Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Două luni în închisoarea letonă: ce se știe despre arestarea jurnalistului Marat Kasem

© Sputnik / Nina ZotinaMarat Kasem, redactor-șef al Agenției Sputnik Lituania
Marat Kasem, redactor-șef al Agenției Sputnik Lituania - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2023
Marat Kasem, redactor-șef al Agenției Sputnik Lituania
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Marat Kasem, redactor-șef al Agenției Sputnik Lituania, își sărbătorește pe 14 martie ziua de naștere și, din păcate, va marca această zi în închisoarea din Letonia. Ce se știe în momentul de față despre arestarea jurnalistului?
Cu mai bine de două luni în urmă, Marat Kasem, redactor-șef al Agenției de Presă Sputnik Lituania, a fost reținut de serviciile speciale ale Letoniei.
Marți, 14 martie, este ziua de naștere a lui Kasem, el împlinește 33 de ani, din păcate însă, el va marca această zi în închisoarea din Riga.
Tot astăzi a demarat o amplă acțiune inițiată de colegii săi jurnalişti, care vor apărea în emisiile posturilor de televiziune federale, în cadrul programelor de radio și stream-urilor de profil cu mesaje de sprijin pentru Marat.
Arestarea jurnalistului a căpătat o rezonanță largă în contextul legalității îndoielnice și a absurdității arestului, care este un nou exemplu de încălcare grosolană a drepturilor jurnaliștilor din cadrul mediilor de informare rusești în Europa.
Fiecare dintre aceste motive aparte ar trebui să fie suficiente pentru încetarea imediată a ”Dosarului Kasem”.
© SputnikСвободу Марату Касему
Свободу Марату Касему - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2023
Свободу Марату Касему
Conducerea ”Rossiya Segodnya” a declarat în repetate rânduri că acesta este un dosar politic, direct legată de îndeplinirea de către Kasem a îndatoririi sale de serviciu în calitate de jurnalist.
Marat Kasem este cetățean al Letoniei, de câțiva ani locuiește și lucrează la Moscova în cadrul grupului media ”Rossiya Segodnya”, care include și Sputnik Lituania. Pe 30 decembrie, jurnalistul a plecat în Letonia din motive familiale, iar pe 5 ianuarie instanța de la Riga a decis arestarea lui.
Marat Kasem - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2023
Rusia
Marat Kasem: viața mea este o succesiune de întâmplări
Directorul general al grupului media ”Rossiya Segodnya”, Dmitri Kiseliov, a menționat că organizația va îndemna comunitatea internațională să reacționeze și va face „tot ce este posibil pentru a-l elibera” pe Kasem. Totodată, Kiseliov a calificat însăți reținerea drept ilegală, iar arestarea, potrivit acestuia, are loc în condițiile „fărădelegii europene, când o persoană poate fi arestată pentru desfășurarea activități jurnalistice profesionale, pentru opinie, pentru poziție, pentru informația pe care o exprimă”.
Șeful Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat, comentând această stare de lucruri, că UJR consideră situația lui Kasem drept una dintre cele mai grave încălcări și va transmite informațiile despre ceea ce se întâmplă tuturor organizațiilor internaționale jurnalistice pentru drepturile omului.
Avocatul poporului pentru drepturile omului în Rusia, Tatiana Moskalkova, a numit retenția redactorului-șef al Sputnik Lituania, Marat Kasem, în Letonia drept un atac la libertatea de exprimare și a făcut apel la Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, îndemnându-l să ia măsuri pentru apărarea drepturilor jurnalistului.
După ce a devenit cunoscut faptul că situația privind reținerea lui Kasem în Letonia nu este inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova a declarat că reprezentanții Rusiei în organizațiile internaționale vor aborda în permanență această chestiune.
Potrivit avocaților, condițiile în care este deținut în penitenciar Marat Kasem cad sub incidența Convenției pentru prevenirea torturii. Pe 30 ianuarie, Kasem a fost transferat fără niciun motiv în aripa deținuților condamnați și plasat în izolare. În condiții de insalubritate și de prezență a insectelor, Kasem a dezvoltat o alergie.
Акция в поддержку шеф-редактора Sputnik Литва Марата Касема - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2023
Rusia
Miting în sprijinul redactorului-șef Sputnik Lituania, Marat Kasem
Avocații jurnalistului au depus de două ori recurs în vederea modificării măsurii preventive pentru Kasem, deoarece starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit semnificativ în închisoare.
Instanța din Letonia a respins de două ori cererile depuse de avocații redactorului-șef al Sputnik Lituania și l-a lăsat în arest.
Apărarea lui Kasem a comunicat de asemenea că va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Fluxul de știri
0