Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova: Occidentul ar trebui să plătească despăgubiri Africii pentru colonialism

© Sputnik / Alexey Droujinine /  / Accesați arhiva multimediaValentina Matvienko
Valentina Matvienko  - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei a afirmat că Occidentului ar trebui să i se ceară să plătească despăgubiri țărilor africane pentru epoca colonială.
CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit Valentinei Matvienko, președintele Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei, aceasta trebuie numită „responsabilitate politică și morală”.
Problema despăgubirii de către Occident a popoarelor Africii, victime ale perioadei coloniale, trebuie adusă în discuţie, a declarat Matvienko, în cadrul conferinței parlamentare la Moscova pe tema Rusia-Africa.
„Cred că este necesar astăzi să afirmăm cu voce tare problema despăgubirilor, să vorbim despre plățile financiare către toate popoarele africane care au suferit în perioada colonială din cauza asupritorilor europeni, din cauza consecințelor colonialismului”, a subliniat ea, potrivit Sputnik France.
De asemenea, potrivit președintelui Senatului Rusiei, „comunitatea noastră parlamentară se poate mobiliza în jurul acestei inițiative de a chema fostele metropole să îşi asume o responsabilitate politică și morală”.
Ea a deplâns faptul că țările occidentale nu se grăbesc să-și recunoască vinovăția „pentru genocidul popoarelor africane, pentru jefuirea și exploatarea barbară a resurselor naturale africane, pentru crimele comise”.
În plus, Matvienko a amintit că delegația Consiliului Federației a efectuat o vizită oficială în Algeria luna aceasta. Ea a adăugat că problema despăgubirii victimelor afectate de testele nucleare franceze în Sahara „rămâne deschisă și foarte acută pentru societatea algeriană”.
Conferința a reunit aproximativ 40 de delegații din majoritatea țărilor africane. Obiectivul este consolidarea cooperării parlamentare pe fondul formării unei lumi multipolare.
Participanţii urmăresc să formuleze o abordare unificată privind reglementările juridice în economie, educație și știință, precum și în domeniul securității.
Pe 20 martie, Vladimir Putin a vorbit cu participanții. Evenimentul face parte din pregătirile pentru cel de-al doilea summit Rusia-Africa programat pentru sfârșitul lunii iulie la Sankt Petersburg.
Liderul Chinei Xi Jinping in vizită la cel mai înalt nivel la Moscova, 20 martie 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2023
Internațional
Liderul Chinei, despre prejudiciile cauzate de hegemonism, despotism și persecuții
Fluxul de știri
0