Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Fantoma foamei: Cum plătește Europa pentru sancțiunile antirusești

© Sputnik / Miroslav Rotariimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Abonare
Fermierii britanici avertizează că o atitudine iresponsabilă față de agricultură va duce la încetinirea economiei.
În Marea Britanie, prețurile la legume au crescut de patru ori și s-a iscat un deficit grav. Cele mai mari lanțuri de supermarketuri sunt nevoite să raționeze vânzările. Uniunea Fermierilor le cere autorităților să sprijine sectoarele agricole cu un consum mare de energie. Iar guvernul îi recomandă populației să treacă la rădăcinoase - un material la temă de Nadejda Sarapina pentru RIA Novosti.

Și-au făcut-o cu mâna lor

Câte trei castraveți, roșii sau ardei de persoană - ca în primii ani de după război. Salata verde, broccoli, conopida, zmeura tot sunt comercializate cu restricții. Guvernul explică: acest lucru se întâmplă din cauza unei răciri bruște în Spania și Maroc.
Însă oamenii văd cauzele tuturor acestor necazuri în politica mioapă a Londrei: mai întâi Brexitul, acum – renunțarea la sursele energetice rusești. Tarifele la energia electrică au crescut de câteva ori, serele sunt prea costisitoare. Însă drept răspuns la solicitările de sprijin ale fermierilor, ministrul Mediului Teresa Coffey a declarat că „nu poate controla vremea în Spania” și a sfătuit oamenii să înlocuiască salata verde și roșiile cu napi și alte culturi rădăcinoase. Potrivit acesteia, deficitul va se va înregistra timp de o lună.
Celor care nu le ajung bani pentru mâncare, ea le propune să muncească mai mult. „Una dintre cele mai bune modalități de creștere a veniturilor este să muncești câteva ore în plus, să-ți crești nivelul de calificare”, a punctat ministrul.
Улицы Артемовска и масштабы боев за город - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2023
Editoriale
Sfârșitul fără glorie al „fortăreței Bahmut” este aproape
Președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, Minette Butters, avertizează că o atitudine iresponsabilă față de agricultură va duce la încetinirea economiei. Ieșirea din UE a făcut nerentabile livrările de produse alimentare către Marea Britanie. Camioanele nu pot fi încărcate cu mărfuri locale, așa cum erau înainte, și sunt nevoite să se întoarcă goale. Țara este prea dependentă de importuri, securitatea alimentară este în pericol.
Potrivit directorului Asociației Britanice a Producătorilor, Jack Ward, dificultățile sunt condiționate de inflație. Energia electrică și forța de muncă s-au scumpit, gospodăria de sere intră în faliment. În afară de aceasta, se reduce sortimentul producției cultivate.

Un lux nou

Deși în țările continentale precum Spania sau Franța nu există un deficit, prețurile au crescut și acolo.
Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică, Sergei Pikin, atrage atenția asupra faptului că în UE totul este în regulă în privința resurselor energetice, există încă suficiente rezerve de GNL. Problema sunt tarifele. "Gazul rusesc nu este furnizat în Marea Britanie. Petrolul și produsele petroliere sunt cumpărate prin țări terțe. Cum ar fi India. Ruta de transport complicată, evident, afectează consumatorul final", explică el.
În ceea ce privește legumele, ar fi mai ieftine livrările din China. "Dar aceasta ar însemna o restructurare completă a logisticii. Consider că guvernul britanic ar fi în stare să-și ajute fermierii. Problema ține de priorități - să cheltuiască pentru apărare sau pentru agricultură", spune Pikin.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2023
Editoriale
De ce apărarea aeriană a Forțelor Terestre a fost subordonată Forțelor Aerospațiale Ruse
Expertul independent Leonid Hazanov amintește că Londra și-a anunțat în mod repetat sprijin pentru agricultura națională, dar au fost întreprinși puțini pași concreți. Anul trecut a fost permisă utilizarea pesticidelor netoxice la însămânțarea sfeclei de zahăr. Însă taxele majorate la importul de îngrășăminte minerale nu au fost anulate, deși fermierii au de suferit din cauza prețurilor mari la produsele agrochimice. Iar prețurile mari la gaze nu permit asigurarea deplină a producției interne de îngrășăminte minerale, creșterea păsărilor și alte sectoare consumatoare de energie.
Și, desigur, în toate este răsfățul pentru Ucraina. Fermierii polonezi au organizat o acțiune de protest împotriva importului de cereale ucrainene - produsul ieftin și de proastă calitate i-a adus în pragul ruinării. Ei nu pot să-și vândă propriul grâu nici măcar la o treime din prețul care era în timpul recoltării. Cu toate acestea, Comisia Europeană a prelungit concesiile de export pentru Kiev cu încă un an.

Perspectivele așteptate

Există ideea de a atenua criza alimentară prin produse din insecte procesate. În Varșovia, supermarketurile oferă greieri de la compania finlandeză Griidy. Sub formă de făină, gătiți la grătar. Există astfel de amestecuri pentru falafel, spaghete bolognese și produse de patiserie. În UE, greierii, viermii de făină, larvele de molii sunt permise drept supliment proteic în loc de carne. Acest lucru, chipurile, va reduce emisiile de azot rezultate din creșterea animalelor.
Praful de insecte este amestecat în batoane de cereale, biscuiți, paste. Acest lucru necesită o etichetare specială, deoarece sunt posibile alergiile. Sondajele arată însă că europenii nu sunt deloc încântați de asemenea mâncare. Ziarul britanic Express relatează că, chiar și din grupul cel mai loial - cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani - sunt gata să încerce insectele și carnea de cultură nu mai mult de 49 de procente. În categoria 65 plus - doar 26 la sută.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2023
Editoriale
Britania se avântă în luptă împotriva Rusiei
„Nu ar trebui așteptat că alimentele din insecte vor căpăta o răspândire foarte largă în Marea Britanie și în alte țări europene”, afirmă Leonid Hazanov. Potrivit acestuia, populația nu este pregătită din punct de vedere psihologic pentru acest lucru, iar fermele pentru creșterea insectelor bogate în calorii nu vor apărea prea rapid - această afacere nu este mai puțin costisitoare decât creșterea păsărilor sau animalelor.
„Napii tot nu vor înlocui legumele obișnuite, oricât de mult ar dori ministrul Mediului: aceasta este totuși o rădăcinoasă destul de specifică, ea nu este recomandată în cazul bolilor tractului gastro-intestinal, ficatului sau rinichilor”. adaugă expertul.
Inacțiunea autorităților se va solda cu mari necazuri: reducere accelerată a suprafețelor însămânțate, scăderea recoltelor, ruinarea fermierilor și o creștere în continuare a prețurilor.
Fluxul de știri
0