Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Putin a detonat o bombă informațională

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaPutin, imagine simbol
Putin, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2023
Abonare
Se creează impresia că în multe țări oamenii simpli înțeleg situația actuală mult mai subtil și mai bine decât conducerea lor cu experții, jurnaliștii, propagandiștii de buzunar.
În timp ce contraagenții noștri occidentali spuneau ceva despre „deputinizare”, președintele Rusiei a atras asupra sa atenția întregii lumi. Discursul său rostit în fața Adunării Federale a fost transmis în direct de către principalele agenții de presă și, chiar înainte de a se fi încheiat, în toate mediile de informare din lume a și început discutarea acestuia, este menționat în editorialul RIA Novosti.
Pot fi urmărite două reacții ale adversarilor noștri occidentali la mesajul președintelui rus - o frică clară în fața capcanei pe care și-au întins-o singuri și încercarea masivă de a face pe mortul în popușoi, strigând: „Nu noi am făcut asta, Putin a făcut totul!”. Noi, spun ei, am luptat tot timpul în Ucraina pentru pace, iar Rusia a luat și a năvălit dintr-o dată acolo.
Consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, i s-a părut „oarecum absurdă afirmația că Ucraina a amenințat Rusia”. Adică, tehnica militară NATO, instructorii NATO, uciderea permanentă a civililor în Donbass, 2 mai 2014 la Odesa, cultivarea cu grijă a neonazismul ucrainean, amenințările de a obține iarăși arma nucleară – toate acestea au fost așa, de dragul păcii în toată lumea.
Aceeași temă „nu noi am făcut asta, Putin a făcut totul” este promovată intens și de publicația britanică British Guardian, și de cea americană The New York Times și de presa de masă, și de cea pur intelectuală. Extinderea NATO spre est, chipurile, nu a amenințat cu nimic Rusia. Apeluri permanente de a dezmembra, decoloniza și pur și simplu de a distruge țara noastră – ni se propune să le ignorăm. Printre rânduri se poate citi cât de mult irită Occidentul dorința noastră suverană de a ne apăra țara. Cât de mult i-a surprins asta, anulând toate scenariile scrise din timp.
Militari ruși - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2023
Editoriale
Operațiunea specială: Kievul s-a lăsat dus de val la Bahmut - rezervele sunt pe sfârșite
La acuzația lui Putin cu privire la faptul că livrările de de armamente către Ucraina ațâță conflictul, transferându-l de la un nivel local la unul global, nu au fost aduse nici un fel de justificări. „Pacificatorii” occidentali pur și simplu au tăcut.
Decizia președintelui Putin de a suspenda acțiunea Tratatul privind armele strategice a aplicat o lovitură grea psihicului establishmentului occidental. Acolo au înțeles exact mesajul liderului rus. Pentru ei, această decizie a constituit principalul conținut al discursului său.
Anthony Blinken a calificat decizia lui Putin drept „nefericită și iresponsabilă”, promițând că SUA „vor urmări cu atenție ce va face Rusia în acest plan”. Este adevărat că secretarul de stat a uitat să adauge că ei nu vor avea nicio posibilitate tehnică pentru asta. În timp ce SUA luptă deschis împotriva Rusiei prin ucrainenii săi proxi, și chiar sugerează că ar avea rost să le furnizeze arme nucleare, inspectorii americani nu vor putea „urmări cu atenție” ce se întâmplă în industria noastră de apărare, ei pur și simplu nu va fi admiși acolo.
Promisiunea lui Putin de a relua testele nucleare dacă americanii vor face acest lucru a fost rapid întoarsă pe dos și transformată de The Guardian în „amenințarea Rusiei de a folosi arma nucleară în Ucraina”.
Dacă reprezentanții Occidentului colectiv pretind că nu înțeleg logica Rusiei, atunci țările Sudului și Estului global au înțeles totul în discursul lui Putin. Mass-media chineză a menționat că pretențiile Washingtonului la hegemonia mondială sunt intolerabile, iar cititorii chinezi, care deseori își acuză conducerea că ar fi excesiv de precaută, au admirat în mod deschis eroismul rușilor și au comparat rezistența noastră în fața Occidentului cu Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Tehnică militară a armatei ucrainene la o expoziție de trofee de război - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Editoriale
De ce Ucraina pierde tancurile NATO înainte de livrări
Orice țară cu trecut colonial înțelege perfect tot despre ce a spus președintele Rusiei. Ațâțarea războaielor în întreaga lume, speculațiile cu sângele altora, minciuna permanentă și exploatare nemiloasă – anume așa și-au clădit bunăstarea vânzătorii de sclavi occidentali, și-au edificat „miliardul de aur”. Doar că acum miliard se micșorează văzând cu ochii. Și singura posibilitate nu atât de a se salva, ci măcar de a încetini căderea sa a devenit pentru el „înfrângerea strategică” a Rusiei.
Dacă Rusia nu va rezista, următoarea la rând pentru a fi jefuită va fi orice țară din contul căreia Washingtonul va dori să-și îmbunătățească situația. Evident, prima în acest rând este China și tovarășii chinezi menționează pe bună dreptate în comentarii că astăzi „Rusia joacă un rol cheie în lupta cu hegemonia occidentală”.
Însă în afară de China, jafului ar putea fi supusă aproape orice țară din lume. Interesele tuturor acestor țări - mari și mici, sărace și bogate - sunt reprezentate astăzi de Rusia. Dacă vom ceda, hegemonia necontrolată a capitalului occidental va strivi suveranitatea, economia și mândria națională a zeci de popoare.
Se creează impresia că în multe țări oamenii simpli înțeleg situația actuală - extrem de periculoasă și în același timp în măsură să ofere nenumărate posibilități - mult mai subtil și mai bine decât conducerea lor cu experții, jurnaliștii, propagandiștii de buzunar. Internetul este plin de comentarii ale oamenilor simpli cu privire la discursul lui Putin. În ele este și înțelegere, și respect, și conștientizare a rolului mare pe care îl joacă Rusia în confruntarea istorică a zilelor noastre.
La urma urmelor, președintele Rusiei a vorbit despre lucruri foarte simple. Despre adevărata suveranitate, despre fermitatea curajoasă de a ne apăra țara, despre o lume nouă, mai dreaptă, pe care o putem construi toți împreună pe ruinele hegemoniei americane. Spunând asta, Putin nu a transmis atât semnale elitelor, cât s-a adresat miliardelor de oameni din întreaga lume. Și lumea l-a auzit pe președintele rus.
Militar rus în estul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2023
Editoriale
Operațiunea specială: Înaintarea rusească în RPL va accelera căderea „fortăreței Bahmut”
Fluxul de știri
0