Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova comemorează astăzi victimele conflictului transnistrean

© Sputnik / Rodion Stepanchukimagine simbol
imagine simbol
 - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Abonare
Astăzi, în mai multe localități ale țării au fost comemorați eroii căzuți în conflictul armat de la Nistru.
CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru. Participanții la acel conflict, veteranii Forțelor Armate și ai MAI s-au adunat astăzi pentru a comemora combatanții care și-au pierdut viața în luptele duse pentru apărarea integrității și Suveranității Republicii Moldova.
Alături de veterani, în marșul de comemorare a fost prezentă și conducerea de vârf a țării. Președintele Maia Sandu, prezentă la ceremonia de comemorare a victimelor căzute în războiul de pe Nistru, a ținut un discurs prin care îndeamnă cetățeni „să nu uitam prețul plătit de societate ca Moldova să-și continue calea spre libertate”.
"Vrem să trăim în pace. (…) Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Suntem la fel. Vrem să le oferim copiilor viitor în siguranță și bunăstare. (…) Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm pentru a construi o societate bazată pe libertate și respect reciproc, în care oamenii trăiesc liber și pașnic, fără eliberatori falși, dușmani și propagandă", a spus Sandu.
Între timp, la Dubăsari a fost cinstită memoria celor uciși în timpul conflictului de la Nistru.
Iar PSRM a depus flori la podul de la Vadul lui Vodă, în memoria victimelor conflictului armat de pe Nistru din 1992.
„Trebuie de încetat cu lansarea de declarații extrem de periculoase din partea politicienilor moldoveni, care pot duce la o agravare a situației pe Nistru, de stopat orice tentative de implicare și așa-zisele oferte de „ajutor” din afară, pe care le urmărim în ultima vreme”, scrie fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Evenimente comemorative au avut loc astăzi și la Pașcani de pe malul stâng al Nistrului. Aici s-a desfășurat acțiunea „Lumânarea Memoriei”, unde au fost depuse flori la monumentele de la Memorialul Gloriei.
Imagine simbol -  Depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova.  - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2023
Societate
Astăzi se împlinesc 31 de ani de la demararea conflictului armat de pe Nistru
Tot astăzi, la începutul ședinței de Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți în războiul de la Nistru.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că ce s-a întâmplat acum 31 de ani la Nistru a lăsat un bilanț negru în istoria țării noastre și a deschis o rană care nu se va cicatriza niciodată.
Ulterior, deputații au votat în prima lectură un proiect de lege care prevede ca alocațiile veteranilor să fie majorate cu 240 de lei.
Fluxul de știri
0