Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

UE raportează un val de falimente în toate sectoarele economiei

© Sputnik / Rodion ProcaDrapelul UE
Drapelul UE - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În toate sectoarele economiei blocului european s-a înregistrat o creştere a numărului de falimente anul trecut, dezvăluie statisticile oficiale.
CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik, Doina Crainic. Numărul insolvențelor în rândul companiilor din UE a crescut la cel mai înalt nivel în ultimele trei luni ale anului 2022 de când au început înregistrările în 2015, în timp ce blocul se află în pragul unei recesiuni, a informat vineri agenția de statistică Eurostat.
Numărul falimentelor a crescut cu 26,8% comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce nivelurile înregistrărilor afacerilor au scăzut cu 0,2% în aceeași perioadă a anului trecut.
Eurostat a menţionat că tendința a persistat pe tot parcursul anului, adăugând că „numărul declarațiilor de faliment a crescut în toate cele patru trimestre ale anului 2022.”
De asemenea, agenția a precizat că toate sferele activității economice au fost afectate.
„Privind în mod specific falimentele în funcție de activitate, toate sectoarele au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul precedent”, se arată în raport, citat de RT.
Criza severă din domeniul energiei și criza costurilor de trai au contribuit la creșterea numărului cazurilor de insolvență în întreaga UE. Sectoarele cu cele mai ridicate niveluri de falimente au fost cel al transportului și al depozitării, care au înregistrat o creștere de 72,2%, iar în cazul serviciilor de cazare și în sectorul produselor alimentare s-a înregistrat o creștere de 39,4%. Educația, sănătatea și activitățile sociale au înregistrat o creștere de 29,5% a falimentelor.
Comparativ cu trimestrul al patrulea pre-pandemic al anului 2019, numărul declarațiilor de faliment în ultimele trei luni din 2022 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei, potrivit Eurostat.
Serviciile de cazare și serviciile alimentare au fost cele mai afectate în ultimele trei luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, înregistrând o creștere de 97,7% a insolvențelor în rândul companiilor din UE.
Reflecția drapelului UE pe sticla unei ferestre, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Internațional
Europa se scufundă în ură față de Rusia, scrie presa chineză
Fluxul de știri
0