Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE pregătește ”misiune civilă” de securitate în Republica Moldova

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2023
Abonare
Uniunea Europeană pregătește, cu concursul României, o misiune civilă, sub egida politicii de securitate apărare, în Republica Moldova. Despre ce va însemna această ”misiune civilă”, UE nu a oferit detalii.
BUCUREȘTI, 14 mar -Sputnik. La o întrunire de consultări politice bilaterale cu omologul său din Lituania, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reafirmat că UE pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova și a subliniat că România lucrează la toate nivelurile politico-diplomatice pentru a obține aderarea la Schengen în acest an, mulțumind Lituaniei pentru sprijin.
“UE pregătește o misiune civilă PSAC axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Cred că este, de asemenea, important faptul că Republica Moldova cooperează acum într-o manieră mai strânsă cu NATO, în ceea ce privește Programul de consolidare a capacității de apărare, care oferă sprijin pentru formarea unui sector de apărare mai eficient în Republica Moldova. Și am menționat propunerea de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, care să contracareze, să spunem, încercările de destabilizare a Republicii și, de asemenea, de a afecta ordinea constituțională și statul de drept în Republica Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.
“Suntem pe deplin de acord cu faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova pe calea aleasă de integrare în UE”, a completat și Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei.
Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări.
Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2023
Analize și opinii
Adrian Severin: Conducerea Vestului își pierde mințile
Oficialul român a informat omologul lituanian cu privire la prioritățile României ca țară organizatoare a Summit-ului Inițiativei din 2023 și a evidențiat potențialul formatului pentru întărirea conectivității și securității regionale.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, obiectivul principal al consultărilor miniștrilor afacerilor externe român și lituanian a fost acela de identifica noi modalități de dezvoltare și aprofundare a relațiilor excelente dintre România și Lituania.
Cei doi miniștri au salutat evoluția relațiilor bilaterale, caracterizate de un dialog constant și fondate pe poziții similare în materie de securitate, afaceri europene, precum și pe interese comune în cadrul formatelor regionale.
Oficialul român a făcut o trecere în revistă a demersurilor susținute ale țării noastre pentru aderarea la Spațiul Schengen, a prezentat stadiul actual al procesului și a transmis aprecieri față de sprijinul Republicii Lituania pentru acest deziderat. Oficialul lituanian a reconfirmat sprijinul activ al țării sale pentru atingerea acestui obiectiv.
Lucrăm din greu cu toate instrumentele noastre, la toate nivelurile, pentru a crea condițiile necesare pentru luarea unei decizii pozitive. România se bucură de sprijinul întregii Uniuni Europene și, în același timp, al tuturor statelor membre Schengen, cu excepția unei singure țări, și anume Austria. (…) Sperăm ca anul acesta să intrăm în spațiul Schengen“, a afirmat șeful diplomației române.
Un subiect central al discuțiilor l-a reprezentat contracararea efectelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Cei doi miniștri au condamnat ferm acțiunile Federației Ruse și au evaluat perspectivele acestui conflict. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional consistent acordat de România pentru Ucraina. Totodată, au fost discutate modalitățile de implicare în viitorul proces de reconstrucție.
În ceea ce privește impactul războiului asupra Flancului Estic al NATO, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat prioritățile urmărite de România la Summitul Alianței ce va fi organizat de Lituania în iulie 2023, subliniind importanța implementării tuturor deciziilor aliate luate la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare.
Serebrian s-a întâlnit cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2023
Politică
Serebrian s-a întâlnit cu șefa Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling
A fost evaluat impactului războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe Republica Moldova, context în care șeful diplomației române a subliniat necesitatea întăririi rezilienței si securității acestui stat, inclusiv în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei. Cei doi oficiali au reconfirmat susținerea activă pentru procesul de extindere al Uniunii Europene, inclusiv pentru partenerii estici, aceasta fiind singura opțiune solidă pentru pace, stabilitate și prosperitate pe termen lung.
UE pregătește o misiune civilă PSAC axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Cred că este, de asemenea, important faptul că Republica Moldova cooperează acum într-o manieră mai strânsă cu NATO, în ceea ce privește Programul de consolidare a capacității de apărare, care oferă sprijin pentru formarea unui sector de apărare mai eficient în Republica Moldova. Și am menționat propunerea de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, care să contracareze, să spunem, încercările de destabilizare a Republicii și, de asemenea, de a afecta ordinea constituțională și statul de drept în Republica Moldova”, a mai spus Bogdan Aurescu.
“Suntem pe deplin de acord cu faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova pe calea aleasă de integrare în UE”, a completat și Gabrielius Landsbergis.
Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări.
Oficialul român a informat omologul lituanian cu privire la prioritățile României ca țară organizatoare a Summit-ului Inițiativei din 2023 și a evidențiat potențialul formatului pentru întărirea conectivității și securității regionale.
Fluxul de știri
0