Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candidații la funcţia de başcan al UTA Găgăuzia vor susţine un examen la limba găgăuză

© Sputnik / Maxim TopalCEC Găgăuzia
CEC Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2023
Abonare
Testarea va fi organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul va avea loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri.
CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. La Comrat a fost creată Comisia lingvistică care va aprecia cunoaşterea limbii găgăuze, o condiţie obligatorie pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri, alegerile căruia vor avea loc pe 30 aprilie.
Potrivit CEC de la Comrat, în perioada 1-25 martie, vor fi recepţionate documentele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan, iar între 1 şi 21 martie – pentru susţinerea candidaţilor la mandatele de deputat APG pentru circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan, alegerile cărora vor avea loc în aceeaşi zi cu cele ale başcanului.
O asemenea testare s-a desfăşurat pentru prima dată la scrutinul regional din 2019, modificarea fiind inclusă în Regulamentul electoral al autonomiei, în anul 2015.
Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.
Turcia - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2023
Societate
Găgăuzia a strâns jumătate de milion de lei pentru a ajuta sinistrații din Turcia
Fluxul de știri
0