Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Marat Kasem: viața mea este o succesiune de întâmplări

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaMarat Kasem
Marat Kasem - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2023
Abonare
Citiți pe Sputnik Moldova un fragment dintr-un lung interviu pentru publicația corporativă a grupului media Rossiia Segodnia al lui Marat Kasem, redactorul șef al Sputnik Lituania, care a fost reținut de serviciile speciale letone la începutul lunii ianuarie.
CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. În urmă cu exact o lună, Marat Kasem, redactor-șef la Sputnik Lituania, a fost reținut de serviciile speciale letone. El a fost acuzat că nu respectă regimul sancțiunilor UE impuse Rusiei și a fost trimis la o închisoare din Riga.
Conducerea companiei Rossiia Segodnia a declarat în repetate rânduri că aceasta este o chestiune politică, direct legată de îndeplinirea de către Marat a datoriei sale oficiale de jurnalist. Rossiia Segodnia continuă să ceară și să determine eliberarea lui pe toate canalele disponibile.
În timp ce Marat este în închisoare, el are nevoie de sprijin mai mult ca niciodată.
RIA Novosti a publicat un interviu lung pe care Marat l-a acordat în urmă cu câteva luni publicației corporative a grupului media Rossiia Segodnia.
Jurnalistul a vorbit în detaliu despre copilărie, familie, hobby-uri, drum lung până la profesie, precum și rolul întâmplării în soarta lui.
Sperăm că dumneavoastră, după ce ați aflat cine este Marat, împreună cu noi veți cere eliberarea lui. Libertate lui Marat Kasem!
Sputnik Moldova publică un fragment din acest interviu, în care Marat povestește despre pasiunea sa pentru muzică și politologie.

Doi concurente: muzica și politologia

- Un politolog mai are nevoie și de anumite calități. De exemplu, dezvoltarea memoriei. Și la asta a ajutat foarte mult educația mea muzicală. Am absolvit școală de muzică, clasa pian, la un moment dat mi-au prezis o carieră muzicală: o facultate, apoi o academie de muzică. Dar am schimbat muzica cu știința politică. (Zâmbitor.)
- Cânți, aveți un instrument acasă?
— Pianul meu este în Letonia, îl repar periodic și când ajung - cânt. Și la Moscova cânt, dar foarte rar - ocazional. De exemplu, în marile centre comerciale la cererea prietenilor, când mergem la cumpărături acolo. Știi, uneori există sintetizatoare în holul lor pentru cei care doresc să cânte. Cânt mai ales piese clasice.
- Care sunt preferințele Dvs. muzicale?
— Muzica clasică este preferata mea. Îmi plac foarte mult orchestrele simfonice, pot să le ascult ore întregi. Mă duc la serviciu sau vin de la serviciu și ascult un concert simfonic în căști.
De asemenea, iubesc melodiile retro anilor 80-90 - atât melodiile sovietice, cât și străine. Ei bine, chansonul local.
- Citiți cărți?
- Periodic - nu întotdeauna reușesc. Iubesc literatura istorică, autobiografiile, memoriile. Și doar în format hârtie. Poți să-mi spui că sunt de modă veche, dar cred că contactul tactil trebuie stabilit cu o carte pentru a te bucura din plin de ea. Este ca și cum ai întâlni o fată: poți discuta cu ea pe internet sau poți face o întâlnire și să te întâlnești. Înțelegi diferența?
- Există și o altă mare pasiune în viața Dvs. - fotbalul. Nu sunteți doar un fan activ al Lokomotivului, ci și antrenorul compatrioților Dvs. din Moscova.
- În copilărie, fotbalul a fost al doilea gen în televiziune, pe lângă politică, la care mă uit de la vârsta de patru ani. Dar la început nu m-au lăsat să joc fotbal: „Degetele... Doamne ferește să se întâmple ceva, nu este deloc imposibil, este interzis”.
Și a trebuit să mă joc în secret cu băieții din curte. Și când am absolvit școala de muzică, a devenit deja marele meu hobby.
Cândva, în Letonia, am obținut licență de antrenor de categoria C, care mi-a permis să antrenez copii de până la 14 ani.
Și la Moscova am adunat studenți din Letonia - și am organizat echipa Turaida, care a jucat în Liga de fotbal de amatori timp de opt ani. Dar principalul este că sunt arbitru profesionist și am fost cel mai tânăr arbitru al republicii Letonia în acest sport.
Înainte de a se muta (la Moscova – n.n.), am arbitrat jocurile ligii majore a țării la minifotbal și prima ligă la fotbalul mare. În general, pentru mine „fotbalul” este o activitate care ajută sută la sută să scap de problemele cotidiene și să schimb atmosfera.
Interviul integral acordat de Marat Kesen pentru RIA Novosti îl puteți citi pe site-ul de limba rusă a Sputnik Moldova.
Fluxul de știri
0