходит по Северному морскому пути.  - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2023
Internațional
India vrea să investească în transportul maritim pe Ruta Mării Nordului
Fluxul de știri
0