Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China răspunde ferm SUA în ceea ce privește relația cu Rusia

© Sputnik / Vladimir TrefilovDrapelele Rusiei și Chinei
Drapelele Rusiei și Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
China nu acceptă ca SUA să facă presiuni cu privire la relația dintre Beijing și Moscova, atrag atenția autoritățile chineze, în contextul crizei ucrainene.
CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik, Bogdan Duca. China „nu acceptă ca SUA să arate cu degetul sau să facă presiuni asupra relației China-Rusia, în condițiile în care SUA ar trebui să promoveze rațional o soluție politică a crizei, nu să adauge combustibil, căutând beneficii în urma conflictului”, a declarat Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC), conform jurnalistului român de la Beijing, Dan Tomozei.
Cât privește relațiile China-Rusia, autoritățile de la Beijing reiterează că acestea reprezintă opțiunea a două suverane și independente, respingând orice comentarii, presiuni sau implicații iraționale.
În contextul în care conflictul din Europa trenează și afectează tot mai mult securitatea și economia globală, China susține necesitatea declanșării negocierilor de pace Rusia- Ucraina, eforturi pentru care zilele următoare va prezenta un document cu poziții și propuneri privind găsirea unei soluții politice la criza. Anunțul a fost făcut de Wang Yi în cadrul celei de-a 59-a Conferințe de Securitate de la Munchen (MSC), dorința Chinei vizând găsirea unei soluții politice la criză.
Potrivit declarațiilor făcute de Wang Yi (până la 31 Decembrie ministru chinez de Externe), documentul va reitera respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, respectul pentru scopurile și principiile Cartei ONU, odată cu abordarea serioasă a preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor. Pe acest fond, China susține că trebuie sprijinite toate eforturile care conduc la o soluționare pașnică a crizei.
Pe de altă parte, documentul va evidenția demersurile Chinei în susținerea presiunilor pentru a se pune capăt conflictului și pentru a se găsit o soluționare pașnică, deși autoritățile de la Beijing evidențiază că este dificil pentru toate părțile implicate în conflict să ajungă la un consens. Este motivul pentru care se exprimă îngrijorare cu privire la faptul că războiul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit, criza din Ucraina nefiind ceea ce China și-ar dori să vadă.
Reflecția drapelului UE pe sticla unei ferestre, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2023
Internațional
Europa se scufundă în ură față de Rusia, scrie presa chineză
Fluxul de știri
0