Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Luptă aeriană deasupra Americii: NORAD nu exclude extratereștrii

imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2023
Abonare
Doar în 2004-2021, guvernul SUA a înregistrat oficial 144 de rapoarte despre contacte extraterestre.
Zborul unui balon gigantic de mare altitudine al RPC deasupra teritoriul SUA, observat întâmplător la începutul lunii februarie, i-a determinat pe specialiștii Pentagonului să sporească controlul, să reorienteze aparatura Sistemului de Apărare Aeriană Nord-American (NORAD). Rezultatul a depășit așteptările – deasupra Statelor Unite și Canadei au fost înregistrate simultan mai multe obiecte neidentificate, complet diferite de balonul chinezesc. Doar în ultimele trei zile, avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Americane au doborât trei aparate de zbor misterioase.
Șeful Comandamentului de Apărare Aerospațială pentru America de Nord (NORAD) și al Comandamentului de Nord al SUA (NORTHCOM), generalul Glen VanHerke, a declarat ieri că obiectele doborâte în perioada 10-12 februarie sunt asemănătoare ca dimensiuni și viteză - sunt relativ mici, se mișcă încet și nu a exclus proveniența extraterestră a aparatelor de zbor . VanHerk nu este un ufolog amator și cuvintele lui au o greutate specială. Să vedem cronologia.
După un zbor de cinci zile deasupra teritoriului Americii de Nord, pe 4 februarie, un avion de vânătoare F-22 a doborât aerostatul de observație chinezesc (asupra naturii imperialismului) în apropierea coastei Carolinei de Sud, la altitudinea de peste 20 km. Fragmentele au căzut în apele teritoriale ale SUA, acestea sunt studiate de specialiști. Beijingul este extrem de revoltat de distrugerea obiectului „civil”. Washingtonul a menționat că aparatul RPC aparținea flotei de recunoaștere care operează deasupra teritoriilor a peste 40 de țări și cinci continente. Secretarul de stat american Anthony Blinken și-a amânat vizita oficială la Beijing. Cel mai interesant însă a început apoi.
Acțiuni militare în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2023
Editoriale
Operațiunea specială: Ofensiva fără alternativă a Forțelor Armate ale Rusiei
Când americanii au resetat radarele NORAD pentru detectarea prioritară a țintelor cu viteză redusă, ei au observat deasupra Alaskăi un obiect zburător neidentificat (OZN) de dimensiunea unui automobil mic. Avionul de vânătoare american F-22 l-a doborât pe 10 februarie, la altitudinea de 12 km, cu o rachetă AIM-9X Sidewinder (aer-aer) cu rază de acțiune de până la 20 km. Resturile aparatului misterios (nici avion și nici balon) căzute pe gheața mării prezintă un interes considerabil pentru cercetători.
Al doilea OZN – „nu prea mare, cilindric” – a fost descoperit deasupra Canadei de Nord la o altitudine de aproximativ 12 km și a fost doborât pe 11 februarie de un avion de luptă F-22 al Forțelor Aeriene ale SUA (cu o rachetă AIM-9X), la decizia prim-ministrului canadian Justin Trudeau. Tot ceea ce este necunoscut prezintă în mod implicit o amenințare la adresa securității naționale.
Al treilea OZN - un octaedru fără încărcătură utilă vizibilă, cu fire atârnând pe la colțuri - a fost reperat și doborât pe 12 februarie deasupra Lacului Huron (statul Michigan, SUA), la altitudinea de până la 6 km, de un avion F-16, prin decizia președintelui Joe Biden. Obiectul „reprezenta pericol pentru aviația civilă”.
În toate cele trei episoade, piloții militari s-au apropiat de aparatele misterioase, le-au calificat drept fără pilot, însă informația Pentagonului este extrem de puțină. Opinia publică americană este alarmată. În Congresul SUA a răsunat o declarație semnificativă despre aceea că americanii „merită mai multe răspunsuri decât primesc astăzi”. În același timp, pe 12 februarie, China a observat de asemenea un OZN în cerul deasupra provinciei estice Shandong și se pregătește să distrugă obiectul. Securitatea națională este mai presus de orice. Poate că așa încep ”războaiele stelelor”.
Vladimir Zelenskii - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Editoriale
„Fantoma Kievului” cutreieră Europa. Lui Zelenski i-au tăiat aripile

În pofida legilor fizicii

Comandamentul de Apărare Aerospațială pentru America de Nord este în alertă maximă. Nu se știe pentru ce. Washingtonul nu poate găsi o explicație pentru ceea ce se întâmplă. Postul de televiziune CNN a comunicat: „Detaliile subtile care se scurg de la Pentagon și Capitol Hill fac și mai bizar și confuz episodul internațional și așa foarte neobișnuit”. Senatorul Dan Sullivan subliniază necesitatea de a înțelege „natura amenințării” care vine de la obiectele zburătoare. Deocamdată nici măcar nu este clar din contul a ce OZN-urile se țineau în aer. Apartenența aparatelor este o intrigă de proporție planetară. Și totuși lucrurile nu pot fi tăinuite, există o istorie anterioară.
Doar în 2004-2021, guvernul SUA a înregistrat oficial 144 de rapoarte despre contacte extraterestre, inclusiv 80 de cazuri de observare a OZN –urilor „cu ajutorul câtorva senzori” și 11 conflicte cu avioanele Pentagonului. În mai 2022, la rugămintea legislatorilor, spicheri influenți - directorul de informații navale Scott Bray și viceministrul apărării pentru informații și securitate Ronald Moultrie le-au arătat congresmenilor americani, pentru prima dată în 50 de ani, fotografii și video declasificate cu obiecte neidentificate zburătoare și plutitoare. Fără nicio explicație „concretă”.
Probabil, specialiștii competenți pot explica multe și nu vor să-și dezvăluie secretele pentru „a nu permite potențialilor adversari, precum China și Rusia, să ne surprindă cu noi tehnologii neprevăzute”. Audierile din Congresul SUA au fost secretizate, dar totuși au pornit „cercuri pe apă”.
Celebrul astrofizician american Michio Kaku a comentat subiectul OZN-urilor și descoperirilor „extraterestre” ale congresmenilor cu două fraze minunate: „Aceste nave ciudate sfidează legile fizicii cunoscute de noi” și „Lipsa dovezilor nu este o dovadă a lipsei” (OZN-urilor). Adevărul este pe undeva pe aproape.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2023
Editoriale
Avioane de luptă NATO pentru Ucraina: to be, or not to be
Fluxul de știri
0