Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea militară specială: Trenul blindat rusesc este pe linia principală

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2023
Abonare
În condițiile unei rețele dezvoltate de căi ferate, trenul blindat este în stare să efectueze patrularea, să lupte împotriva grupurilor de sabotaj ale inamicului și să ajungă rapid la poziția de luptă în orice zonă a operațiunii speciale.
Istoria trupelor feroviare rusești a început în august 1851, dar, totuși, trenul blindat nu este un oaspete al trecutului. „Monștrii” blindați de pe șinele Ministerului Apărării al Federației Ruse și-au dovedit în timpul operațiunii militare speciale eficiență și siguranța, în cadrul realizării unui spectru larg de misiuni de luptă – de recunoaștere, ofensive, de apărare, inginerești. Trupele rusești dispun de trenurile blindate „Amur”, „Baikal”, „Volga”, „Don” și „Terek”.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a relatat joi despre acțiunile trenului blindat „Volga” din componența trupele Districtului Militar Vest în zona operațiunii speciale. Subiectul video a dezvăluit particularitățile refacerii căii ferate imediat după recunoașterea tehnică și deminarea căii și a zonelor adiacente. Protecția șinelor de cale ferată este obiectivul principal al trenului special. Se știe de asemenea că, în martie 2022, trenul blindat a asigurat evacuarea cu succes din zona acțiunilor de luptă în Crimeea a aproximativ 300 de străini pașnici.
Complexul de armamente, cea mai nouă tehnologie, adăposturile pentru tragere de pe platforme blindate permit echipajului să acționeze eficient în cele mai dificile condiții, să controleze în mod sigur situația aeriană și terestră pe un teritoriu important, să nimicească inamicul în operațiuni ofensive și în apărare, să sprijine cu foc unitățile grupării rusești de trupe care operează în apropiere. În timpul operațiunii militare, trenul blindat ”Enisei” construit în Siberia a soluționat eficient sarcini de luptă și umanitare, a transportat alimente și materiale de construcție în localitățile eliberate.
Trenul blindat nu depinde de noroaiele sezoniere, este rezistent la atacurile cu o gamă largă de armamente - vagoanele cu personal sunt protejate de o armură de oțel de 20 mm, dispun de mijloace de protecție împotriva dispozitivelor explozive și sunt foarte mobile. În condițiile unei rețele dezvoltate de căi ferate, este în stare să efectueze patrularea, să lupte împotriva grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului și să ajungă rapid la poziția de luptă în orice zonă a operațiunii speciale. Locomotiva diesel este situată în centrul trenului special, iar în față și la coadă există capsule blindate cu puncte de tragere. Acest „monstru” înarmat până în dinți este gata să distrugă zi și noapte ținte terestre și aeriene cu mitraliere grele, tunuri antiaeriene de 23 mm, dispune de aparate de zbor fără pilot. În afară de aceasta, trenul blindat poate transporta mașini de luptă ale infanteriei cu tunuri automate 2A42 de calibrul 30 mm.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Editoriale
Fantoma foamei: Cum plătește Europa pentru sancțiunile antirusești

A doua venire a ”fantomelor”

Câteva trenuri blindate aflate în dotarea trupelor feroviare rusești au acționat în timpul conflictelor militare din Caucaz în anii 1990 și la începutul anilor 2000. După încheierea operațiunii contrateroriste, trenurile speciale nu au staționat pe căile de rezervă, au participat în mod regulat la exerciții militare. Acești „monștri” feroviari au un potențial de modernizare semnificativ, prezintă o platformă sigură pentru creșterea puterii de atac. Garnitura specială poate fi echipată cu sisteme de rachete antiaeriene și tancuri - pentru trageri de pe poziții de foc închise. Este greu să supraestimezi perspectivele de dezvoltare a armelor cu rachete de atac pe platformă feroviară, acesta este un nivel tehnologic absolut diferit.
În anii apropiați, puterea „monștrilor” feroviari ai Rusiei va crește strategic. Potrivit comandantul Forțelor Strategice de Rachete, Sergei Karakaev, constructorii ruși au început să dezvolte în 2014 sistemul de rachete feroviare de luptă ”Barguzin” (BZhRK), capabil să transporte șase rachete balistice intercontinentale de tipul ”Iars” sau ”Iars-M”. Un astfel de tren este echivalat cu un regiment al Forțelor Strategice de Rachete. Completul de divizie „Barguzin” presupune să aibă cinci regimente. Și, menționăm, tratatul START-3 nu interzice crearea unor astfel de armamente.
Complexul ”Barguzin” constituie o dezvoltare și continuare a tradițiilor tehnologice ale BZhRK ”Molodeț”, care s-a aflat în serviciu în perioada 1987-2005. La exterior, „Molodeț” nu se deosebea prin nimic de un tren obișnuit: vagoane de pasageri și poștă, frigidere. Însă în șapte vagoane se aflau punctul de comandă, un centru de comunicații, o centrală diesel, căminul și cantina pentru militari, iar în nouă vagoane - module de lansare (post de comandă, instalație cu rachetă, echipament tehnologic). O rachetă cu propulsie solidă a sistemului „Molodeț” (RT-23 UTTH) putea nimici inamicul la o distanță de până la 10 mii de km cu zece focoase cu o capacitate de 430 de kilotone. Evident, inamicul nu poate calcula locul aflării unui astfel de tren pe întinderile Rusiei.
Noua venire a „fantomelor de rachete” ale Căilor Ferate Rusești și „noul tip de operațiuni militare cu utilizarea armei nucleare pentru protecția împotriva unei posibile agresiuni din partea SUA”, prezentat joi de comandamentul Forțelor Strategice de Rachete nu promit Occidentului colectiv nici „hegemonie” confortabilă, nici obișnuita lipsă a pedepsei. Iar deocamdată, lumea multipolară și sistemul de securitate egală, indivizibilă sunt formate și stabilite de trenul blindat rusesc „Volga” și alți „monștri” ai operațiunii militare speciale.
Улицы Артемовска и масштабы боев за город - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Editoriale
Sfârșitul fără glorie al „fortăreței Bahmut” este aproape
Fluxul de știri
0